Λαγκάρντ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για αυξήσεις επιτοκίων και μετά το καλοκαίρι

Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο να συνεχισθούν οι αυξήσεις επιτοκίων και μετά το καλοκαίρι η Κριστίν Λαγκάρντ, δηλώνοντας πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα μπορεί σύντομα να κηρύξει το τέλος στις αυξήσεις επιτοκίων.

«Είναι απίθανο στο εγγύς μέλλον η κεντρική τράπεζα να είναι σε θέση να δηλώσει με βεβαιότητα ότι τα επιτόκια έχουν κορυφωθεί… Αυτός είναι ο λόγος που η πολιτική μας πρέπει να αποφασίζεται σε κάθε συνεδρίαση και να συνεχίσει να εξαρτάται από τα οικονομικά στοιχεία», δήλωσε η Λαγκάρντ, μιλώντας σε συνέδριο της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλίας.

Η ΕΚΤ αύξησε τα βασικά επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στις 15 Ιουνίου, με το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων να διαμορφώνεται στο 3,5%, ενώ σχεδόν βέβαιη θεωρείται και μία αντίστοιχη αύξηση τον Ιούλιο. Η διατύπωση της προέδρου της ΕΚΤ σημαίνει ότι ο ανοδικός κύκλος πιθανότατα θα συνεχισθεί και το φθινόπωρο, όπως έχoυν αρχίσει να προεξοφλούν και οι επενδυτές.

Η Λαγκάρντ τόνισε ότι η κεντρική τράπεζα δεν πρέπει να υποχωρήσει στη μάχη που δίνει κατά του πληθωρισμού, ο οποίος έχει γίνει πιο επίμονος καθώς μπαίνουμε στη δεύτερη φάση του που χαρακτηρίζεται από την προσπάθεια των νοικοκυριών να καλύψουν σταδιακά τη μείωση των πραγματικών εισοδημάτων τους λόγω των μεγάλων αυξήσεων στις τιμές.

Αυξήσεις μισθών 14% έως το τέλος του 2025

Οι υπηρεσίες της ΕΚΤ προβλέπουν ότι οι μισθοί στην Ευρωζώνη θα αυξηθούν περαιτέρω κατά 14% από τώρα έως το τέλος του 2025, οπότε θα έχουν ανακτήσει πλήρως την αγοραστική δύναμη που είχαν πριν από την πανδημία.

Κρίσιμη η μείωση των περιθωρίων κέρδους

Η Λαγκάρντ τόνισε ότι η ανάγκη να συνεχισθεί η περιοριστική νομισματική πολιτική σχετίζεται με τη μεγάλη αύξηση των περιθωρίων κέρδους από τις επιχειρήσεις κατά την πρώτη φάση του πληθωρισμού. Για να σπάσει αυτή η πρακτική των επιχειρήσεων, είπε, θα πρέπει να γίνει ακόμη πιο περιοριστική η νομισματική πολιτική, ώστε οι επιχειρήσεις να μη μπορούν να αυξάνουν τις τιμές.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι εταιρείες θα απορροφήσουν την αύξηση του κόστους εργασίας στα περιθώρια (κέρδους) τους. Αν η νομισματική πολιτική είναι επαρκώς περιοριστικής, η οικονομία θα μπορεί να επιτύχει τη μείωση του πληθωρισμού συνολικά με παράλληλη ανάκτηση των απωλειών που υπήρξαν στους πραγματικούς μισθούς. Αυτό, όμως, εξαρτάται από το ότι η πολιτική μας θα περιορίσει τη ζήτηση για κάποιο χρόνο, ώστε οι εταιρείες να μη μπορούν να συνεχίσουν να εμφανίζουν τη συμπεριφορά τιμολόγησης που είδαμε πρόσφατα», σημείωσε η Λαγκάρντ.

Αν δεν μειωθούν τα περιθώρια κέρδους κατά 25%, όπως προβλέπουν τα στελέχη της ΕΚΤ στις προβλέψεις τους, τότε ο πληθωρισμός το 2025 θα τρέχει με 3% και όχι λίγο πάνω από το 2%, όπως αναφέρουν οι σημερινές προβλέψεις.

Ασυνήθιστη η αύξηση των κερδών

Εκανε λόγο για μία ασυνήθιστη εξέλιξη καθώς στο παρελθόν οι επιχειρήσεις απορροφούσαν μέρος της αύξησης του κόστους τους με μείωση των περιθωρίων κέρδους για να μην υποστούν σημαντική μείωση της ζήτησης.

Ωστόσο, πρόσθεσε, η απότομη και μεγάλη αύξηση του κόστους εισροών σε συνδυασμό με τις συνθήκες που επικράτησαν – αύξηση της ζήτησης μετά την πανδημία, αυξημένες αποταμιεύσεις και επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές – επέτρεψαν στις επιχειρήσεις να αυξήσουν τα κέρδη τους.

Το 2022, τα δύο τρίτα του εγχώριου πληθωρισμού οφειλόταν στα κέρδη ανά μονάδα προϊόντος ενώ την περασμένη 20ετία μόνο το ένα τρίτο, είπε.

Για τον λόγο αυτό, είπε, η ΕΚΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι τα επιτόκια θα διαμορφωθούν σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα και θα παραμείνουν σε αυτά για όσο χρόνο χρειαστεί.