Ο CEO της Exxon επιτίθεται στο ESG

Αφού δέχθηκε επιθέσεις τόσο από περιβαλλοντολόγους όσο και από επενδυτές κατά το πρώτο μισό της επταετούς θητείας του στο τιμόνι της Exxon Mobil, ο Darren Woods περνάει στην αντεπίθεση.

Ήδη φέτος, έχει καταθέσει αγωγή διαιτησίας κατά της Chevron. για την προσπάθειά της να συμμετάσχει στο τεράστιο υπεράκτιο πετρελαϊκό έργο της Exxon στη Γουιάνα και αγωγή κατά επενδυτών που απαιτούν από την εταιρεία του να μειώσει τις εκπομπές ρύπων. Λίγους μήνες νωρίτερα, συμφώνησε σε μια εξαγορά ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ που θα έκανε την Exxon τον μεγαλύτερο παραγωγό σχιστόλιθου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με το Woods γίνεται επίσης πολύ πιο καυστικός σχετικά με τους κλιματικούς στόχους σε ομιλίες και συνεντεύξεις, υποστηρίζοντας ότι τα ορυκτά καύσιμα θα εξακολουθήσουν να είναι απαραίτητα για τα επόμενα χρόνια για την κάλυψη της ενεργειακής ζήτησης και ότι ο κόσμος δεν βρίσκεται σε πορεία για καθαρές μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2050.

Το μήνυμα μπορεί να είναι αμφιλεγόμενο, αλλά βρίσκει απήχηση στη Wall Street, όπου ο όρος “ESG” γίνεται γρήγορα απεχθές προσωνύμιο, καθώς οι φιλόδοξες δεσμεύσεις για το περιβάλλον, την κοινωνία και τη διακυβέρνηση συγκρούονται με την ανάγκη για ασφαλή και προσιτή ενέργεια. Η Exxon έχει αυξηθεί κατά 89%, περισσότερο από τέσσερις φορές σε σχέση με τον S&P 500, από τότε που έχασε μια μάχη με πληρεξούσιους αντιπροσώπους για το κλίμα με την Engine No. 1 LP το 2021.

“To ESG ήταν δημοφιλές, αλλά νομίζω ότι η απόδοση του κεφαλαίου είναι πιο δημοφιλής στο τέλος της ημέρας”, είπε. Η Shell και η BP “το ανακάλυψαν με τον δύσκολο τρόπο”, τόνισε.  “Οι ενεργειακές εταιρείες έχουν επιδείξει πειθαρχία στις επενδύσεις κεφαλαίων τους και έχουν ανταποκριθεί στους επενδυτές”, πρόσθεσε ο Woods. 

“Η απομάκρυνση από την ορολογία ESG αποτελεί αναγνώριση ότι η ενεργειακή μετάβαση θα είναι πολύπλοκη και δεν θα εξελιχθεί με τον ίδιο τρόπο σε κάθε μέρος του πλανήτη”, δήλωσε ο Dan Yergin, αντιπρόεδρος της S&P Global. Οι συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Μέσης Ανατολής και της Ουκρανίας, έχουν υπογραμμίσει την ανάγκη για αξιόπιστο ενεργειακό εφοδιασμό, ενώ οι επενδυτές εξακολουθούν να επικεντρώνονται στις αποδόσεις, είπε.

πηγή: esgstories.gr