Στους δρόμους οι Ισπανοί: Ζητούν αύξηση μισθών για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό

Χιλιάδες εργαζόμενοι πήραν μέρος στην πορεία διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη και άλλες πόλεις της Ισπανίας με αίτημα την αύξηση των μισθών, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το αυξημένο κόστος ζωής και τον υψηλό πληθωρισμό.

Στην κινητοποίηση καλούσαν τα μεγάλα εργατικά συνδικάτα της χώρας, UGT και CCOO, με βασικό σύνθημα «Μισθός ή Σύγκρουση».

Τα συνδικάτα καλούν την ισπανική κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των εργοδοτών να προχωρήσουν σε συμφωνία για αύξηση του κατώτατου μισθού που βρίσκεται σήμερα στα 1.000 ευρώ τον μήνα.

AP Photo/Javier Fergo

Η Ισπανία, όπως και πολλές άλλες χώρες, αντιμετωπίζει αυξήσεις των τιμών λόγω της αύξησης του κόστους των καυσίμων και η αύξηση των τιμών των τροφίμων έχει πυροδοτήσει διαμαρτυρίες των πολιτών σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Επίσης, έχει αυξηθεί το κόστος των στεγαστικών δανείων, καθώς οι νομισματικές αρχές στην προσπάθεια να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό έχουν αυξήσει τα επιτόκια.

AP Photo/Javier Fergo

Στην Ισπανία ο πληθωρισμός κορυφώθηκε τον Ιούλιο με 10,8%, ενώ τον Οκτώβριο επιβραδύνθηκε στο 7,3%.

Ο πρόεδρος της ένωσης ιδιοκτητών επιχειρήσεων CEOE της Ισπανίας, Αντόνιο Γκαραμέντι, δήλωσε ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν αυξήσεις στους μισθούς, υπό τον όρο ότι δεν θα συνδέονται απευθείας με τον πληθωρισμό. Όπως είπε, «υπάρχει ο κίνδυνος οι αυξήσεις στους μισθούς να οδηγήσουν σε νέα αύξηση του πληθωρισμού».

Πηγή: politicus.gr