Μέτρα για να μπει «φρένο» στην εκτίναξη του κόστους δανεισμού λαμβάνει η ΕΚΤ

Μία εβδομάδα αφότου ανακοίνωσε τον τερματισμό της ποσοτικής χαλάρωσης αλλά και λίγες μέρες μετά την επίσημη απόφαση για αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έδωσε εντολή να σχεδιαστεί ένα εργαλείο που θα έχει στόχο να αμβλύνει τα μεγάλα spread μεταξύ των ευρωπαϊκών ομολόγων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, μετά την έκτακτη συνεδρίασή του, αποφάσισε να αναλάβει πρωτοβουλία για να αποτρέψει τον «κατακερματισμό της αγοράς των ομολόγων» θορυβημένη από τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε δεν έδωσε πληροφορίες για τη λειτουργία του νέου μηχανισμού παρά μόνο τη δέσμευση πως θα δράσει ενάντια στους κινδύνους κατακερματισμού που αναζωπυρώνονται.

Η πρώτη αντίδραση των αγορών δεν ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντική. Αμέσως μετά τη δημοσίευση της ανακοίνωσης της ΕΚΤ, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου ενισχύθηκε στο 3,83% από το 3,77%, παραμένοντας, ωστόσο, αρκετά κάτω από το υψηλό ημέρας του 4,18%.

Βάσει αυτής της αξιολόγησης, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε καταρχάς ότι θα εφαρμόσει ευελιξία στην επανεπένδυση των ομολόγων που έχουν αγοραστεί στο πλαίσιο του προγράμματος πανδημίας PEPP, με σκοπό τη διατήρηση της λειτουργίας του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής, προϋπόθεση για να μπορέσει η ΕΚΤ να ανταποκριθεί εντολή για τη σταθερότητα των τιμών.


Η συζήτηση στην ΕΚΤ πραγματοποιήθηκε την ίδια ημέρα που η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια, με τους επενδυτές να έχουν αυξήσει δραματικά τα στοιχήματά τους για μία αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης (τρία τέταρτα της ποσοστιαίας μονάδας). Η αλλαγή αυτή στις προσδοκίες προκάλεσε μαζικές πωλήσεις στις παγκόσμιες αγορές.

Πηγή: politicus.gr