Μέσω πλατφόρμας-που δεν έχει ανοίξει η επιδότηση για το ηλεκτρικό ρεύμα- Οι ανακοινώσεις υπουργών

 

 

Σε 3,2 δισ. ευρώ θα ανέλθει μέχρι το τέλος του 2022 το συνολικό κόστος των μέτρων στήριξης των καταναλωτών που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Αναλύοντας τα μέτρα ο υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι οι επιδοτήσεις ηλεκτρικού ρεύματος για Μάιο και Ιούνιο διευρύνονται. Επιδοτούνται για πρώτη φορά και ο καταναλώσεις πάνω από 300 κιλοβατώρες. Το κόστος υπολογίζεται στα 900 εκατ. ευρώ. και θα καλυφθεί από τους πόρους του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης σε συνδυασμό με το ειδικό τέλος 90% στα κέρδη των ενεργειακών εταιρειών

Δεύτερον, τον Ιούνιο επιδοτείται το 60% της αύξησης για όλους τους λογαριασμούς από τον Δεκέμβριο του 2021 έως τον Μάιο του 2022. Αφορά καταναλωτές που δεν έχουν καλυφθεί από τις εκπτώσεις. Η επιδότηση στους λογαριασμούς iban. Εισόδημα έως 45.000 ευρώ. Δεν μπορεί να ξεπερνά τα 600 ευρώ ανά καταναλωτή. Κόστος της νέας παρέμβασης με απευθείας ποσό στους λογαριασμούς είναι 280 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό

Επιδοτείται στην πηγή το diesel κίνησης για Μάιο και Ιούνιο στα 15 λεπτά το λίτρο με το κόστος να ανέρχεται στα 45 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό

Ενισχύεται οριζόντια ο μηχανισμός εκπτώσεων και εισάγεται μηχανισμός απορρόφησης των επιπλέον εσόδων. Στόχος να μένουν σταθερές οι τιμές στα παλαιότερα επίπεδα. Οι τιμές λιανικής θα είναι σταθερές ανεξαρτήτως της τιμής εξέλιξης του φυσικού αερίου. Θα επιδοτηθούν γενναία τα κοινωνικά τιμολόγια και όλες οι επιχειρήσεις. Το κόστος υπολογίζεται στα 2 δισ. ευρώ το δεύτερο εξάμηνο του έτους, το κόστος για τον προϋπολογισμό 800 εκατ. ευρώ το υπόλοιπο από τους πόρους ενεργειακούς μετάβασης με τον μηχανισμό.

Από 18 έως 600 ευρώ η επιστροφή

Το μέτρο της επιστροφής αφορά του μήνες έκδοσης των λογαριασμών και όχι την περίοδο κατανάλωσης, διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης. Αφορά νοικοκυριά με οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ετών, η επιστροφή δίνεται σε όσους έχουν αύξηση πάνω από 30 ευρώ αυτούς τους μήνες, η ελάχιστη επιστροφή 18 ευρώ και η μέγιστη τα 600 ευρώ. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η υποβολής αίτησης σε πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί. Θα δίνεται η δυνατότητα επικαιροποίησης της κύριας κατοικίας, τα στοιχεία των χρεώσεων ρεύματος από κάθε ρολόι θα αντλείται από τους πάροχους ηλεκτρικής ενέργειας. Η επιστροφή υπολογίζεται με βάση τη συνιδιοκτησία και τη χρήση. Στα 750 εκατ. ευρώ η επιδότηση των νοικοκυριών μέχρι σήμερα, ενώ οι καταναλωτές έχουν επωμιστεί 464 εκατ. ευρώ. Τάξη μεγέθους 280 εκατ. ευρώ. «Το πακέτο στήριξης θα επηρεάσει και θετικά τον πληθωρισμό, αναμένουμε μισή έως και μια μονάδα μείωση», δήλωσε ο κ. Σκυλακάκης.

Σε ποιους επιστρέφονται έως 600 ευρώ

Όπως ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός, η Πολιτεία επιστρέφει στον ατομικό τραπεζικό λογαριασμό κάθε ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή πρώτης κατοικίας το 60% των πρόσθετων επιβαρύνσεων τις οποίες έχει υποστεί από τον Δεκέμβριο έως τον Μάϊο. Το όριο της έκτακτης αυτής αποζημίωσης θα είναι τα 600 ευρώ και θα αφορά όλους τους πολίτες με ετήσιο εισόδημα έως 45.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα για τον Μάϊο και τον Ιούνιο θα καλύπτεται κατά 50% η όποια αύξηση στην κατανάλωση και πέραν των 300 kwh που επιδοτούνται έως σήμερα. Η νέα έκπτωση θα αφορά και τις μη κύριες κατοικίες για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσής τους. Όπως ανέφεραν χθες κυβερνητικές πηγές, τα μέτρα πλέον με σταθερό προσανατολισμό τους πιο αδύναμους αυτή τη φορά, στοχεύουν και στη σημαντική ανακούφιση της μεσαίας τάξης.

Αναστέλλεται η ρήτρα αναπροσαρμογής

Κατά τις ίδιες πηγές, δεύτερος στόχος ήταν πώς θα υπάρξει παρέμβαση στην στην αγορά ενέργειας, χονδρική και λιανική, με έναν μόνιμο και δίκαιο τρόπο που θα εξορθολογίσει την αγορά και θα σταθεροποιήσει τις τιμές σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τα σημερινά. Σε αυτό το πλαίσιο, η ελληνική κυβέρνηση δρομολογεί από τον Ιούλιο με δική της πρωτοβουλία ένα σύστημα που αποσυνδέει τις αυξήσεις στις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου και τους λογαριασμούς της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα.

«Με μια διπλή παρέμβαση τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική αγορά ενέργειας θέτουμε έμμεσο πλαφόν στην αγορά λιανικής και σταθεροποιούμε τις τιμές λιανικής για τους επόμενους 6-12 μήνες. Αναστέλλουμε έτσι για όσο διαρκεί αυτό το σχήμα, τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής και κόβουμε μαχαίρι τα συγκυριακά υπερέσοδα των εταιρειών ενέργειας» πρόσθεταν οι ίδιες πηγές.

Τέλος 90% στα πρόσθετα συγκυριακά έσοδα των επιχειρήσεων ρεύματος

Τρίτον, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, στο επίκεντρο του κυβερνητικού σχεδιασμού βρέθηκε πώς θα γίνει διαχείριση των λεγόμενων υπερεσόδων των εταιριών ενέργειας ώστε να υπάρξει μια δίκαιη συλλογική μοιρασιά του βάρους των ανατιμήσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, οι επιχειρήσεις παραγωγής ρεύματος θα κληθούν να καταβάλουν το δικό τους μέρισμα αλληλεγγύης στην κοινωνία, που δοκιμάζεται από την ακρίβεια.

Με βάση, λοιπόν, το τελικό πόρισμα της Ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, που αναμένεται τις αμέσως επόμενες μέρες, τα πρόσθετα συγκυριακά έσοδά τους θα φορολογηθούν με ένα ειδικό τέλος ύψους 90%. «Πρόκειται, άλλωστε, για ποσά τα οποία θα διατεθούν για να ανακουφίσουν ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Γιατί είναι ώρες δράσης της πολιτείας αλλά και ώρες ευθύνης όλων μας» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – αλλάζω συσκευή», «Εξοικονομώ» και για Επιχειρήσεις

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο τέταρτος πυλώνας των παρεμβάσεων εστιάζει στο πώς μπορεί το κράτος να βοηθήσει τους καταναλωτές να προσαρμοστούν καλύτερα στα νέα δεδομένα και να μειώσουν τα ενεργειακά τους έξοδα σε μόνιμη βάση μέσα από δράσεις ενεργειακής εξοικονόμησης.

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, τις επόμενες εβδομάδες ξεκινά το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – αλλάζω συσκευή», που πριμοδοτεί γενναία την απόσυρση των παλιών, ενεργοβόρων κλιματιστικών και ψυγείων. Ενώ το φθινόπωρο, παράλληλα με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» των κατοικιών, δρομολογείται και το «Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις». Ένα σχέδιο που θα επιτρέπει, μεταξύ άλλων, την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μονάδων στις στέγες των κτηρίων τους» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Η φθηνότερη ενέργεια όμως είναι αυτή που δεν καταναλώνεται ποτέ. Συνεπώς, μικρές αλλαγές στις συνήθειες μας, όπως μικρές αλλαγές στις ρυθμίσεις των κλιματιστικών μας, θα φέρουν αμέσως και χαμηλότερους λογαριασμούς. Ετσι βοηθούμε και το περιβάλλον αλλά και το πορτοφόλι μας».

Ειδήσεις σήμερα

Με τα μέτρα για το ηλεκτρικό ρεύμα στο συνέδριο της Ν.Δ. ο Μητσοτάκης – Τα «δώρα» στη μεσαία τάξη για να αλλάξει ατζέντα και… δημοσκοπήσεις

Μέτρα για τους λογαριασμούς ρεύματος: Σφοδρές αντιδράσεις τις αντιπολίτευσης

Τσίπρας: Αν αφεθεί αλώβητος ο μηχανισμός αισχροκέρδειας θα έχουμε κάνει μία τρύπα στο νερό

Πηγή: politicus.gr