Οι εταιρείες με τις κορυφαίες επιδόσεις σε θέματα ESG

Σε επίσημη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024 στο Ξενοδοχείο Grand Hyatt, με την Υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, βραβεύτηκαν οι εταιρείες που παρουσίασαν εξαιρετική επίδοση το 2024, στα 100 κριτήρια ESG του CR Index και CRI Pass

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης, μετά από 16 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα, έχει πλέον υποστηρίξει περισσότερες από 90 ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις από 12 διαφορετικούς κλάδους, που αντιπροσωπεύουν το 20% του ΑΕΠ της χώρα μας, να ενσωματώσουν αποτελεσματικά και μετρήσιμα υπεύθυνες πρακτικές στη στρατηγική τους.

Τη φετινή εκδήλωση προλόγισαν ο κος. Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, η κα Αλεξάνδρα Σδούκου, Υφυπουργός Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο κος Μανώλης Χριστοδουλάκης, μέλος Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, ο κος Χάρης Κούντουρος, Υπεύθυνος Επικοινωνίας της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, η κα Αναστασία Στάμου, Αντιπρόεδρος Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και ο κος Γιώργος Παπαναστασίου, Αντιπρόεδρος ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας), και ο κ. Δουκίδης Γιώργος, Καθηγητής Ηλεκτρονικού Επιχειρείν, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και επισκέπτης Καθηγητής στο INSEAD.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης, κ. Δημήτρης Μαύρος, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και τόνισε ότι:

«Η επιχείρηση που συμπεριφέρεται ηθικά απέναντι στα ενδιαφερόμενα κοινά της κερδίζει εμπιστοσύνη, πιστότητα και σεβασμό αποκτώντας το περιζήτητο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που οδηγεί στην επιτυχία και την αειφόρο ανάπτυξη».

Κατά τη διάρκεια της Τελετής Βράβευσης, o Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης, κ. Νίκος Αυλώνας, παρουσίασε τη διαχρονική σημασία του CRI INDEX τα τελευταία 16 χρόνια και τόνισε ότι:

«Ο CRI Index είναι σήμερα ο σημαντικότερος θεσμός στην Ελλάδα ουσιαστικής αξιολόγησης και βελτίωσης των εταιρειών, που συνδιάζει τα κριτήρια ESG με την Εταιρική Υπευθυνότητα. Τα κριτήρια ΕSG από μόνα τους χωρίς την Εταιρική Υπευθυνότητα δεν μπορούν να προάγουν την Οικονομική Βιώσιμότητα και ο CRI Index μέσα από τις συνεχείς ανανεώσεις των 100 αυστηρών κριτηρίων αναδεικνύει τις εταιρείες αυτές που έχουν ουσιαστική δέσμευση προς την Βιώσιμη Ανάπτυξη».

O κος. Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα της εξαιρετικής πρωτοβουλίας CR Index και την παγκόσμια πλέον τάση οι επενδυτές να στρέφονται σε εταιρίες με υψηλούς δείκτες CSR. Κατέστησε σαφές πως ο νόμος για την Εταιρική Διακυβέρνηση δίνει συγκεκριμένους κανόνες για την βιώσιμη ανάπτυξη η οποία οδηγεί στην οικονομική ανάπτυξη των επιχειρήσεων.

Η κα Αλεξάνδρα Σδούκου, Υφυπουργός Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στην ομιλία της επεσήμανε ότι:

«Απόψε τιμούμε του αθέατους ήρωες, τους ανθρώπους στο παρασκήνιο των επιχειρήσεων που έδωσαν πρώτοι την ιδέα της βιώσιμης ανάπτυξης στο τραπέζι, η οποία έγινε το πιστεύω των επιχειρήσεων».

Ο κος Μανώλης Χριστοδουλάκης, μέλος Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, μίλησε για την αξία των 16 χρόνων παρουσίας του CRI, καθώς αναδεικνύεται ο ρόλος και η προσπάθεια των εταιρειών, εμπνέονται νέες εταιρείες να εισάγουν όρους βιωσιμότητας και επανεκκινείται η επιχειρηματικότητα. Η παραγωγική αξία κάθε επιχείρησης επιστρέφει στην κοινωνία, ειδικά στο περιβάλλον.

Ο κος Χάρης Κούντουρος, Υπεύθυνος Επικοινωνίας της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, τόνισε ότι:

«Αναγνωρίζουμε την σημαντικότητα για τα οφέλη στη κοινωνία και το περιβάλλον και συνεχίζουμε στην ανάπτυξη σχεδίου, στοχεύοντας στην διάδοση των προτύπων στην παγκόσμια κοινωνία».

Η κα Αναστασία Στάμου, Αντιπρόεδρος Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι:

«Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε την διαφορά μεταξύ CSR και ESG. Ο Νόμος για την Εταιρική Διακυβέρνηση είναι σταθμός για την λειτουργία των εταιρειών. Επιπλέον, θα έρθει μια εμβληματική αλλαγή στην υποχρεωτική ποσόστωση των γυναικών στις διοικητικές θέσεις και από 26% θα αυξηθεί στο 33%».

Ο κος Γιώργος Παπαναστασίου, Αντιπρόεδρος ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος προλόγισε την Εκδήλωση αναφερόμενος ότι:

«Είναι καθήκον όλων μας να λειτουργούμε με γνώμονα την στήριξη της κοινωνίας. Η τοπική αυτοδιοίκηση λειτουργεί με βάση το ESG καθώς υποστηρίζει ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, λειτουργεί δομές για την υγεία, τα παιδιά και τον πολιτισμό, αναπτύσσει ενεργειακές κοινωνίες, δημιουργώντας βιώσιμες πόλεις. Ο κόσμος αλλάζει καθημερινά και περνάει από τι «εγώ» στο «εμείς».

Τέλος, ο κ. Δουκίδης Γιώργος, Καθηγητής Ηλεκτρονικού Επιχειρείν, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και επισκέπτης Καθηγητής στο INSEAD μίλησε για το μέλλον της εταιρικής διακυβέρνησης υπό το πρίσμα της επανάστασης της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI).

Χορηγοί Επικοινωνίας της εκδήλωσης ήταν το Marketing Week, το Daily Fax, το, Finance Pro, το FORBES, το ΚΕΦΑΛΑΙΟ, το Capital.gr και η Euro2day.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την Υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Χρυσός Χορηγός ήταν η Pfizer και Αργυρός Χορηγός η ΣΟΛ Crowe Συμβουλευτική. Υποστηρικτές της εκδήλωσης ήταν το PRC Group/The Management House και το Κέντρο Αειφορίας (CSE) ενώ την εκδήλωση παρουσίασε η δημοσιογράφος κα. Ευτυχία Φράγκου.

Την κορυφαία διάκριση του θεσμού, το βραβείο DIAMOND, κατέκτησε για πέμπτη συνεχή χρονιά η Eθνική Τράπεζα, αποδεικνύοντας τη γνήσια δέσμευση της και επιδεικνύοντας ότι η ενσωμάτωση υπεύθυνων πρακτικών, όταν καλλιεργείται σωστά και συστηματικά, προσφέρει την αριστεία.

Παρακάτω όλες οι διακρίσεις ανά κατηγορία:

 • DΙΑΜΟND: Eθνική Τράπεζα
 • PLATINUM: GENESIS Pharma
 • GOLD: Αθηναϊκή Ζυθοποιία AE, ENESEL SA, EΥΔΑΠ, LIDL Ελλάς, PRINCIPIA
 • SILVER: Seαnergy Μaritime Holdings Corp.
 • BRONZE: ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΥΠΕΡΑΓΟΡΕΣ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ Α.Ε.Ε.

Τo βραβείo για τη μεγαλύτερη πρόοδο σε σχέση με την περσινή αξιολόγηση:

 • Best Progress GOLD Award: ENESEL SA

Το βραβείο για την καλύτερη νεοεισερχόμενη εταιρεία:

 • Best New Entry: ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΥΠΕΡΑΓΟΡΕΣ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ Α.Ε.Ε.

Τιμητικές διακρίσεις ανά πυλώνα αξιολόγησης:

 • Έπαινος για το ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: Αθηναϊκή Ζυθοποιία AE
 • Έπαινος για την ΑΓΟΡΑ: Eθνική Τράπεζα
 • Έπαινος για το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: Principia
 • Έπαινος για την ΚΟΙΝΩΝΙΑ: LIDL Ελλάς

Η διάκριση CRI Pass απονεμήθηκε στο Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ). Το CRI Pass φέτος διεξάγεται για 10η συνεχή χρονιά από το Ινστιτούτο για τις εταιρείες που κάνουν τα πρώτα βήματά τους στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη.