Μέχρι τέλος του έτους το "παράθυρο" για πρόωρη σύνταξη με αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης

"Παράθυρο" για συνταξιοδότηση έως το τέλος του μήνα δίνουν διατάξεις των προηγούμενων ασφαλιστικών νόμων, για εργαζόμενους που προσπαθούν να αποφύγουν τις δυσμενείς αλλαγές από το νέο έτος στο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης που θα φθάσει στα 62 με πρόωρη ή τα 67 με πλήρη σύνταξη, αλλά και στον υπολογισμό της σύνταξης .

"Παράθυρο" για συνταξιοδότηση έως το τέλος του μήνα δίνουν διατάξεις των προηγούμενων ασφαλιστικών νόμων, για εργαζόμενους που προσπαθούν να αποφύγουν τις δυσμενείς αλλαγές από το νέο έτος στο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης που θα φθάσει στα 62 με πρόωρη ή τα 67 με πλήρη σύνταξη, αλλά και στον υπολογισμό της σύνταξης .

Αν είστε ασφαλισμένος στο Δημόσιο, τις ΔΕΚΟ, τις τράπεζες, το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ (ταμείο ανεξαρτήτως απασχολουμενων) μπορείτε να αναγνωρίσετε από 2 έως 5 πλασματικά έτη, για να συνταξιοδοτηθείτε ως και 10 χρόνια νωρίτερα.

Κλειδί, η εξαγορά και αναγνώριση πλασματικών ετών ασφάλισης. Έτσι θα θεμελιώσετε δικαίωμα συνταξιοδοτησης με το όριο ηλικίας που ίσχυε το 2010. Δηλαδή, ακόμη και στα 55, κατά περίπτωση.

Η αναγνώριση πλασματικού χρόνου μπορεί να γίνει οποτεδήποτε, αλλά η συνταξιοδότηση με το παλαιό ευνοϊκό καθεστώς μόνο μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ποιά χρονικά διαστήματα μπορεί να αναγνωρίσει καποιος και να προσμετρηθούν στον ασφαλιστικό βίο του;

Την στρατιωτική θητεία.

Την γονική άδεια ανατροφής παιδιών.

Την επιδοτούμενη ασθένεια και έως 200 ημέρες (στις περιπτώσεις υπέρβασης του ορίου που δικαιούνταν από το εργοδότη και επιδοτήθηκε).

Την επιδοτούμενη -τακτική- ανεργία από τον ΟΑΕΔ έως 200 ημέρες κατά την τελευταία 10ετία πριν από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης.

Τον χρόνο εκπαιδευτικής άδειας άνευ αποδοχών και έως 2 έτη.

Τον πλασματικό χρόνο παιδιών, εφόσον τα παιδιά έχουν γεννηθεί ή υιοθετηθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2000.

Προσοχή:

α) Αναγνώριση γίνεται χωρίς εξαγορά από τον ασφαλισμένο.
β) Ο πλασματικός χρόνος παιδιών, αναγνωρίζεται μόνο από τον ένα γονέα.

γ) Σε περίπτωση που έχει συνταξιοδοτηθεί η μητέρα, τότε ο πατέρας δεν έχει δικαίωμα να αναγνωρίσει το χρόνο αυτό. Η απαγόρευση αναγνώρισης ισχύσει και αν έχει γίνει χρήση μέρους του χρόνου των παιδιών για θεμελίωση ή προσαύξηση του ποσού της σύνταξης.

Ο χρόνος των παιδιών αξιοποιείται και συνυπολογίζεται για θεμελίωση δικαιώματος πλήρους (και όχι μειωμένης) συνταξιοδότησης λόγω γήρατος εκτός:
α) της περίπτωσης που επιθυμούν θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με τις διατάξεις των μητέρων ανηλίκων ή ανάπηρων παιδιών.
β) της συμπλήρωσης των 37 ετών (καταργήθηκε μετά το 2011).
γ) εφόσον δεν επιτρέπεται να γίνει αναγνώριση για θεμελίωση τότε μπορεί να γίνει μόνο για προσαύξηση του ποσού της σύνταξης.

Οι..."παλαιοί"

Η πλειοψηφία των ασφαλισμένων πριν το 1983 που θέλουν να αποχωρήσουν με 35ετία χωρίς όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, δεν υποχρεούνται να αναγνωρίσουν το στρατό ή χρόνο παιδιών μετά το 2000.

Αν απαιτηθεί, η αναγνώριση μπορεί να γίνει και αργότερα με την αίτηση συνταξιοδότησης.

Άλλωστε η συμπλήρωση της 35ετίας για θεμελίωση, μπορεί να γίνει είτε με το στρατό μετά τα 58, είτε με 35 έτη πραγματικής ασφάλισης χωρίς όριο ηλικίας.

Όμως όσοι θέλουν να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης με 25ετία και τις προϋποθέσεις που ισχύαν έως το 2010, πρέπει να προβούν σε αναγνώριση πλασματικών ετών ασφάλισης εντός των επομένων 20 ημερών.