Μεγάλες διαστάσεις στο σκάνδαλο αγοράς ακινήτων από την Κίνα με ελληνικά POS

Μεγάλες διαστάσεις έχει το σκάνδαλο με τις αγορές ελληνικών ακινήτων από Κινέζους που ήθελαν να αποκτήσουν τη «χρυσή βίζα», με POS της Εθνικής τράπεζας, μέσω των οποίων παρακάμπτονταν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων που ισχύουν στην Κίνα.
Το σύστημα λειτουργούσε ο αποπεμφθείς πλέον αντιπρόεδρος της εταιρείας Jumbo, Ευάγγελος Παπαευαγγέλου, ο οποίος είχε συστήσεις εταιρεία real estate που πουλούσε ακίνητα σε Κινέζους επενδυτές, για να λαμβάνουν άδεια διαμονής στην Ελλάδας μέσω Golden Visa.
Ήδη επίσης σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ζητηθεί παραιτήσεις από υψηλόβαθμα στελέχη της Εθνικής Τράπεζα.
Ο τρόπος λειτουργίας και οι δράσεις της εν λόγω εταιρείας, παραβίαζαν την κινεζική νομοθεσία αλλά και τα όσα προβλέπει η ελληνική νομοθεσία για τις προϋποθέσεις χορήγησης της Χρυσής Βίζας.

Ο Ευάγγελος Παπαευαγγέλου, ο οποίος αποπέμπεται από το Δ.Σ της Jumbo, εισέπραττε το τίμημα για την πώληση ακινήτου και χορήγησης Golden Visa (250.000 ευρώ) μέσω POS ελληνικών τραπεζών που είχε μεταφέρει στην Κίνα. Με την χρήση των τερματικών αποδοχής καρτών, παραβίαζε τα capital controls που ισχύουν στην Κίνα, καθώς επίσης και τους κανόνες που διέπουν τη χορήγηση της Χρυσής Βίζας στην Ελλάδα, όπως έχουν καθοριστεί από τους σχετικούς νόμους (4251/2014-23388/18).

Αναφέρεται ρητά ότι η καταβολή για τη αγορά ακινήτου αξίας από 250.000 ευρώ, στο πλαίσιο της υποβολής αιτήσεων για Golden Visa, πρέπει να γίνεται αποκλειστικά με δίγραμμη τραπεζική επιταγή ή τραπεζικό έμβασμα και όχι μέσω τερματικού μηχανήματος (POS).

Οι κινεζικές αρχές ανακάλυψαν ότι μέσω αυτή της παράνομης μεθόδου, είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές που ξεπερνούν τα 40 εκατομμύρια ευρώ!