Λαγκάρντ: Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα έχει αντίκτυπο στον πληθωρισμό

«Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη και τον πληθωρισμό μέσω της διακοπής του διεθνούς εμπορίου, της ασθενέστερης εμπιστοσύνης και υψηλότερες τιμές ενέργειας. Το αποτέλεσμα εξαρτάται από το πώς εξελίσσεται η σύγκρουση», τόνισε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

«Αναγνωρίζοντας το περιβάλλον υψηλής αβεβαιότητας, το συμβούλιο εξέτασε μια γκάμα σεναρίων στη σημερινή συνάντηση. Η οικονομική ανάκαμψη βρίσκεται σε εξέλιξη υποστηριζόμενη από την εξασθένιση της μετάλλαξης Omicron, τα σημεία συμφόρησης στον εφοδιασμό μειώθηκαν και η αγορά εργασίας έχει βελτιωθεί περαιτέρω», υπογράμμισε.

Ωστόσο, η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε πως το ΑΕΠ έχει αναθεωρηθεί προς τα κάτω στο εγγύς μέλλον. Επεσήμανε πάντως πως η ΕΚΤ θεωρεί πως  ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί στο 2%. «Σε όλα τα σενάρια, ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί προς τον πληθωρισμό 2%.», υπογράμμισε.

«Θέλουμε να έχουμε πολλές επιλογές ώστε να ελιχθούμε ανάλογα, βάσει των τωρινών δεδομένων», τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.

ΕΚΤ: Θα στηρίξουμε την Ελλάδα με νέα ομόλογα αν χρειαστεί

Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ θα εξασφαλίσει ομαλές συνθήκες ρευστότητας και πρόσβασης σε μετρητά

Πηγή: politicus.gr