Κυρώσεις στη Ρωσία: Οι πληρωμές γίνονται σε ρούβλια, οι εφοπλιστές μεταφέρουν πετρέλαιο αλλά η Ε.Ε. συζητά νέο «πακέτο»

Σε κυρώσεις χωρίς περιεχόμενο τείνουν να καταλήξουν τα μέτρα που προωθεί η Κομισιόν για το ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι δήλωσε χθες ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες και κρατικές οντότητες είναι ήδη έτοιμες για να καλύψουν τις απαιτήσεις της Ρωσίας για πληρωμές σε ρούβλια, επισημαίνοντας μάλιστα ότι υπάρχει μια «γκρίζα ζώνη» σχετικά΄με το εάν αυτές οι πληρωμές αποτελούν παραβίαση των κυρώσεων. 

Και τούτο, παρότι η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει δηλώσει το αντίθετο.

Ιδιαίτερη σημασία έχει και το γεγονός ότι ο Μάριο Ντράγκι έκανε τις δηλώσειςυ στις ΗΠΑ όπου βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη, κόντρα δηλαδή στις πιέσεις που ασκεί η αμερικανική κυβέρνηση για επιβολή κυρώσεων στα ρωσικά ενεργειακά αγαθά. 

Ενδεικτικό της δυσκολίας που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές χώρες να προχωρήσουν σε ουσιαστικές κυρώσεις στις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων είναι και το γεγονός ότι η Κομισιόν απέσυρε άρον-άρον τις προτάσεις για απαγόρευση μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου σε τρίτες χώρες από ευρωπαϊκά δεξαμενόπλοια. Η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες που αντέδρασαν στο σχέδιο αυτό. 

Συνολικά το σχέδιο για το έκτακτο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία από την Ε.Ε. συναντά αρκετές δυσκολίες και διαφωνίες. 

Οι δηλώσεις Ντράγκι για τις πληρωμές σε ρούβλι αποτελούν μια νέα «τορπίλη» στις προσπάθειες της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν η οποία κατά κανόνα υπερθεματίζει στα σχέδια κυρώσεων και είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις αμερικανικές προτάσεις. 

Το νέο πακέτο κυρώσεων που συζητείται συναντά πολλά προσκόμματα, περιλαμβανομένου και του βέτο της Ουγγαρίας, όπου ο Βίκτορ Όρμπαν παρότι έχει εξασφαλίσει εξαιρέσεις και μεταβατική περίοδο συνεχίζει να αντιτίθεται στην επιβολή νέων περιορισμών. Αντιδρούν κι άλλες χώρες όπως η Σλοβακία και η Τσεχία. 

Οι ήδη υφιστάμενες κυρώσεις είναι και αυτές απονευρωμένες, καθώς από τους περιορισμούς στις κινήσεις κεφαλαίων έχουν από την πρώτη στιγμή εξαιρεθεί τράπεζες και άλλοι οργανισμοί μέσω των οποίων γίνονται οι πληρωμές για τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Ευρώπη. 

Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται και οι ροές ρωσικών ενεργειακών αγαθών προς την Ευρώπη συνεχίζονται σχεδόν απρόσκοπτα, γίνεται σαφές ότι η Ε.Ε. αδυνατεί να επιβάλει ουσιαστικές κυρώσεις στον τομέα αυτό χωρίς να πληρώσει ακόμα μεγαλύτερο κόστος από εκείνο που έχει ήδη επιφέρει η μεγάλη αύξηση των τιμών στην ενέργεια.

Εν όψει της επιβολής του έκτου πακέτου κυρώσεων πολλές χώρες ζητούν εξαιρέσεις και μεταβατικές περιόδους για την εφαρμογή των περιορισμών στις εισαγωγές πετρελαίου και δεν αποκλείεται να χρειαστεί διαπραγμάτευση σε σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. στα τέλη Μαΐου.

Ειδήσεις σήμερα:

 

Ντράγκι: Οι Ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ανοίξει λογαριασμούς σε ρούβλια, είναι γκρίζα ζώνη οι κυρώσεις

ΕΕ: Κανένας κίνδυνος ασφάλειας εφοδιασμού από τις μειωμένες παραδόσεις φυσικού αερίου από την Ουκρανία

WSJ: Ο Μπάιντεν ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει συμφωνία για αναβάθμιση των τουρκικών F-16 λίγες μέρες πριν την επίσκεψη Μητσοτάκη

 

Πηγή: politicus.gr