Κουτεντάκης: Τα τρία σενάρια για την ελληνική οικονομία

Ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης, επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, παραχώρησε συνέντευξη στον Realfm 97,8 για την πορεία της ελληνικής οικονομίας ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται.

“Η αβεβαιότητα είναι δεδομένη, υπήρχε ήδη από το φθινόπωρο του προηγούμενου έτους. Είχε παρατηρηθεί παντού σε όλον τον κόσμο αύξηση των τιμών της ενέργειας, που είχε τροφοδοτήσει και το γενικό επίπεδο των τιμών, βλέπαμε δηλαδή να έρχονται οι πληθωριστικές πιέσεις. Τώρα με τον πόλεμο στην Ουκρανία αυτό έχει ενισχυθεί σημαντικά και προφανώς η αβεβαιότητα έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό” ανέφερε αρχικά.

“Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις. Πάντα οι προβλέψεις έχουν ένα στοιχείο αβεβαιότητας” πρόσθεσε.

“Οι προβλέψεις που κάναμε εμείς έχουν τρία σενάρια. Έχουμε ένα σενάριο που το ονομάζουμε σενάριο αναφοράς, δηλαδή που αναμέναμε να κινηθεί η ελληνική οικονομία πριν την έναρξη του πολέμου. Σε αυτή την περίπτωση είχαμε ένα ρυθμό μεγέθυνσης στο 3,6% για το 2022. Έχουμε ένα σενάριο που το ονομάζουμε ήπιο, με την έννοια ότι υποθέτουμε κάποιες διαταραχές κυρίως στις τιμές της ενέργειας, των τροφίμων και σε άλλες τέτοιες μεταβλητές, στο οποίο βλέπουμε μια μεγέθυνση 2,75%. Και έχουμε και ένα δυσμενές σενάριο, ουσιαστικά προβλέπουμε μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές ενέργειας, μεγαλύτερες διαταραχές λόγω του πολέμου, το οποίο περιορίζει τον ρυθμό μεγέθυνσης στο 2,21%” είπε ο κ. Κουτεντάκης.

“Η κατάσταση είναι ευαίσθητη, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε από την μία μεριά να παίξει το κράτος τον ρόλο του, να υποστηρίξει δηλαδή τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις μπροστά σε δύσκολες συνθήκες και από την άλλη μεριά θα το κάνει εντός των περιορισμών που εκ των πραγμάτων τίθενται. Μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα είναι η χώρα με υψηλότερο δημόσιο χρέος στην ΕΕ, με τα υψηλότερα επιτόκια δανεισμού επίσης εντός ευρωζώνης και φυσικά χωρίς επενδυτική βαθμίδα για τα κρατικά της ομόλογα. Χρειάζεται αυτό που θα κάνει ο κρατικός προϋπολογισμός για να υποστηρίξει τον ιδιωτικό τομέα, να το κάνει εντός των πλαισίων που διασφαλίζουν τη δημοσιονομική σταθερότητα” διευκρίνισε.

Πληθωρισμό 11% στο «κακό σενάριο» προβλέπει το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής

Πηγή: politicus.gr