Κέρδη 102 εκατ. ευρώ για την Alpha Bank στο πρώτο τρίμηνο προβλέπει η Optima Bank

Κερδοφόρο αναμένεται το πρώτο τρίμηνο για την Alpha Bank, με τη στήριξη από την αύξηση των εσόδων της από προμήθειες και αμοιβές, των κερδών από trading, τη συγκράτηση του κόστους και τον περιορισμό των προβλέψεων για ζημίες δανείων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Optima Bank, στον αντίποδα είναι τα καθαρά έσοδα από τόκους αναμένεται να κόψουν ρυθμό στη βάση της εκκαθάρισης των NPEs, ενώ η δυναμική του ισολογισμού της τράπεζας θα είναι εναρμονισμένη με τις τάσεις της αγοράς και η ποιότητα του ενεργητικού της ελαφρώς βελτιωμένη.

Ειδικότερα, η Optima εκτιμά ότι η Alpha Bank θα ανακοινώσει καθαρά κέρδη 102 εκατ. ευρώ για το πρώτο της τρίμηνο, μετά τις ζημίες ύψους 408 εκατ. στο τελευταίο τρίμηνο του 2021 και έναντι των ζημιών 282 εκατ. στο αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Τα λειτουργικά έσοδα αναμένεται να παρουσιάσουν αύξηση 15% σε ετήσια βάση, τα λειτουργικά έξοδα μείωση κατά 16%, όπως και οι προβλέψεις για ζημίες δανείων που θα υποχωρήσουν κατά 20%.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους αναμένεται να φτάσουν τα 280 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 29% σε ετήσια βάση ως αποτέλεσμα του περιορισμού των κινδύνων, ενώ τα έσοδα από προμήθειες και αμοιβές θα είναι αυξημένα κατά 27% σε σχέση με πέρυσι.

Η Optima Bank δίνει έμφαση στο outlook για το υπόλοιπο του έτους που θα παρουσιάσει η διοίκηση της Alpha Bank, ειδικά όσον αφορά τα βασικά έσοδα, την ποιότητα του ενεργητικού και τη δυναμική του ισολογισμού στα επόμενα τρίμηνο.

Επισημαίνει ότι στην παρούσα φάση ο τίτλος της τράπεζας διαπραγματεύεται στο 0,36 του δείκτη P/TBV, με σημαντικό discount 46% έναντι των ομολόγων της στην Νότια Ευρώπη και 25% στην Ελλάδα, ενώ προσθέτει ότι μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα προχωρήσει σε επικαιροποίηση των εκτιμήσεών της για την τιμή στόχο και τη σύστασή της.

Πηγή: politicus.gr