Ο Πούτιν «πάτησε το κουμπί»: Πληρώστε σε ρούβλι ή σταματά η παράδοση αερίου

Ο Ρώσος πρόεδρος διέψευσε για μία ακόμη φορά τους πάντες στο θέμα των πληρωμών φυσικού αερίου σε ρούβλι, δηλώνοντας ότι έχει υπογράψει διάταγμα για το συγκεκριμένο θέμα παρά τις περί αντιθέτου δηλώσεις ευρωπαίων ηγετών, όπως του Μάριο Ντράγκι.

Όπως μεταδίδει το Reuters υποστήριξε ότι οι αγοραστές θα πρέπει να ανοίξουν λογαριασμού σε ρούβλι σε ρωσικές τράπεζες και αυτές οι πληρωμές θα αρχίσουν από την 1η Απριλίου, δείχνοντας ότι είναι ικανός για όλα.

Σύμφωνα μάλιστα με το Infax διέταξε να ανοίξουν ειδικοί λογαριασμοί στην Gazprombank.

Ρούβλια ή φυσικό αέριο τέλος

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι αν δεν γίνουν οι πληρωμές θα διακοπούν τα υφιστάμενα συμβόλαια και ότι η Ρωσία έχει κάθε λόγο να πιστεύει ότι ένα τμήμα του φυσικού αερίου που διέθεσε παραδόθηκε ουσιαστικά δωρεάν, λόγω των κυρώσεων στην κεντρική τράπεζα.

Με βάση τις δηλώσεις που μεταδίδει το Reuters οι πρόσοδοι σε ευρώ ή δολάρια μπορούν επίσης να μπλοκαριστούν και ότι δεν είναι «αποδεκτό» αυτό το ρίσκο. Η στροφή στο ρούβλι έχει στόχο να ενισχύσει τη θέση μας υποστήριξε.

Όπως είπε η Ρωσία θα τιμήσει τις υποχρεώσεις της σε όλα τα συμβόλαια και θα παράσχει τις συμφωνημένες ποσότητες στις τιμές που έχουν οριστεί. Σημείωσε δε ότι οι τιμές ρωσικού αερίου είναι σημαντικά μικρότερες από αυτές στην spot αγορά. Υπό αυτό το πρίσμα η Ευρώπη είναι έτομη να αγνοήσει το συμφέρον των πολιτών της.

Ο Ρώσος πρόεδρος επιτέθηκε στις ΗΠΑ λέγοντας ότι θα προσπαθήσουν να λύσουν τα προβλήματά τους σε βάρος των άλλων και ότι θα κερδίσουν από την παγκόσμια αστάθεια.

Όπως υποστήριξε οι Ευρωπαίοι αναγκάζονται να αγοράσουν LNG από τις ΗΠΑ και αυτό θα σημάνει την απώλεια εκατομμυρίων θέσεων εργασίας.

Υποστήριξε ότι ο οικονομικός πόλεμος κατά της χώρας του έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια και ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν για την επίθεση στην Ουκρανία είχαν προετοιμαστεί εκ των προτέρων. Η Δύση εκτιμά θα αναζητήσει λόγους για να επιβάλει νέες κυρώσεις και γι’ αυτό η κυβέρνηση και η ρωσική Κεντρική Τράπεζα περιμένουν ότι η πίεση από αυτές θα συνεχιστεί.