Νέος προληπτικός έλεγχος της ΑΑΔΕ στις μισθώσεις τύπου airbnb

Προληπτικό έλεγχο θα ασκεί η ΑΑΔΕ στις μισθώσεις τύπου airbnb, μετά τις συμφωνίες που υπέγραψε η ΑΑΔΕ με δύο από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Με τις συμφωνίες αυτές, που τίθενται σε εφαρμογή από τον Ιούνιο του 2021, οι πλατφόρμες θα μεταβιβάζουν στο Taxisnet όλα τα στοιχεία όλων των μισθώσεων, με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής στον συγκεκριμένο τομέα, που είναι τεράστια, όπως απέδειξαν οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ κατά τα τελευταία χρόνια.

Αναλυτικότερα η συμφωνία που υπογράφηκε από τον διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή και της Airbnb, της Booking.com και της VRBO, του Ομίλου της Expedia προβλέπει ότι οι πλατφόρμες θα παρέχουν στους αντίστοιχους ιστοτόπους τους ένα διακριτό και σαφώς ορισμένο πεδίο, προκειμένου ο Ιδιοκτήτης / Διαχειριστής Ακινήτων να καταχωρεί τον προβλεπόμενο αριθμό καταχώρισης ακινήτου ή την αιτιολογημένη εξαίρεσή του, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία.

Επίσης, οι πλατφόρμες θα ενημερώσουν, όσον αφορά στα ήδη καταχωρημένα ακίνητα, για την υποχρέωση παροχής του αριθμού καταχώρισής τους, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, καθώς και για τους κινδύνους της μη συμμόρφωσης.

Ακόμη, οι πλατφόρμες συμφωνούν, ότι, μετά από σχετική ειδοποίηση της ΑΑΔΕ, θα αφαιρούν όλες τις καταχωρίσεις που δεν παρείχαν τον προβλεπόμενο αριθμό καταχώρισης ακινήτου  ή την δικαιολογημένη εξαίρεση, όπως ορίζει ο νόμος.

Οι συμφωνημένες διαδικασίες θα επανεξετάζονται ετησίως, ξεκινώντας από τον Ιούνιο του 2021.

«Το ορόσημο αυτό βέλτιστης πρακτικής μάς επιτρέπει να παρακολουθούμε και να ενισχύουμε περαιτέρω τη συμμόρφωση των φορολογουμένων, διασφαλίζοντας παράλληλα ίσους όρους ανταγωνισμού για τις πλατφόρμες στον τομέα των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Η συμφωνημένη διαδικασία συνιστά μια εκ των προτέρων σχεδιασμένη διαδικασία συμμόρφωσης για όποιον προγραμματίζει να εισέλθει στη δραστηριότητα των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα του διαλόγου και της συνεργασίας μας και της καινοτόμου πρωτοβουλίας που στο τέλος της ημέρας ωφελεί όλα τα μέρη», σχολίασε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής.

Ο Γενικός Διευθυντής Ιταλίας και Νοτιοανατολικής Ευρώπης της Airbnb, Giacomo Trovato δήλωσε: «Αυτή η συμφωνία είναι μεγάλη είδηση για τους οικοδεσπότες της Airbnb και θα διευκολύνει περισσότερους ανθρώπους στην Ελλάδα να διαμοιράζουν τα σπίτια τους. Δεσμευόμαστε να δουλεύουμε με κυβερνήσεις και αρχές σε τέτοιου είδους συνεργασίες που βοηθούν τις οικογένειες και στηρίζουν τον υπεύθυνο τουρισμό».

«Είμαστε ευχαριστημένοι με την παραγωγική συνεργασία με την ΑΑΔΕ για την επίτευξη αυτής της συμφωνίας που παρέχει σαφήνεια και διαφάνεια για όλους στον χώρο της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα», δήλωσε η κ. Inge Janssen, Επικεφαλής Σχέσεων με τον Δημόσιο Τομέα Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής της Booking.com.

«Πιστεύουμε ότι η σαφής, εφαρμόσιμη νομοθεσία για όλους τους παίκτες του κλάδου, συμπεριλαμβανομένου ενός συστήματος Μητρώου όπως αυτό, είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλιστεί ότι όλοι παίζουν με τους ίδιους κανόνες, εξασφαλίζοντας έτσι ένα θετικό αποτέλεσμα για τους ταξιδιώτες, τους ιδιοκτήτες σπιτιών και τις τοπικές οικονομίες».