Κυρ. Μητσοτάκης: Μειώσεις φόρων για όλους με το πρόγραμμα της Ν.Δ. - Οι 16 πυλώνες

Το κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας παρουσίασε σε ειδική εκδήλωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Φοράμε τη στολή εργασίας, τα κοστούμια μπορεί να περιμένουν λίγο ακόμη», ανέφερε, ξεκινώντας την παρουσίαση. Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η ΝΔ επιμένει σε προεκλογικό αγώνα με επίκεντρο τον προγραμματικό λόγο της. Όπως τόνισε, εδώ και καιρό η ΝΔ έχει δουλέψει το πρόγραμμά της ανά κλάδο και τομέα και έχει παρουσιάσει τις θέσεις της για όλα τα κρίσιμα θέματα. Το πρόγραμμα θα τυπωθεί και σε γραφή μπράιγ. Θα διανεμηθεί μέσω του Τύπου και θα φτάσει σε όλους τους πολίτες το 18σέλιδο φυλλάδιο.

Τους βασικούς άξονες περιέγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης:
1) Ισχυρή ανάπτυξη

* Μειώνουμε τον συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων από 28% σε 20%, μέσα σε δύο χρόνια, και τον φόρο μερισμάτων από 10% σε 5%.

* Καθιερώνουμε ειδικά κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων, με διπλασιασμό του χρόνου για συμψηφισμό ζημιών και δυνατότητα υπεραποσβέσεων για νέες επενδύσεις σε ποσοστό 200%.

* Ριζική απλοποίηση και θέσπιση ρητών προθεσμιών στις διαδικασίες αδειοδότησης, με καθιέρωση ηλεκτρονικής υπογραφής για πολίτες και επιχειρήσεις και με ταχεία εκδίκαση των προσφυγών για επενδύσεις σε ειδικά τμήματα δικαστηρίων.

* Αποκαθιστούμε τη ρευστότητα, μέσω της μείωσης των επιτοκίων δανεισμού του ελληνικού κράτους (ήδη άρχισε η πτώση μετά τις ευρωεκλογές), που οδηγεί στη μείωση των επιτοκίων και για τις ελληνικές επιχειρήσεις, με την αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων δανείων», την αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου στους ιδιώτες και την πλήρη αξιοποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

* Μεταρρυθμίζουμε το κράτος ώστε να είναι ισχυρό, αλλά με ρόλο επιτελικό και ρυθμιστικό. «Θα σαρώσουμε ως οδοστρωτήρας τα εμπόδια που αντιμετωπίζει η επιχειρηματικότητα», τόνισε ο αρχηγός της ΝΔ.
2) Νέες δουλειές

Ο επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας έκανε λόγο για μεγάλες επενδύσεις που χρειάζεται η χώρα. Σε ποιους κλάδους θα γίνουν;

- Στον τουρισμό και στη ναυτιλία, 20-25 δισ. ευρώ. Μόνο στον τουρισμό είναι κολλημένες σήμερα μεγάλες επενδύσεις ύψους 11 δισ. ευρώ

- Στον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση τροφίμων, 15-20 δισ. ευρώ.

- Στην ενέργεια (ΑΠΕ, νέοι αγωγοί φυσικού αερίου κ.ά.) και στο περιβάλλον, 9 δισ. ευρώ.

- Στην Έρευνα και την Τεχνολογική ανάπτυξη, τη βιομηχανία, στα logistics και μέσω Συμπράξεων Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα, 10 δισ. ευρώ.

- Στον κατασκευαστικό κλάδο και στις υποδομές όπου τα περιθώρια είναι ακόμα μεγαλύτερα.
3) Φορολογία

Στο πρόγραμμα, δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης, περιλαμβάνεται:

* Μειώνουμε τον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα (μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες) από 22% σε 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ και καθιερώνουμε νέα φορολογική κλίμακα, με χαμηλότερο ανώτερο φορολογικό συντελεστή.

* Καταργούμε σταδιακά το τέλος επιτηδεύματος και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

* Θεσπίζουμε την αύξηση του κατώτατου μισθού σε ποσοστό διπλάσιο από το ποσοστό ανάπτυξης του ΑΕΠ.

* Υπολογίζουμε ότι ο κατώτατος μισθός θα φτάσει έτσι στα 730 ευρώ μέχρι το 2022.

* Μειώνουμε σταδιακά τις εισφορές σε κύρια σύνταξη από 20% σε 15%, εντός της επόμενης τετραετίας.

* Μειώνουμε τον ΦΠΑ σε βάθος τετραετίας, με καθιέρωση δύο βασικών συντελεστών 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα, με διατήρηση του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στο 6%.
4) Εργασία

Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης:

* Δίνουμε κίνητρα στον ιδιωτικό τομέα, μειώνοντας τη φορολογία και απλοποιώντας τις γραφειοκρατικές διαδικασίες.

* Εγγυόμαστε την απαρέγκλιτη τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, αξιοποιώντας την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και διενεργώντας στοχευμένους και ουσιαστικότερους ελέγχους.

* Καθιερώνουμε λευκό μητρώο επιχειρήσεων και χαμηλότερες εισφορές για τις επιχειρήσεις που είναι ασφαλιστικά συνεπείς και σέβονται την εργατική νομοθεσία.

* Παρέχουμε κίνητρα στις επιχειρήσεις για να δίνουν πρόσθετες παροχές στους εργαζομένους τους όπως η δωρεάν μεταφορά στην εργασία τους, επιπλέον ασφαλιστικές παροχές, συμμετοχή στα κέρδη και ειδικά προγράμματα απόκτησης μετοχών.
5) Ακίνητη περιουσία

Για τη στήριξη της κτηματαγοράς:

* Μειώνουμε τον ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός διετίας για όλους τους ιδιοκτήτες.

* Καθιερώνουμε έκπτωση 40-50% για όλες τις εργασίες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης, συντήρησης και αξιοποίησης των κτιρίων. Οι πολίτες θα δαπανούν τα χρήματα, θα κρατούν τα τιμολόγια και θα έχουν την έκπτωση φόρου που θα μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν για να καλύψουν οποιαδήποτε φορολογική τους υποχρέωση μέσα στην επόμενη τριετία.

* Απλοποιούμε δραστικά τις διαδικασίες μεταβίβασης ακινήτων, περιορίζοντας τα 23 δικαιολογητικά αρχικά κατά το ένα τρίτο και εξασφαλίζοντας σταδιακά ότι θα είναι όλα διαθέσιμα ηλεκτρονικά.

* Αναστέλλουμε για μία τριετία τον φόρο υπεραξίας στις αγοραπωλησίες ακινήτων και τον ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα.
6) Δημογραφικό

«Η στήριξη των νέων οικογενειών και των εργαζόμενων γονέων είναι για μας απόλυτη προτεραιότητα», δήλωσε. Για τον σκοπό αυτό:

* Καθιερώνουμε επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται.

* Αυξάνουμε το όριο του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.

* Επαναφέρουμε τα επιδόματα για τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες στο επίπεδο πριν από τις μειώσεις του 2018 (ν. 4512/2018).

* Δεσμευόμαστε πως κανένα παιδί δεν θα μένει εκτός παιδικού σταθμού. Για όποιο δεν βρει θέση, θα δίνεται κουπόνι 180 ευρώ τον μήνα για χρήση κατά την επιλογή της οικογένειας.

Όπως είπε ο επικεφαλής της ΝΔ, «επεκτείνουμε το ωράριο των παιδικών σταθμών και ενισχύουμε τα ολοήμερα σχολεία, που λειτουργούν μέχρι τις 18:00 με ουσιαστικό πρόγραμμα δραστηριοτήτων και μελέτης, ώστε το πρόγραμμα των παιδιών να εναρμονίζεται καλύτερα με τις ανάγκες των εργαζόμενων γονέων».
7) Κοινωνική Συνοχή

Ο προγραμματισμός περιλαμβάνει:

* Αυξάνουμε στο 1 δισ. ευρώ τον προϋπολογισμό για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, ώστε να χορηγείται αυτό άμεσα σε 800 χιλιάδες συμπολίτες μας, που πραγματικά το έχουν ανάγκη.

* Αυξάνουμε κατά 200 εκατ. ευρώ τον προϋπολογισμό για τα επιδόματα ανεργίας και επανακαθορίζουμε τα κριτήρια απονομής, ώστε να τα λαμβάνουν πολλοί περισσότεροι.

* Προωθούμε πρόγραμμα απόκτησης ψηφιακών δεξιοτήτων για 50.000 μακροχρόνια ανέργους.

* Προωθούμε πολιτικές ίσων ευκαιριών για τα άτομα με αναπηρία, με μέτρα όπως η θεσμοθέτηση της ειδικότητας του προσωπικού βοηθού και η ενίσχυση της ανεξάρτητης διαβίωσης.

* Καθιερώνουμε προγράμματα σπουδών για τις σχολικές δομές ειδικής αγωγής, προσαρμοσμένα στο είδος της αναπηρίας και τις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που συνεπάγεται.

* Αξιοποιούμε, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, διαθέσιμα ακίνητα που δεν χρησιμοποιούνται για να δοθούν για την άμβλυνση του προβλήματος των αστέγων.
8) Υγεία

Οι σχεδιασμοί προβλέπουν:

* Καθιερώνουμε νέο πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για όλους, με κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ. Οι πολίτες ενημερώνονται (με SMS ή email) για τις αναγκαίες προληπτικές εξετάσεις ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα και παραπέμπονται αυτόματα σε κρατικές ή ιδιωτικές δομές. Ξεκινάμε από τον έλεγχο του καρκίνου του μαστού, του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου.

* Επεκτείνουμε τη διάρκεια των επαναλαμβανόμενων συνταγών για χρονίως πάσχοντες και καθιερώνουμε ραντεβού εντός 24ώρου με γιατρούς του ΕΟΠΥΥ για ευαίσθητες ομάδες (ΑΜΕΑ, πολίτες άνω των 65 κ.λπ.) και την κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων σε συγκεκριμένες ομάδες ασθενών (ΑΜΕΑ, ασθενείς με καρκίνο κ.α.).

* Δίνουμε τη δυνατότητα για ελεύθερη επιλογή του οικογενειακού γιατρού.

* Ενισχύουμε τα νοσοκομεία, με 1.500 ειδικευόμενους νοσηλευτές ετησίως, καθιερώνοντας την απόκτηση ειδικότητας αμέσως μετά το πτυχίο, προχωρούμε στην πρόσληψη 2.000 νοσηλευτών σε νοσοκομεία των μεγάλων αστικών κέντρων και στην κάλυψη σε βάθος τετραετίας όλων των οργανικών θέσεων.

* Εισάγουμε επαγγελματικό management στα δημόσια νοσοκομεία.

* Αξιοποιούμε παντού τη σύγχρονη ιατρική τεχνολογία και τα αντίστοιχα πληροφοριακά συστήματα, με αξιοποίηση τηλεϊατρικής, ηλεκτρονικό φάκελο υγείας, τηλεφωνική γραμμή 24ωρης ιατρικής υποστήριξης και καθοδήγησης από ειδικούς κ.λπ.

* Εφαρμόζουμε άμεσα και πλήρως τον αντικαπνιστικό νόμο.
9) Ασφάλεια

Αναφορικά με το θέμα της ασφάλειας των πολιτών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε:

* Επαναφέρουμε το ταχύτερο την ομάδα ΔΕΛΤΑ και ενισχύουμε την ομάδα ΔΙΑΣ, με πρόσληψη 1.500 νέων αστυνομικών.

* Ενισχύουμε τις περιπολίες στις γειτονιές, με ένστολη αστυνόμευση, πεζή και εποχούμενη σε όλη τη διάρκεια του 24ώρου.

* Εφοδιάζουμε τους αστυνομικούς με νέο εξοπλισμό. Εντός εξαμήνου όλοι οι αστυνομικοί αποκτούν νέα αλεξίσφαιρα γιλέκα και προχωρούμε εντός ενός έτους στην προμήθεια χιλίων καινούργιων περιπολικών.

* Καταργούμε άμεσα το νόμο Παρασκευόπουλου, ώστε να σταματήσει η μαζική απελευθέρωση καταδικασμένων για βαρύτατα ποινικά αδικήματα.

* Επαναφέρουμε τις φυλακές υψίστης ασφαλείας (τύπου Γ).

* Εφαρμόζουμε αυστηρά τη νομοθεσία για τη φθορά της δημόσιας περιουσίας, ώστε να σταματήσουν οι βανδαλισμοί στο μετρό, στα λεωφορεία, στα δημόσια κτίρια.

* Καταργούμε άμεσα το πανεπιστημιακό άσυλο, ώστε τα δημόσια Πανεπιστήμια να γίνουν από χώροι ανομίας ξανά κύτταρα γνώσης και έρευνας.
10) Φύλαξη συνόρων

Αναθεωρείται ριζικά η πολιτική για το μεταναστευτικό. Για τον σκοπό αυτό:

* Χρησιμοποιούμε για τη φύλαξη των συνόρων σύγχρονα τεχνικά μέσα και εντείνουμε τις περιπολίες -χερσαίες και θαλάσσιες- σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

* Καθιερώνουμε κλειστά κέντρα προσωρινής πρώτης υποδοχής και φιλοξενίας, όπου η εξέταση των αιτημάτων ασύλου ολοκληρώνεται το πολύ εντός έξι εβδομάδων, τόσο σε πρώτο, όσο και σε δεύτερο βαθμό, με αποκλειστική χωρική αρμοδιότητα.

* Επιβάλλουμε διαφάνεια στη διαχείριση του εθνικού και ευρωπαϊκού χρήματος που διατίθεται για το μεταναστευτικό. Οι τοπικές κοινωνίες συμμετέχουν ενεργά στον έλεγχο των χρηματοδοτήσεων.

* Εντατικοποιούμε τον έλεγχο των νομιμοποιητικών εγγράφων σε ολόκληρη τη χώρα.

* Διασφαλίζουμε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης σε όλα τα κέντρα υποδοχής με ειδική φροντίδα για τις οικογένειες με παιδιά και τις άλλες ευάλωτες ομάδες.

* Δημιουργούμε ειδικές τάξεις υποδοχής στα σχολεία για την ομαλή ενσωμάτωση στο εκπαιδευτικό σύστημα των παιδιών όσων παραμείνουν στη χώρα μας ως αναγνωρισμένοι πρόσφυγες και μέχρι να είναι εφικτή η επιστροφή τους.
11) Παιδεία

Ο σχεδιασμός προβλέπει:

* Δημιουργούμε σε κάθε περιφερειακή ενότητα ένα δημόσιο Πρότυπο Σχολείο, όπου όλοι οι μαθητές μπορούν να έχουν πρόσβαση, μέσω εξετάσεων.

* Καθιερώνουμε τον σχολικό επαγγελματικό προσανατολισμό από το Γυμνάσιο.

* Δημιουργούμε Πρότυπα Επαγγελματικά Λύκεια σε αντιπροσωπευτικές περιοχές της χώρας, που θα συνεργάζονται με την τοπική οικονομία και επιχειρηματικότητα.

* Εισάγουμε νέο πλαίσιο λειτουργίας των Ανώτατων Ιδρυμάτων, που προβλέπει αποτελεσματικούς θεσμούς διοίκησης, προγράμματα σπουδών χωρίς τον ασφυκτικό έλεγχο του Υπουργείου Παιδείας και αξιολόγηση σε όλα τα επίπεδα.

* Επιδιώκουμε την προσέλκυση νέων πόρων για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, πέραν της κρατικής χρηματοδότησης και μεγαλύτερη διασύνδεση με την αγορά εργασίας.

* Τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης (πρώην εργαστήρια ελευθέρων σπουδών και πρώην ΚΕΚ) αξιολογούνται με βάση τους αποφοίτους που πιστοποιούνται και απορροφώνται στην αγορά εργασίας.
12) Φιλικό κράτος

«Δεσμευόμαστε για ένα κράτος σύγχρονο και αποτελεσματικό», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ανακοίνωσε:

* Ανασχεδιάζουμε τις διαδικασίες, ώστε οι πολίτες να μπορούν να πραγματοποιούν πολλές από τις συναλλαγές ηλεκτρονικά, οποτεδήποτε από το σπίτι τους.

* Δημιουργούμε έναν κεντρικό κόμβο (portal) όπου θα είναι συγκεντρωμένα όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι συναλλασσόμενοι με το δημόσιο.

* Εμπιστευόμαστε τους δημόσιους υπαλλήλους με μεταφορά αρμοδιοτήτων σε υπηρεσιακούς παράγοντες, με μείωση των πολιτικών θέσεων (γραμματείς κ.λπ.) κατά τουλάχιστον 20%, και νέο πλαίσιο επιλογής των προϊσταμένων της δημόσιας διοίκησης, με έμφαση στη λογοδοσία και στο σύγχρονο μάνατζμεντ από άξιους δημόσιους λειτουργούς.

* Καθιερώνουμε αντικειμενική και ουσιαστική αξιολόγηση για όλους, για να επιβραβεύονται οι καλύτεροι και να βοηθιούνται όλοι, ώστε να βελτιώνουν την απόδοσή τους. Κανείς δημόσιος υπάλληλος δεν πρόκειται να απολυθεί.
13) Περιβάλλον

Το σχέδιο που περιέγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιλαμβάνει:

* Νέα ενεργειακή πολιτική για περιορισμό των εκπομπών ρύπων (μείωση διοξειδίου του άνθρακα κατά 80% μέχρι το 2050), στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και σταδιακή απεξάρτηση από τον λιγνίτη.

* Νέα πολιτική για τα απορρίμματα, προωθώντας την ανακύκλωση στην πηγή, την επαναχρησιμοποίηση των υλικών, τον περιορισμό των πλαστικών μίας χρήσης και την επεξεργασία των υπολειμμάτων των απορριμμάτων για παραγωγή ενέργειας. Με αξιοποίηση συμπράξεων δημόσιου - ιδιωτικού τομέα για γρήγορο και οικονομικό αποτέλεσμα.

* Προωθούμε μια σύγχρονη, έξυπνη και φιλική προς το περιβάλλον και τον πολίτη χωροταξική πολιτική που θέτει οριστικό τέλος στην άναρχη δόμηση.

* Ολοκληρώνουμε τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό.

* Προετοιμάζουμε οργανωμένα σχέδια πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών στα δάση, αλλά και ενεργής, παραγωγικής τους διαχείρισης και συνδυάζουμε την προστασία του δάσους με την οικονομική βιωσιμότητα των ορεινών περιοχών.
14) Γεωργία και κτηνοτροφία

* Εισάγουμε νέο νόμο για τους συνεταιρισμούς και μειώνουμε τη φορολογία στο 10% για τις ομάδες παραγωγών και τα συνεργατικά σχήματα.

* Διασφαλίζουμε σταθερούς πόρους από τη νέα ΚΑΠ για όλους.

* Εντατικοποιούμε τους ελέγχους και αντιμετωπίζουμε τις παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων.
15) Υποδομές

Με το σχέδιο επενδύονται 12 δισ. σε έργα εθνικής εμβέλειας, με στόχο τη δημιουργία τουλάχιστον 43.000 θέσεων εργασίας, και την πρόσθετη αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,4% ετησίως. Για τον σκοπό αυτό:

* Ολοκληρώνουμε το βασικό οδικό δίκτυο στην ηπειρωτική χώρα -Ε65, Πάτρα-Πύργος, καθώς και τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης.

* Προχωρούμε στην άμεση υλοποίηση των προγραμματισμένων έργων του Μετρό σε Αθήνα (ολοκλήρωση γραμμής 4 και σύνδεσή της με τις γραμμές 1 & 3) και Θεσσαλονίκη.

* Δημιουργούμε εναλλακτικό αυτοκινητόδρομο που συνδέει κατευθείαν την Ελευσίνα με την Υλίκη για αποσυμφόρηση του Κηφισού.

* Επενδύουμε στον γρήγορο σιδηρόδρομο, με την ολοκλήρωση των συστημάτων ηλεκτροκίνησης, τηλεδιοίκησης και σηματοδότησης στην κεντρική σιδηροδρομική γραμμή (Πάτρα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Εύζωνοι-Προμαχώνας) και τη νέα πεδινή χάραξη Θεσσαλονίκης-Καβάλας.

* Ολοκληρώνουμε τις κρίσιμες ενεργειακές υποδομές, μειώνοντας το κόστος της ενέργειας για όλους.

* Εισάγουμε καινοτόμες μεθόδους ωρίμανσης και χρηματοδότησης έργων (προτάσεις καινοτομίας), που επιτρέπουν ταχύτερη και οικονομικότερη υλοποίησή τους.
16) Διεθνείς συμμαχίες

Ο σχεδιασμός που περιέγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προβλέπει:

* Αποκατάσταση της οικονομικής αξιοπιστίας της χώρας, με ισχυρή ανάπτυξη που καθιστά το χρέος μας βιώσιμο και την Ελλάδα αυτοδύναμη.

* Δημιουργείται Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, άμυνας και διαχείρισης κρίσεων. Το όργανο αυτό λειτουργεί υπό τον πρωθυπουργό.

* Δημιουργείται ενιαίος φορέας άσκησης οικονομικής και εμπορικής διπλωματίας και της πολιτικής για την εξωστρέφεια ευρύτερα. Ο φορέας αυτός προκύπτει από ενοποίηση των επιμέρους δημοσίων δομών, έχει διοικητική αυτονομία και συνεργάζεται με τον ιδιωτικό τομέα για την προώθηση της εξωστρέφειας της Ελληνικής Οικονομίας.

* Υλοποιούμε συνεκτικές διεθνείς εκστρατείες επικοινωνίας με άμεση προτεραιότητα στην εκστρατεία για τη Μακεδονία, με στόχο να αποκατασταθεί η πραγματικότητα και να προωθηθούν το «brand Μακεδονία» και τα μακεδονικά προϊόντα.