Καταγγέλλει «ψεύδη» και κατηγορεί την κυβέρνηση για «κρυφή ατζέντα μέτρων» ο Γιάννης Δραγασάκης

Απάντηση στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο οποίος υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει επιπλέον φορολόγηση της μεσαίας τάξης, έδωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης, κατηγορώντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι έχει κρυφή ατζέντα μέτρων, τα οποία θα λάβει σε περίπτωση που εκλεγεί. Παραλλήλως αρνήθηκε ότι ο ίδιος προανήγγειλε φορολογικά μέτρα από κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και έκανε λόγο για «ψεύδη».

«Η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου- με αφορμή χθεσινή μου ομιλία στο Οικονομικό Επιμελητήριο- αποκαλύπτει την τακτική της κυβέρνησης ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου. Η τακτική της συνίσταται στο εξής: από τη μία θα καταγγέλλει το «φάντασμα» του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για «φορομπηχτική πολιτική» και από την άλλη θα κρατά κρυφή την ατζέντα των μέτρων που θα πάρει στην περίπτωση που εκλεγεί» επισημαίνει ο Γιάννης Δραγασάκης.

Προσθέτει επίσης ότι στην ομιλία του «ουδεμία φορολογία» προανήγγειλε, «όπως ψευδώς γράφουν τα κυβερνητικά φερέφωνα». Σημειώνει επίσης ότι δεν αναφέρθηκε «στην πρόταση φορολογικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, την οποία ο πρόεδρος του Αλέξης Τσίπρας έχει διατυπώσει με σαφήνεια στη ΔΕΘ το Σεπτέμβριο του 2022».

«Αντιθέτως επανέλαβα την κριτική, που έχω και άλλοτε ασκήσει, στην άνιση και άδικη κατανομή των φορολογικών βαρών από την κυβέρνηση της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη. Καλώ την κυβέρνηση: 1) να απαντήσει αν έχει ήδη αναθέσει προκαταρκτικές μελέτες για την αύξηση της φορολογίας στους ελεύθερους επαγγελματίες και στα μεσαία στρώματα, ποιες είναι οι εισηγήσεις των εν λόγω μελετών και ποιες από αυτές έχει υιοθετήσει και 2) να ενημερώσει τον ελληνικό λαό πότε, ποιος και πώς θα πληρώσει το χρέος Μητσοτάκη, δηλαδή την κληρονομιά των 45 δισ. ευρώ με τα οποία έχει αυξηθεί το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης την περίοδο 2019-2022» τονίζει χαρακτηριστικά.

Παραλλήλως, το γραφείο του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης έδωσε στη δημοσιότητα και το επίμαχο απόσπασμα της ομιλίας του κ. Δραγασάκη στο Οικονομικό Επιμελητήριο, όπου αναφέρεται: «Η δεύτερη πρόκληση που θα ήθελα να αναφέρω είναι οι ανισότητες. Παλαιότερα θα έπρεπε να αιτιολογήσω τη σημασία του θέματος αλλά τώρα δεν νομίζω ότι χρειάζεται αυτό αφού όλοι οι παγκόσμιοι οργανισμοί, ακόμα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρούν πρόκληση, προτεραιότητα μεγάλη το θέμα της μείωσης των ανισοτήτων και μεταξύ κρατών αλλά και εντός των κρατών και εντός των κοινωνιών. Την προηγούμενη τετραετία παρόλο που ήταν εξαιρετικά δύσκολη, την περίοδο 2015-2019 είχαμε μια κάμψη των δεικτών ανισοτήτων και της φτώχειας, του δείκτη gini και άλλων.

Με λύπη μου διαπιστώνω ότι αυτήν την τετραετία, που επίσης ήταν δύσκολη αλλά που είχαμε μεγαλύτερη άνεση διάθεσης πόρων οι ανισότητες ξανά επιδεινώνονται. Οι ανισότητες στο εισόδημα ιδίως μετά τον πληθωρισμό επιδεινώνονται διότι οι αυξήσεις μισθών δεν καλύπτουν, δεν αποκαθιστούν  την αγοραστική δύναμη μισθών και εισοδημάτων και αυτό θα λειτουργήσει σωρευτικά. Τα μέτρα φορολογίας που ελήφθησαν τα περισσότερα διευρύνουν τις ανισότητες. Δεν είναι δυνατόν σήμερα να φορολογούμε με 5% περίπου τα μερίσματα, μια χώρα υπερχρεωμένη με μεγάλες ανισότητες. Δεν είναι δυνατόν να απαλλάσσουμε από το φόρο τη μεταβίβαση, τις γονικές παροχές μεγάλων περιουσιών. Αυτή είναι η προτεραιότητα σε αυτήν τη χώρα; Είναι ανάγκη να ξαναδούμε το φορολογικό σύστημα και την κατανομή των φορολογικών βαρών».

Τι είχε πει ο Οικονόμου

Νωρίτερα σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε αναφέρει: «Για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για το τι περιμένει τους πολίτες εάν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει οποιοδήποτε ρόλο στη διακυβέρνηση της χώρας ας ανατρέξει κανείς στην τοποθέτηση του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα, Ι. Δραγασάκη. Κατάργηση φοροαπαλλαγών και εκ νέου επιβολή επιπλέον φορολόγησης της μεσαίας τάξης». Κατέληγε δε με το σχόλιο ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ αδιόρθωτος, ίδιος και απαράλλαχτος επιδιώκει να μας επαναφέρει στις μέρες της φορολογικής εξόντωσης που οι πολίτες βίωσαν στην περίοδο της «προοδευτικής» διακυβέρνηση του».