Ντράγκι: Τέλος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που ακολούθησε της συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ τόνισε πως στο τέλος του μήνα θα λήξει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (Quantitave Easing), στο πλαίσιο του οποίου η ΕΚΤ τροφοδοτεί με ρευστότητα, αγοράζοντας μαζικά ομόλογα.

«Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να επανεπενδύουμε, τις πληρωμές κεφαλαίου από την ωρίμανση των τίτλων που αγοράστηκαν από το πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ημερομηνία στην οποία θα αρχίσουμε να ανεβάζουμε τα επιτόκια της ΕΚΤ και σε κάθε περίπτωση για όσο καιρό χρειαστεί», είπε.

Η ΕΚΤ σχεδιάζει να συνεχίσει να επανεπενδύει το σύνολο των πληρωμών κεφαλαίου από ομόλογα που έχουν αγοραστεί στο πλαίσιο του QE και ωριμάζουν, για εκτεταμένη χρονική περίοδο, μετά και την έναρξη του κύκλου αυξήσεων των επιτοκίων, και σε κάθε περίπτωση για όσο διάστημα χρειαστεί ώστε να διασφαλίζονται ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης και, ως έναν βαθμό, ευνοϊκής νομισματικής πολιτικής.

Κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα, σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και το καλοκαίρι του 2019 και πάντως για όσο διάστημα χρειαστεί προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της διαρκούς σύγκλισης του πληθωρισμού προς επίπεδα κάτω αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα.

Ο Μάριο Ντράγκι προειδοποίησε ότι τα ρίσκα για τις προοπτικές της ανάπτυξης της ευρωζώνης έχουν καθοδική τάση, λόγω των αβεβαιοτήτων που σχετίζονται με γεωπολιτικούς παράγοντες, την απειλή του προστατευτισμού, τις αδυναμίες στις αναδυόμενες αγορές και τη μεταβλητότητα στη χρηματοοικονομική αγορά.