Κύμα πωλήσεων σε ισπανικά και ιταλικά ομόλογα, λόγω πολιτικής αβεβαιότητας

 

Η πολιτική αβεβαιότητα στην Ισπανία και την Ιταλία προκάλεσαν ένα κύμα πωλήσεων ομολόγων καθώς και τραπεζικών μετοχών, που οδήγησαν τις τιμές τους χαμηλότερα.

Η υποχώρηση των τιμών των ομολόγων οδήγησε τις αποδόσεις τους (επιτόκια) υψηλότερα. (Τα ομόλογα αγοράζονται και πουλιούνται στην ελεύθερη αγορά μετά την έκδοσή τους και όταν η τιμή τους πέφτει, η απόδοσή τους αντιθέτως ανεβαίνει. Όταν ένα ομόλογο που εκδόθηκε σε ονομαστική τιμή 100 ευρώ δίνει τόκο 5 ευρώ η απόδοση είναι 5%. Εάν όμως η τιμή του πέσει στα 50 ευρώ, τότε τα 5 ευρώ αντιστοιχούν σε απόδοση 10%).
Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν τα βραχυπρόθεσμα ιταλικά και ισπανικά ομόλογα, διάρκειας ενός έως πέντε ετών, ενώ αντιθέτως οι επενδυτές στράφηκαν στα γερμανικά ομόλογα.
Στην Ισπανία, η πρόταση μομφής κατά του συντηρητικού κόμματος του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, που ηγείται κυβέρνησης μειοψηφίας, προκάλεσαν πολιτική αβεβαιότητα. Η πρόταση ήρθε σε συνέχεια του σκανδάλου για τη χρηματοδότηση προεκλογικής καμπάνιας μελών του κόματός τους.
Η μεγάλη ανησυχία της αγοράς επικεντρώνεται στην Ιταλία, λόγω της συμφωνίας για συγκρότηση κυβέρνησης μεταξύ του αντισυστημικού «Κινήματος των 5 Αστέρων» και της ακροδεξιάς «Λέγκας του Βορρά», καθώς και τα δύο κόμματα έχουν αντιευρωπαϊκή ρητορική και έχουν εξαγγείλει πολιτικές που έρχονται σε σύγκρουση με το Σύμφωνο Σταθερότητας της Ε.Ε. και δημιουγούν ανησυχίες για νέα πιθανή κρίση στο ευρώ.