Οδηγία του υπ. Οικονομικών προς τους εφόρους για ρυθμίσεις φόρου εισοδήματος και ΦΑΠ σε 12 δόσεις

Οδηγία στους εφόρους να προτείνουν στους φορολογούμενους που δυσκολεύονται να εξοφλήσουν τους φόρους της περιόδου (εκκαθαριστικό, ΦΑΠ, τέλος επιτηδεύματος) με την "πάγια ρύθμιση" των 12 δόσεων έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Οδηγία στους εφόρους να προτείνουν στους φορολογούμενους που δυσκολεύονται να εξοφλήσουν τους φόρους της περιόδου (εκκαθαριστικό, ΦΑΠ, τέλος επιτηδεύματος) με την "πάγια ρύθμιση" των 12 δόσεων έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Το δικαίωμα αυτό έχουν οι φορολογούμενοι που καλούνται να πληρώσουν το φόρο που αναγράφουν τα εκκαθαριστικά των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και το φόρου ακίνητης περιουσίας των ετών 2011 και 2012, είτε εφάπαξ είτε σε 2 ή 3 διμηνιαίες δόσεις είτε σε 7 μηνιαίες δόσεις.

Συγκεκριμένα, έχουν το δικαίωμα να αφήσουν την πρώτη δόση να καταστεί ληξιπρόθεσμη και στη συνέχεια να ζητήσουν την υπαγωγή τους στη νέα «πάγια ρύθμιση» του υπουργείου Οικονομικών που προβλέπει την τμηματική εξόφληση των οφειλομένων στο Δημόσιο έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις.

Όσοι όμως από τους φορολογούμενους αυτούς έχουν και παλαιά χρέη, τα οποία έχουν τακτοποιήσει με την άλλη ρύθμιση, της "τελευταίας ευκαιρίας" - έως και σε 48 ή και 100 δόσεις - θα αντιμετωπίσουν πολύ μεγάλες δυσκολίες, αφού αν αναγκαστούν να αφήσουν να γίνουν ληξιπρόθεσμα τα νέα χρέη από τα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος και του ΦΑΠ, κινδυνεύουν να τεθούν αυτόματα εκτός ρύθμισης για τις παλιές οφειλές τους.

Και τούτο γιατί προϋπόθεση για τη ρύθμιση των 48-100 δόσεων είναι ο φορολογούμενος να μη δημιουργεί νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Εφόσον κάποιος που έχει ήδη ρυθμίσεις παλαιές οφειλές σε 48-100 δόσεις δεν μπορεί να πληρώσει τα νέα χαράτσια και χάσει την υπάρχουσα ρύθμιση, η μόνη διέξοδος που θα έχει θα είναι να εντάξει στις 12 δόσεις το σύνολο των οφειλών τους (παλαιών και νέων).

Με την κίνηση αυτή, το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να βάλει «φρένο» στην περαιτέρω διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν ήδη υπερβεί τα 60 δισ. ευρώ. ΄Ηδη πολλοί φορολογούμενοι προσέρχονται στις Δ.Ο.Υ. με τα εκκαθαριστικά σημειώματα ανά χείρας, δηλώνοντας αδυναμία να εξοφλήσουν τα υπέρογκα ποσά φόρων που αναγράφονται σ' αυτά. Ζητούν δε να υπαχθούν σε κάποια ρύθμιση για την τμηματική καταβολή των οφειλών τους σε περισσότερες δόσεις.

Η υπαγωγή των οφειλών στη νέα «πάγια ρύθμιση» μπορεί να δοθεί σε όσους φορολογούμενους αποδείξουν ότι δεν διαθέτουν την ρευστότητα που απαιτείται για να καταβάλουν εμπρόθεσμα τις δόσεις του φόρου εισοδήματος, της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος ή και τις δόσεις του ΦΑΠ των ετών 2011 και 2012. Όσοι υπαχθούν στην «πάγια ρύθμιση» θα μπορέσουν να εξοφλήσουν το σύνολο των οφειλών αυτών έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις, με ετήσιο επιτόκιο 8,5% και με το ποσό της κάθε μηνιαίας δόσης να μην μπορεί να είναι μικρότερο των 15 ευρώ.

Σε κάθε οφειλέτη που είναι συνεπής στη ρύθμιση θα χορηγείται αποδεικτικό ενημερότητας των οφειλών του προς το Δημόσιο  μηνιαίας διάρκειας ενώ σε περίπτωση καθυστέρησης μιας δόσης, αυτή θα καταβάλλεται  με επιβάρυνση 15% εντός της προθεσμίας καταβολής της επόμενης δόσης. Η πληρωμή των δόσεων θα μπορεί να διενεργηθεί μόνο στις τράπεζες, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και τα ΕΛΤΑ, με πάγια εντολή πληρωμής των επόμενων δόσεων, χωρίς να επιβάλλεται προμήθεια στον οφειλέτη.