Κόντρα κυβέρνησης - Στουρνάρα για δάνειο στελέχους της ΤτΕ

Εξηγήσεις από την ηγεσία της Τράπεζας της Ελλάδος ζήτησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με αφορμή δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» σύμφωνα με τις οποίες σε βάρος του κ. Γ. Πάσχα, επικεφαλής των επιθεωρητών της ΤτΕ έχει ασκηθεί κακουργηματική δίωξη για δάνειο ύψους 800.000 ευρώ.

Ο κ. Πάσχας, πάντως, με δήλωσή του πάντως, διευκρινίζει ότι «δεν είχε ούτε έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές». Συγκεκριμένα, δήλωσε: «ουδέποτε είχα, ούτε έχω οποιαδήποτε ληξιπρόθεσμη οφειλή από δάνειο, ή οποιαδήποτε αιτία προς την Εθνική Τράπεζα ή άλλη τράπεζα» δήλωσε πριν από λίγο ο Γεώργιος Πάσχας διευθυντής της Διεύθυνσης Επιθεώρησης Εποπτευόμενων Εταιρειών της Τράπεζας της Ελλάδος.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο η Τράπεζα της Ελλάδος ο κ. Πάσχας σε δήλωσή του αναφέρει ότι: «Σχετικά με το συκοφαντικό δημοσίευμα της "Εφημερίδας των Συντακτών", του οποίου τα κίνητρα είναι προφανή και κατά το οποίο "βασικό στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος δεν πλήρωνε τα δάνειά του", δηλώνω ότι ουδέποτε είχα ούτε έχω οποιαδήποτε ληξιπρόθεσμη οφειλή από δάνειο ή οποιαδήποτε αιτία προς την Εθνική Τράπεζα ή άλλη τράπεζα και ότι επιφυλάσσομαι να ασκήσω στο ακέραιο τα νόμιμά δικαιώματά μου κατά των υπαιτίων ενώπιον των δικαστηρίων της χώρας».

Νωρίτερα, ο κ. Τζανακόπουλος είχε δηλώσει:

“O Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας σε παλαιότερες υποθέσεις όπως του κ. Πολάκη είχε επιδείξει ακαριαία αντανακλαστικά και δεν φαίνεται να επιδεικνύει τα ίδια αντανακλαστικά σχετικά με τον συνεργάτη του τον κ. Πάσχα στον οποίο ασκήθηκε κακουργηματική δίωξη για θαλασσοδάνεια ύψους 800.000 ευρώ κάτι το οποίο δημιουργεί μέγιστο ηθικό ζήτημα για τον κ. Στουρνάρα. Είναι ένα θέμα για το οποίο αναμένουμε τις εξηγήσεις του, την δημόσια τοποθέτησή του καθώς εγείρει τεράστια ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο διοικεί σήμερα την Τράπεζα της Ελλάδας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» στον κ. Πάσχα είχε χορηγηθεί δάνειο για την αγορά μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, στο πλαίσιο σχήματος επιβράβευσης με stock option, όπως γινόταν με πολλά τραπεζικά στελέχη. Ενέχρυο του δανείου ήταν οι συγκεκριμένες μετοχές και στις "καλές εποχές" που οι τιμές των μετοχών ανέβαιναν, τα στελέχη πωλούσαν τις μετοχές σε υψηλότερη τιμή, αποκομίζοντας τη διαφορά και αποπληρώνοντας το δάνειο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, οι τιμές των μετοχών κατέρρευσαν και γίνονταν συνεχείς ανανεώσεις στο δάνειο.

Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών το τραπεζικό στέλεχος σε ανωμοτί κατάθεσή του είχε υποστηρίξει πως τα εν λόγω δάνεια, που πιστώθηκαν στον προσωπικό του λογαριασμό, δεν αποτελούσαν προσωπική του επιλογή αλλά παρασχέθηκαν ως επιβράβευση για τις υπηρεσίες που παρείχε.