«Φουσκωμένοι» οι λογαριασμοί ρεύματος στην Ευρώπη - Κατά 111% αυξήθηκαν οι λογαριασμοί φυσικού αερίου

Τα τελευταία στοιχεία του Δείκτη Τιμών Ενέργειας Οικιακής Χρήσης επιβεβαιώνουν την εκτίναξη του κόστους ενέργειας για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, οι λογαριασμοί φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 111% και οι λογαριασμοί ρεύματος κατά 69%, σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. Κατά μέσο όρο, τα στοιχεία καταγράφουν αύξηση των λογαριασμών ενέργειας κατά 90%: σχεδόν διπλάσιο σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2021.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της σχετικής έρευνας, οι σημαντικά υψηλότερες τιμές ενέργειας σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, μπορούν να αποδοθούν σε έναν συνδυασμό παραγόντων, όπως είναι η αυξημένη ζήτηση που συνδέεται με την οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία και οι έκτακτες καιρικές συνθήκες. Επίσης στην έκθεση υπογραμμίζεται ο καταστροφικός αντίκτυπος από τον πόλεμο που ξέσπασε στην Ουκρανία. Όπως αναφέρουν οι συγγραφείς, ο πόλεμος «προκάλεσε αβεβαιότητα σχετικά με την ενεργειακή ασφάλεια» και «μείωσε τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου ή οδήγησε σε πλήρη τερματισμό του εφοδιασμού».

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία μείωσε και ουσιαστικά διέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου του Nord Stream στην Ευρώπη τον Σεπτέμβριο, αφού οι δυτικές χώρες επέβαλαν κυρώσεις στη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Η έκθεση εξέτασε τις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας από το 2009 έως τον Οκτώβριο του 2022 σε 33 ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των κρατών μελών της Ε.Ε., καθώς και του Μαυροβουνίου, της Νορβηγίας, της Σερβίας, της Ουκρανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελβετίας.

Όπως καταγράφηκε, οι κάτοικοι του Άμστερνταμ πλήρωσαν τα περισσότερα χρήματα από κάθε άλλον στην Ε.Ε. για φυσικό αέριο (τα διπλάσια από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο), ακολουθούμενοι από τους πολίτες της Κοπεγχάγης στη Δανία. Το ποσό που δόθηκε από τους κατοίκους στην ολλανδική πρωτεύουσα είναι σχεδόν 17 φορές υψηλότερο από ό,τι στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας, που είναι η φθηνότερη πρωτεύουσα για φυσικό αέριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εκτός Ε.Ε., η έκθεση διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι στο Κίεβο πληρώνουν τα λιγότερα για το φυσικό αέριο τους: 19 φορές λιγότερα από εκείνους στο Άμστερνταμ. Η παροχή ρεύματος στην ουκρανική πρωτεύουσα έγινε μείζον ζήτημα τον Οκτώβριο, με τις ρωσικές δυνάμεις να βομβαρδίζουν την ενεργειακή υποδομή της χώρας, προκαλώντας συχνές διακοπές ρεύματος.

Μεγάλες διαφορές καταγράφηκαν και στις λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας των καταναλωτών σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης. Η Κοπεγχάγη και η Ρώμη είναι οι πιο ακριβές πόλεις για τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά, ακολουθούμενες από το Άμστερνταμ και το Βερολίνο, σύμφωνα με την έκθεση.