Λαγκάρντ: Σε κίνδυνο η χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ευρωζώνης

Αντιμέτωπη με τους σοβαρούς κινδύνους της οικονομικής επιβράδυνσης και του πληθωρισμού βρίσκεται η χρηματοοικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης, προειδοποίησε μιλώντας στη σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.

Ειδικότερα, η πρόεδρος της ΕΚΤ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι η ικανότητα εξυπηρέτησης του χρέους των εταιρειών και των νοικοκυριών αντιμετωπίζει ουσιαστικές πιέσεις από την ασθενή οικονομική ανάπτυξη, τον πληθωρισμό αλλά και τις αυστηρές χρηματοδοτικές συνθήκες.

«Παρά τις πρόσφατες προσαρμογές, οι χρηματοπιστωτικές αγορές εξακολουθούν να φαίνεται ότι προεξοφλούν αποτελέσματα που θα μπορούσαν να αποδειχθούν εξαιρετικά αισιόδοξα»,  τόνισε, ενώ προειδοποίησε ότι οι αξιωματούχοι έβλεπαν και βλέπουν «πρώιμα σημάδια αύξησης του πιστωτικού κινδύνου, κάτι που απαιτεί προσεκτική παρακολούθηση».

Εμφανείς οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία

Μεταξύ άλλων, η πρόεδρος της ΕΚΤ επανέλαβε ότι οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη είναι κατά κύριο λόγο πτωτικοί, ιδιαίτερα λόγω των οικονομικών συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία.

Ακόμη, τόνισε ότι το Δ.Σ. της κεντρικής τράπεζας αναμένει να αυξήσει τα επιτόκια περαιτέρω στις επόμενες συνεδριάσεις, βασισμένη σε μια προσέγγιση που στηρίζεται στα στοιχεία και σε συνάντηση ανά συνάντηση.

«Οι πιέσεις των τιμών εξαπλώνονται σε όλο και περισσότερους τομείς, ιδιαίτερα λόγω των επιπτώσεων του υψηλού ενεργειακού κόστους και των σημείων συμφόρησης στην εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά επίσης εξαιτίας της ανάκαμψης της ζήτησης στον τομέα των υπηρεσιών», υποστήριξε η ίδια.