Οι κάνουλες της χρηματοδότησης έχουν ανοίξει, αλλά τα κόκκινα δάνεια αποτελούν «αγκάθι», λένε οι τραπεζίτες

«Αγκάθι» για την ελληνική οικονομία εξακολουθούν να αποτελούν τα «κόκκινα» δάνεια, καθώς παρά το γεγονός ότι η στρόφιγγα της χρηματοδότησης έχει ανοίξει, δεν υπάρχει ικανός αριθμός επενδυτικών σχεδίων για να απορροφήσει τους πόρους. Το σημαντικό αυτό ζήτημα ανέπτυξαν οι πρόεδροι των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών, στο πλαίσιο του 7oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, με τίτλο «New Realities» που πραγματοποιείται στους Δελφούς 6 – 9 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

«Τα κόκκινα δάνεια έφυγαν από τις τράπεζες αλλά όχι από την ελληνική οικονομία. Δεν μπορούμε να δανείσουμε όσους είναι “κόκκινοι”» υπογράμμισε ο Γιώργος Ζανιάς, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και μη εκτελεστικός σύμβουλος της Eurobank, τονίζοντας ότι υπάρχουν τεράστιοι διαθέσιμοι πόροι. «Τα εξυπηρετούμενα δάνεια είναι στο 60% του ΑΕΠ και πρέπει να διπλασιαστούν» προσέθεσε ο κ. Ζανιάς, υποστηρίζοντας πως δεν πρέπει να δίνουμε άκριτα χρήματα, αλλά στοχευμένα, γιατί μπορεί να έρθει η επόμενη κρίση και να καταλήξουμε πάλι στα μνημόνια.

Στο ζήτημα των κόκκινων δανείων αναφέρθηκε και ο Γιώργος Χαντζηνικολάου, πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που συντόνισε ο δημοσιογράφος του Capital.gr, Λεωνίδας Στεργίου, ο κ. Χατζηνικολάου επισήμανε ότι το πρόβλημα παραμένει, εκφράζοντας την ελπίδα ο νέος επενδυτικός νόμος να λειτουργήσει γρήγορα και να πρασινίσουν τα δάνεια των υγιών. «Δεν υπάρχει θέμα χρηματοδότησης, αλλά θέμα επενδύσεων» είπε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, εξηγώντας ότι απορρίπτονται επενδυτικά σχέδια ή γιατί δεν είναι βιώσιμα ή γιατί πολύ από τους αιτούντες δεν μπορούν να πάρουν χρηματοδότηση λόγων κόκκινων δανείων. Χαρακτήρισε δε, αναγκαία την προώθηση ριζικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να καταστεί η χώρα ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις.

Στην ανάγκη για μεταρρυθμίσεις στάθηκε και ο Βασίλειος Ράπανος, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Alpha Bank, θεωρώντας εξίσου σημαντικά να αποκτήσει η χώρα επενδυτική βαθμίδα. Τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να ενισχύσει πολίτες και επιχειρήσεις, χωρίς όμως να υποσκάψει τη δημοσιονομική σταθερότητα. Σύμφωνα με τον κ. Ράπανο, πρέπει να διατηρηθεί η κουλτούρα των πληρωμών και να γίνει κατανοητό από το πολιτικό σύστημα ότι οι τράπεζες δεν διαχειρίζονται δικό τους χρήμα αλλά χρήματα των καταθετών.

Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Γκίκας Χαρδούβελης, διαβλέποντας μια 15ετια ανάπτυξης, εφόσον συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, αυξηθούν σταδιακά οι μισθοί και δημιουργήσουμε έναν κουμπαρά για τους νέους.
Όσον αφορά στο χρέος, τόνισε πως αυξήθηκε σε όλες τις χώρες κατά τη διάρκεια της πανδημίας. «Το χρέος μας είναι βιώσιμο επειδή καταφέραμε και το κλειδώσαμε με πολύ χαμηλά επιτόκια» είπε ο κ. Χαρδούβελης. Προσέθεσε πως όσο η οικονομία πάει καλά, τα δάνεια θα μεγαλώνουν, υποστηρίζοντας πως τράπεζες και επιχειρήσεις θα χτίσουν χέρι – χέρι μια νέα Ελλάδα.