Μέτρα περιορισμού του AirBNB στη Μαδρίτη, σχέδια και για την Ελλάδα

Νέους, αυστηρότατους όρους στη χρήση διαμερισμάτων για βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb υιοθέτησε η Μαδρίτη, επικαλούμενη την αλλοίωση του χαρακτήρα πολλών κεντρικών περιοχών της σε «τουριστικά θεματικά πάρκα» και τη μεγάλη αύξηση των μισθωμάτων της τάξης του 8% ετησίως, που έχουν προκαλέσει σοβαρότατες κοινωνικές επιπτώσεις στους δημότες της, γράφει η Ηλίας Μπέλλος στην Καθημερινή.

Επιπτώσεις πανομοιότυπες με αυτές που διαπίστωσε πρόσφατα ότι λαμβάνουν χώρα και στην Ελλάδα –και ειδικά στην Αθήνα αλλά και σε άλλους σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς– μελέτη της Grant Thornton, που έγινε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας.

Το δημοτικό συμβούλιο της Μαδρίτης ενέκρινε ειδικό σχέδιο που προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι τα διαμερίσματα που χρησιμοποιούνται για βραχυχρόνιες μισθώσεις στο κέντρο της πόλης πρέπει να διαθέτουν ξεχωριστή είσοδο πρόσβασης στο κτίριο από αυτόν που χρησιμοποιούν οι μόνιμοι κάτοικοι. Οι επισκέπτες, μάλιστα, δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ίδια είσοδο κτιρίου ή ανελκυστήρες. Οι νέες ρυθμίσεις αφορούν συγκεκριμένες περιοχές και κατοικίες που μισθώνονται για περισσότερες από 90 ημέρες ετησίως, όριο πάνω από το οποίο αντιμετωπίζονται ως καθαρή επιχειρηματική δραστηριότητα. Αναμένεται πάντως να προκαλέσουν βροχή δικαστικών προσφυγών ιδιοκτητών, καθώς η συγκεκριμένη ρύθμιση για τις χωριστές εισόδους υπολογίζεται πως βγάζει εκτός αγοράς το 95% των διατιθέμενων χώρων. Η δημοφιλής πλατφόρμα μισθώσεων Airbnb χαρακτήρισε τους νέους κανονισμούς «όχι πολύ σαφείς», «άδικους» και «με δυσανάλογους περιορισμούς».

Και στην Ελλάδα

Εν τω μεταξύ και στην Ελλάδα η κυβέρνηση εξετάζει επίσης την επιβολή περιορισμών στις βραχυχρόνιες μισθώσεις τόσο για τα φυσικά πρόσωπα όσο και για τους επαγγελματίες. Κοινή επιτροπή στην οποία θα εκπροσωπηθούν όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία –Οικονομίας, Οικονομικών, Εργασίας και Τουρισμού– θα αναλάβει μεταξύ άλλων να συντάξει σχέδιο υπουργικής απόφασης, η οποία θα καθορίζει συγκεκριμένο αριθμό διανυκτερεύσεων ανά ακίνητο, σαφώς προσδιορισμένο αριθμό ακινήτων υπό εκμετάλλευση ανά ΑΦΜ αλλά και συγκεκριμένα όρια εισοδήματος από τα οποία θα εξαρτάται τελικώς η χρονική διάρκεια αυτού του τύπου της εκμετάλλευσης των ακινήτων.

 

Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις που καταγράφονται στη διεθνή πρακτική και συστήνονται για την Ελλάδα από την Grant Thornton είναι, κατ’ αρχάς, η δημιουργία προδιαγραφών λειτουργίας των ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, δεύτερον, ο προσδιορισμός ορίου στις διανυκτερεύσεις και, τρίτον, να προβλεφθούν σαφείς υποχρεώσεις που οφείλουν να ακολουθούν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ