Λογαριασμοί ρεύματος: Από διακανονισμό σε διακανονισμό και από πάροχο σε πάροχο

 

Με τα χέρια ψηλά είναι οι καταναλωτές όσον αφορά τους λογαριασμούς ρεύματος καθώς όπως προκύπτει λόγω των ανατιμήσεων υπάρχει εκτίναξη των αιτημάτων για διακανονισμό και οι εταιρείες αντιμέτωπες με το φάντασμα μιας νέας γενιάς ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Σύμφωνα με στοιχεία μετά επτά μήνες διογκούμενης ενεργειακής κρίσης τα αιτήματα για ρυθμίσεις έχουν εκτιναχθεί τόσο σε όγκο, όσο και σε ποσά, με αύξηση 200% και πάνω έναντι του Σεπτεμβρίου του 2021, όμως το κυριότερο είναι πως όλα αυτά προϊδεάζουν για ένα νέο πακέτο ανεξόφλητων ποσών.

Η έκταση του προβλήματος εκτιμάται ότι θα φανεί περισσότερο από τον Απρίλιο και μετά αφού την ταχυδρομηθούν τα εκκαθαριστικά που θα περιλαμβάνουν και τις μετρήσεις του Μάρτη, μήνα κατά τον οποίο η χονδρική στο ρευμα κινείται σταθερά περί τα 320 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Το πρόβλημα θα σκάσει όταν οι πελάτες που μπήκαν μαζικά το τελευταίο εξάμηνο σε ρύθμιση, θα συνειδητοποιήσουν ότι, παρά τη κρατική επιδότηση, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις δόσεις που συμφώνησαν και θα αρχίσουν στο καλό σενάριο να ζητούν περισσότερες, στο κακό να τις αθετούν. Η εικόνα, όπως τη μεταφέρουν εταιρείες, αφορά συνεπείς μέχρι πρότινος πελάτες, όχι μπαταχτζήδες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι προμηθευτές που προ κρίσης έκαναν 1.500 – 2.000 διακανονισμούς το μήνα, πλέον κάνουν 4.000 – 5.000. Γεγονός που με τη σειρά του δημιουργεί τεράστιο θέμα στις εταιρείες παροχής ρεύματος που αναζητούν νέα κεφάλαια κίνησης και πιστωτικών γραμμών, αυξάνει το κόστος δανεισμού τους και γκριζάρει την τραπεζική τους εικόνα, δημιουργώντας έτσι ένα φαύλο κύκλο και προβλήματα στη λειτουργεία ειδικά των πιο μικρών εταιρειών.

Αποτέλεσμα; κάποιοι πάροχοι καθυστερούν να εξοφλήσουν οφειλές προς τους Διαχειριστές αλλά και δημοτικά τέλη προς τους Δήμους.

Όσον αφορά το θέμα των δόσεων στους καταναλωτές ΚΟΤ οι δόσεις είναι πολλές, στους πελάτες Β2Β ο χειρισμός γίνεται ανά περίπτωση και αναλόγως την εποχικότητα της επιχείρησης (π.χ. ένα ξενοδοχείο μπορεί να πληρώσει περισσότερα από το καλοκαίρι και μετά), ενώ για όλους τους υπόλοιπους κάθε πάροχος ορίζει μια προκαταβολή και τα υπόλοιπα σε δόσεις. Τίποτα φυσικά δεν παρέχει διαβεβαιώσεις ότι οι καταναλωτές θα τηρήσουν τη ρύθμιση, ενώ παρατηρείται και το φαινόμενο της συχνής μεταπήδησης από πάροχο σε πάροχο στην προσπάθεια να βρουν χαμηλότερη τιμή.

Υπό αυτά τα δεδομένα και ενώ αναμενόνται και οι κοινοτικές παρεμβάσεις είναι ορατά είναι τα σενάρια για συγχώνευση πολλών εταιριών παροχής ρεύματος.

Διαβάστε επίσης:

Διχασμένη η Ε.Ε. για την ενεργειακή ακρίβεια ενόψει της Συνόδου Κορυφής – Μπλοκάρουν το πλαφόν οι Βόρειοι

Επιζών του ολοκαυτώματος σκοτώθηκε στο Χάρκοβο- «Ότι δεν κατάφερε ο Χίτλερ το κατάφερε ο Πούτιν», λένε οι Ουκρανοί

Συναγερμός για ελλείψεις διατροφικών αγαθών και στην Ελλάδα – Μέτρα για αποτροπή επισιτιστικής κρίσης στην Ε.Ε.

Πηγή: politicus.gr