Πειραιάς: Απεργία ναυτεργατών, μεταλλεργατών και λιμενεργατών στις 25 Οκτωβρίου

Σε 24ωρη παμπειραϊκή απεργία την Τρίτη 25 Οκτώβρη προχωρούν τα ναυτεργατικά σωματεία.

Η απεργιακή προσυγκέντρωση των ναυτεργατών έχει οριστεί στις 5.30 το πρωί στον Ηλεκτρικό (πλοία «BLUE STAR»).

Απόφαση για απεργία, που θα ξεκινήσει από τα μεσάνυχτα, έχουν λάβει τα Σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΝΕΝ και ΠΕΑΘΕΝ.

Την ίδια μέρα, στις 25 Οκτώβρη, σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχωρά το Σωματείο ΠΕΠΡΝ (Ρυμουλκά), ενώ σε 24ωρη απεργία κατέρχονται ακόμα το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών και οι λιμενεργάτες της ΕΝΕΔΕΠ (COSCO).

«Κάτω τα χέρια από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τα δικαιώματα των ναυτεργατών. Η αναθεώρηση-τερατούργημα του “Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου” (ΚΙΝΔ) δεν θα περάσει», τονίζουν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ και απαιτούν την απόσυρση της αναθεώρησης-έκτρωμα του ΚΙΝΔ, ανανέωση και εφαρμογή των ΣΣΕ, με αυξήσεις στους μισθούς, ενάντια στην ακρίβεια και τον πληθωρισμό.

Σε ανακοίνωσή τους σημειώνουν: «Δεν μπορούμε να μείνουμε θεατές των εξελίξεων και στον πόλεμο που μας κήρυξαν εφοπλιστές – κυβέρνηση της ΝΔ, για να μας καταργήσουν τις ΣΣΕ με την αναθεώρηση του ΚΙΝΔ, να δημιουργήσουν συνθήκες γαλέρας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων. Δίνουμε μια πρώτη απάντηση στην επιθετικότητα των εφοπλιστών – κυβέρνησης, που καθορίζουν στην τροποποίηση του ΚΙΝΔ και στο άρθρο 162 ότι “η Σύμβαση ναυτολόγησης, οι όροι εργασίας και τα δικαιώματα του ναυτικού, ρυθμίζονται από τη Διεθνή Σύμβαση Ναυτικής Εργασίας (ΔΣΝΕ) MLC 2006!” Η ψήφιση αυτού του άρθρου και σε περίπτωση μη ανανέωσης των ΣΣΕ, σημαίνει την εφαρμογή διεθνών συμβάσεων ITF, IBF κ.ά., που καθορίζουν τα ελάχιστα, με μισθούς πείνας, με υποχρεωτική 48ωρη εργασία την εβδομάδα, περικοπές σε επιδόματα, άδειες, ασφαλιστικές εισφορές.

Έχουμε καθήκον να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας και να διεκδικήσουμε νέα, γιατί δεν ανεχόμαστε να μας κλέβουν δεδουλευμένα, δεν ανεχόμαστε σε λίγες μέρες πολλοί συνάδελφοί μας με το ν.4150/2013 να πεταχτούν στην ανεργία, με τραγικές συνέπειες για αυτούς και τις οικογένειές τους. Βάζουμε τώρα μπροστά τις δικές μας ανάγκες.

Χαιρετίζουμε και είμαστε αλληλέγγυοι στις απεργιακές κινητοποιήσεις του Σωματείου ΠΕΠΡΝ (Ρυμουλκά), που πραγματοποιεί 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 25 Οκτώβρη, όπως αντίστοιχα την ίδια μέρα του Συνδικάτου Μετάλλου, του Σωματείου Ναυπηγοξυλουργών, των Λιμενεργατών (ΕΝΕΔΕΠ) της COSCO.

Την Τρίτη 25 Οκτώβρη, όλοι στους καταπέλτες των πλοίων, κάβος να μη λύσει, προπέλα να μη γυρίσει. Η επιτυχία της απεργίας, σταθμός για την πανελλαδική – πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη».

Πηγή: politicus.gr