Καββαθάς: Πρωτοφανής συμμετοχή 75%-80% στην απεργία στην εστίαση

Πρωτοφανής ήταν η συμμετοχή στην κινητοποίηση του κλάδου της εστίασης χθες, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ και πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργο Καββαθά. 

Ο κ. Καββαθάς, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 σημείωσε ότι «αυτό δείχνει ότι δεν είναι απλώς αιτήματα του συνδικαλιστικού οργάνου, αλλά αιτήματα της βάσης, των επιχειρήσεων». 

«Η συμμετοχή κυμάνθηκε από 50% έως 100% σε πανελλήνιο επίπεδο, ενώ στην Αττική που βρίσκονται σχεδόν τα μισά καταστήματα όλης της χώρας, περίπου 40.000, στην κινητοποίηση συμμετείχε πάνω από το 75%-80%», συμπλήρωσε, επισημαίνονται ότι από τις έρευνες έχει φανεί ότι 48% των επιχειρήσεων του κλάδου φοβούνται για λουκέτο». 

«Το κράτος περιορίζει κατά 50% τους δυνητικούς πελάτες των καταστημάτων εστίασης, μειώνοντας έτσι κατά 50% τον κύκλο εργασιών», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, επεσήμανε ως πρόβλημα τους εξωτερικούς χώρους που σύμφωνα με τα νέα μέτρα, λειτουργούν αμιγώς για εμβολιασμένους, νοσήσαντες και ανεμβολίαστους με ράπιντ τεστ, ενώ υπογράμμισε ότι ο κλάδος της εστίασης έχει πληρώσει βαρύ  το τίμημα της πανδημίας και πρέπει να στηριχτεί. 

Αναφέρθηκε και στο θέμα των ανατιμήσεων των πρώτων υλών και του κόστους ενέργειας, λέγοντας πως δεν έχουν μετακυλιστεί στην κατανάλωση. Σημείωσε ακόμη ότι εάν κλείσουν επιχειρήσεις, το κόστος για την οικονομία θα είναι υψηλό, λόγω της υστέρησης εσόδων από άμεση και έμμεση φορολογία και από τις ασφαλιστικές εισφορές.

Και φυσικά είπε πώς θα χαθούν πάνω από 150.000 θέσεις εργασίας.

Αναφορικά με την επιστρεπτέα προκαταβολή και το αίτημα να μην επιστραφεί,, είπε πως «η απάντηση που λάβαμε είναι ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος». 

Ωστόσο, «το συγκεκριμένο μέτρο έχει βάθος 5ετίας, αφού από 01/01/22 ξεκινούν οι επιστροφές σε 60 δόσεις, άρα ο επιμερισμός κατ’ έτος είναι πολύ μικρός», είπε ο κ. Καββαθάς.