Οι φθηνές ΑΠΕ αλλάζουν την αγορά ηλεκτρισμού

Η χθεσινή ανταγωνιστική διαδικασία της ΡΑΕ για την υποβολή προσφορών έργων ΑΠΕ οδήγησε σε νέα ρεκόρ χαμηλών τιμών. Έτσι ενώ οι τιμές ξεκίνησαν από τα 53,86 ευρώ/MWh, η χαμηλότερη τιμή έκλεισε στα 32,97 ευρώ/MWh ενώ η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 40 ευρώ/MWh. 

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο εταιρείες που κυριάρχησαν εξασφαλίζοντας τα περισσότερα έργα ήταν η Mytilineos και η Kiefer. Η μεγαλύτερη τιμή της χθεσινής δημοπρασίας αφορούσε σε ένα πάρκο ισχύος 1MW το οποίο έκλεισε στα 50 ευρώ/MWh. 

Σε ό,τι αφορά τη Mytilineos, τα έργα που μπήκαν στη χθεσινή δημοπρασία προέρχονται από το μεγάλο χαρτοφυλάκιο που εξαγοράστηκε από την την Egnatia τον περασμένο Φεβρουάριο. Όπως είχε αναφέρει ο επικεφαλής της Mytilineos Ε. Μυτιληναίος, τα έργα αυτά πρόκειται να ξεκινήσουν να κατασκευάζονται άμεσα εντός του Ιουνίου.

Σε κάθε περίπτωση η μέση τιμή των 40 ευρώ/MWh δημιουργεί νέα δεδομένα συνολικά για την αγορά ηλεκτρισμού καθώς είναι σημαντικά χαμηλότερη από την μέση οριακή τιμή του συστήματος στο ενεργειακό χρηματιστήριο. Συγκεκριμένα αυτήν την περίοδο η τιμή της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού ξεπερνά τα 60 ευρώ/MWh, δηλαδή είναι πάνω από 20 ευρώ/MWh ακριβότερη από τη μέση τιμή του διαγωνισμού. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι νέες ΑΠΕ που θα μπουν στο σύστημα από την τελευταία δημοπρασία, όχι μόνο δε θα προκαλέσουν επιβάρυνση στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ αλλά αντίθετα θα τον επιδοτήσουν, οδηγώντας σε ανταγωνιστικότερα κόστη συνολικά το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας. Στο θέμα της ενίσχυσης της βιωσιμότητας του ΕΛΑΠΕ από τον τελευταίο διαγωνισμό αναφέρθηκε στη δήλωσή του και ο αρμόδιος υπουργός ενέργειας Κ. Σκρέκας.  

Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι στο χθεσινό διαγωνισμό, ο οποίος ήταν μεικτός χωρίς ποσόστωση, δηλαδή συμμετείχαν τόσο αιολικά όσο και φωτοβολταϊκά έργα, κυριάρχησε η τεχνολογία των φωτοβολταϊκών. Οι χαμηλές τιμές που επιτεύχθηκαν δεν άφησαν χώρο στα αιολικά project που εμφανίζουν υψηλότερο κόστος. Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί προβληματισμό καθώς οι διαγωνισμοί της επόμενης διετίας, που έχει αιτηθεί η Ελλάδα στην ΕΕ, πρόκειται να είναι και αυτοί μεικτοί. Πάντως στους νέους διαγωνισμούς προβλέπεται να υπάρχει ποσόστωση, ούτως ώστε να δημιουργηθεί χώρος για κάποια αιολικά έργα.