Κολλάει στην τρόικα η "ανάσα" έστω και για λίγους δανειολήπτες

Οι δανειολήπτες περίμεναν μία ανάσα -έστω και με λεόντειες προϋποθέσεις- για τη ρύθμιση των δανείων τους και έπεσαν σε τοίχο. Η τρόικα έβαλε «πάγο» στην προωθούμενη ρύθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης, λόγω του κόστους που έχουν για τις τράπεζες.

Οι δανειολήπτες περίμεναν μία ανάσα -έστω και με λεόντειες προϋποθέσεις- για τη ρύθμιση των δανείων τους και έπεσαν σε τοίχο.
Η τρόικα έβαλε «πάγο» στην προωθούμενη ρύθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης για τρεις κυρίως λόγους:

Κοστίζουν στις τράπεζες

1ον: Οι διευκολύνσεις σε ορίζοντα 4ετίας θα ξεπεράσουν το 1,5 δισ ευρώ, ποσό που θα επιβαρύνει αντίστοιχα τις κεφαλαιακές απαιτήσεις των τραπεζών. Επίσης η ΕΚΤ είναι κατηγορηματικά αντίθετη σε ρυθμίσεις που θα επιβαρύνουν τους τραπεζικούς δείκτες.
Οι ελληνικές τράπεζες -αν και δεν τρελαίνονται για οριζόντιες ρυθμίσεις- αντιλαμβάνονται ότι κάτι πρέπει να γίνει για να σταματήσει η άνοδος των καθυστερούμενων και να αρχίσει ένα κομμάτι από τα προβληματικά δάνεια να εξυπηρετείται και πάλι.
Υπενθυμίζουμε ότι η ρύθμιση που προωθούσε το υπουργείο Ανάπτυξης προέβλεπε ότι δικαίωμα υπαγωγής στις ευνοϊκές διατάξεις θα είχαν νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα έως 25.000 ευρώ, το οποίο όμως θα έπρεπε να έχει μειωθεί κατά τουλάχιστον 35% από 1/1/2010.
Τετραετή περίοδο χάριτος με πληρωμή μόνο τόκων, με επιτόκιο 1,5%.
Η δόση να μην υπερβαίνει το 30% του εισοδήματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα θέλει 2ετή (αντί για 4ετή) περίοδο χάριτος και διαφωνεί για το επιτόκιο.

Αντιδρούν στο "πλαφόν" των 300. 000 ευρώ

2ον: Σύμφωνα με τη ρύθμιση που προωθούσε το υπουργείο Ανάπτυξης θα μπορούσε να κάνει χρήση δανειολήπτης με δάνειο για ακίνητο αντικειμενικής αξίας έως 180.000 ευρώ (Α κατοικία) και εφόσον η συνολική ακίνητη περιουσία του είναι μέχρι 300.000 ευρώ. Οι 300.000 ευρώ μπήκαν ως όριο για να μην κάνουν χρήση των ευνοϊκών διατάξεων δανειολήπτες με μεγάλη ακίνητη περιουσία. Η τρόικα θεωρεί το πλαφόν των 300.000 ευρώ υψηλό.

"Όχι" και στις αλλαγές στο "Νόμο Κατσέλη"

3ον: Η τρόικα διαφωνεί και με τις αλλαγές στο νόμο Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (Ν. 3869/2010). Και συγκεκριμένα για την καταβολή μηνιαίας δόσης στο 10% της τρέχουσας με ελάχιστο ποσό τα 40 ευρώ το μήνα. Η τρόικα θεωρεί το 10% ιδιαίτερα χαμηλό.
Σημειώνουμε ότι οι υποθέσεις για υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη είναι τόσο πολλές που παίρνουν δικάσιμο ακόμα και για το 2020. Με όσο ισχύουν σήμερα οι δανειολήπτες δεν καταβάλλουν ούτε 1 ευρώ το μήνα, μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση.