Δραγασάκης: Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ το 2015-2019 ήταν προϊόν καταναγκασμού, θα διορθώσουμε τα λάθη και θα στηρίξουμε τη μεσαία τάξη

«Δεν αλλάξαμε κάποια αλλαγή με τη μέση» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης σε συζήτηση για την οικονομία που διοργάνωσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών στην οποία συμμετείχε επίσης ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και ο Κώστας Σκανδαλίδης από το ΠΑΣΟΚ.

Σε ερώτηση από το ακροατήριο για την πολιτική των μερισμάτων και τη φορολογία ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι «δεν είχαμε κάποια αλλαγή στη μέση τάξη αλλά ήταν μία καταναγκαστική πολιτική που μας επέβαλε κυρίως στο ΔΝΤ. Το αναγνωρίσαμε και θα διορθώσουμε».

Ο κ. Δραγασάκης είπε χαρακτηριστικά: «Μας υποχρέωσαν οι δανειστές να πιάσουμε πλεονάσματα που αν δεν τα πιάναμε θα λαμβάνουμε συμπληρωματικά μέτρα.

Νομίζετε ότι είχαμε κάποια αλλαγή κατά της μέσης τάξης… ήταν μία συνθήκη καταναγκασμού. Εκεί στο σχεδιασμό έγινε και λάθη και το έχουμε αναγνωρίσει. Δεν βλάψαμε όλη τη μέση τάξη, ένα 20% που ήταν στην κορυφή.

Το αναγνωρίζουμε και σε μία επόμενη διακυβέρνηση από το ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να το διορθώσει. Ήδη έχει αναγγελθεί αφορολόγητο όριο στις 10.000 ευρώ ήδη η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος σχεδιάζει το προεκλογικό του οικονομικό πρόγραμμα και θα εξειδικεύσει ο πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας. Δεν εμφανιζόμαστε ως οι αλάνθαστοι σε αυτή τη χώρα γνωριζόμαστε όλοι. Όμως το να ακούω ότι έγινε πλιάτσικο από το ΣΥΡΙΖΑ το 2015 ήταν υπερβολή να πω το ελάχιστο.

έχουμε και μέλλον μπροστά μας και θα δοκιμασούμε ξανά».

Σχετικά με τη φορολογία, ο κ. Δραγασάκης είπε: 

«Όταν μιλάμε για φορολογία λέμε από που θα πάρουμε και από που θα δώσουμε ενόψει εκλογών όλα τα κόμματα μιλούν για μειώσεις, το σέβομαι αυτό και επειδή είμαι και εγώ υποψήφιος που γίνω και φειδωλός».

Για τα μερίσματα ο κ Δραγασάκης αναφέρθηκε στη νεοφιλελεύθερη άποψη « μη φορολογείται τις επιχειρήσεις φορολογεί τους μετόχους.

Κατεβάστε τους φορολογικούς συντελεστές αλλά φορολογήστε τα διανεμόμενα κέρδη όπως κάνουν όλες οι χώρες» και τόνισε: «Ο μέσος όρος φορολόγησης στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 23,5%. Οι περισσότερες ομοειδείς χώρες Πορτογαλία Ισπανία έχουν παραπάνω συντελεστή, Η Ελλάδα η μόνη χώρα που έχει 5% δείχνει ευμάρεια, είμαστε τόσο καλά που μπορούμε να έχουμε χαμηλό συντελεστή, προσωπικά διαφωνώ .

Ο κ. Ο Δραγασάκης είπε χαρακτηριστικά: «Επειδή κάποιοι κάνουν σπέκουλα πουν «ο Δραγασάκης επανέλαβε για τα μερίσματα και θα ρημάξει τον κόσμο στη φορολογία», τονίζω ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχει πει ότι οι άλλοι θα έχουν μερίσματα πάνω από 50.000 ευρώ. Ακόμη και αυτοί που έκαναν μια ΙΚΕ για να πληρωθούν με τα μερίσματα ακόμη και αυτοί καλύπτονται με την πολιτική μας».

Ο κ. Δραγασάκης ανέφερε ακόμη ότι:

  • Μπήκαμε στο ευρώ όπως μπήκαμε, πιστέψαμε ότι είχα μπει σε μία ασφαλή οδό , αξιοποιήσαμε τεράστιους πόρους, αξιοποιήσαμε το φθηνό χρήμα διότι το επιτόκιο από το 20% έπεσε στο 3%.
  • Δημιουργήθηκε μία ανάπτυξη που αποδείχθηκε «φούσκα» και χρεοκοπήσαμε λόγω του δημοσιονομικού εκτροχιασμού και λόγω του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, τα δίδυμα ελλείμματα, και δεν μπορέσαμε να κρατήσουμε τον έλεγχο της χώρας.
  • Υποχρεωθήκαμε να παραδώσουμε τη χώρα στους δανειστές, δεν ήταν αναπόφευκτη πολιτική του συμμαζέματος και πολλών άλλων αλλά να πεις ότι εγώ φεύγω από τις αγορές δεν μπορώ να δανειστώ ήταν ένας μηδενισμός της διαπραγματευτικής ικανότητας της χώρας .
  • Ακολούθησε το πρώτο μνημόνιο το οποίο δεν απέδωσε και απλώς έγινε για να βοηθηθούν οι δανειστές και οι ευρωπαϊκές τράπεζες. Ακολούθησε το δεύτερο μνημείο που ήταν η καταστροφή της χώρας , έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ ως μία δημοκρατική επιλογή. Δεν ξέρω τι θα συνέβαινε αν δεν ερχόταν ο ΣΥΡΙΖΑ.
  • Για όσους ξέχασαν τι έγινε στην Ελλάδα ήταν η πολιτική κατάρρευση του συστήματος , ο κόσμος θεώρησε ένοχα τα κόμματα για την χρεοκοπία . Εγώ ως μέλος της κυβέρνησης νιώθω περήφανος όχι γιατί δεν κάναμε λάθη , και αστοχίες αλλά καταφέραμε αυτή η χώρα να ορθοποδήσει και τη βγάλαμε από τα μνημόνια ενώ κάποιοι λένε ότι δεν χρειάζονταν το τρίτο μνημόνιο.
  • Εμείς δεν μπορούσαμε να δανειστούμε και όταν δεν μπορείς να δανειστείς δανειακή σύμβαση .
  • Υπάρχουν λάθη σε εμάς και αφορούν τον πολιτικό μας σχεδιασμό και το πώς εκτιμήσαμε τους συσχετισμού. Κάναμε μια διαπραγμάτευση που μας έδωσε μία ρύθμιση 12 ετών για το χρέος σχετικής αποσυμπίεσης και τρίτον κάναμε το «μαξιλάρι» , αν δεν υπήρχε το «μαξιλάρι» δεν ξέρω αν η χώρα θα δανείζονταν κανονικά όταν εμφανίστηκε η πανδημία.
  • Γενικά δημιουργήσαμε σταθερές για να συνεχίσει η νέα κυβέρνηση. Υπάρχουν πράγματα που δεν κάναμε σωστά , βεβαίως. Ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα από έναν απολογισμό σε 100 σελίδες τα λέμε όλα.