Κεφάλαια ESG: Τελικά ήταν κακή χρονιά το 2022;

Καθαρές εισροές εξακολουθούσαν να έχουν τα λεγόμενα βιώσιμα αμοιβαία κεφάλαια, γνωστά και ως αμοιβαία κεφάλαια ESG (για το περιβάλλον, την κοινωνία και τη διακυβέρνηση) από τους επενδυτές μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία που συνέταξε η Morningstar για το CNBC.

Οι τρεις μήνες πριν από τον Δεκέμβριο είχαν όλοι αρνητικές ροές και τα περισσότερα χρήματα εισέρρευσαν κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του έτους, αλλά το ενεργητικό των βιώσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων εξακολουθούσε να αυξάνεται εν μέσω της πτώσης της αγοράς κατά 0,84% έως τον Νοέμβριο, καλύτερα από την πτώση 1,1% για όλα τα αμοιβαία κεφάλαια, σύμφωνα με τη Morningstar.

Το μέσο αμοιβαίο κεφάλαιο ESG μετοχών μεγάλης κεφαλαιοποίησης είχε χάσει σχεδόν 20% το 2022 έως τις 21 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τη Morningstar. Αυτό είναι περίπου 2,4 ποσοστιαίες μονάδες χειρότερο από την πτώση του δείκτη S&P 500 , συμπεριλαμβανομένων των μερισμάτων. Η S&P Dow Jones Indices αναφέρει ότι ο δείκτης S&P 500 ESG Index έχει υποχωρήσει κατά 18,5%, συμπεριλαμβανομένων και των μερισμάτων. «Τα κεφάλαια ESG πήγαν καλά» δήλωσε ο David Nadig, ειδικός σε διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια και στη VettaFi, μια εταιρεία ερευνών για χρηματοοικονομικούς συμβούλους.

Η ενέργεια θα πρωταγωνιστήσει και πάλι το 2023

Το αν θα συνεχιστεί η υστέρηση στην απόδοση των ESG εξαρτάται, καθοριστικά, από το αν το πετρέλαιο θα συνεχίσει να υπεραποδίδει, καθώς η απουσία του από τα περισσότερα αμοιβαία κεφάλαια ESG έβλαψε τα αποτελέσματα του 2022. Ο στρατηγικός σύμβουλος της Morningstar για την ενέργεια Stephen Ellis πιστεύει ότι αυτό είναι απίθανο, καθώς “βλέπουμε τις μετοχές ως αρκετά αποτιμημένες έως ακριβές”, ιδίως στο πετρελαϊκό κομμάτι των πετρελαϊκών επιχειρήσεων.

Οι ροές των αμοιβαίων κεφαλαίων ESG στην Ευρώπη τα έχουν πάει καλύτερα από ό,τι στις ΗΠΑ, κάτι που σύμφωνα με την Stankiewicz της Morningstar οφείλεται στους φιλικούς στο ζήτημα κανονισμούς.

Η νομοθεσία των ΗΠΑ κινείται, σε ομοσπονδιακό επίπεδο, προς την κατεύθυνση υπέρ του ESG, αλλά δεν φτάνει , δήλωσε η Stankiewicz. Ένας νέος κανόνας του Υπουργείου Εργασίας που ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα αντιστρέφει μια πολιτική της κυβέρνησης Trump και επιτρέπει στους διαχειριστές των προγραμμάτων 401(k) να εξετάζουν τους παράγοντες ESG, μαζί με βραχυπρόθεσμες οικονομικές εκτιμήσεις, κατά την επιλογή επενδυτικών επιλογών για τα μέλη.

«Ακόμα και αν δεν είστε επενδυτής ESG τώρα, μεταβαίνετε σε έναν κόσμο όπου κάθε εταιρεία και χαρτοφυλάκιο έχει ένα σκορ ESG, όπως ακριβώς και ο λόγος τιμής προς κέρδη», δήλωσε ο Nadig.

πηγή: esgstories