Οι νικητές του διαγωνισμού MITEF Greece 2019

Oλοκληρώθηκε ο – 5ος κατά σειρά- διαγωνισμός Startup Competition 2019 του MITEF Greece με τον Τελικό και την Τελετή απονομής βραβείων να λαμβάνουν χώρα στο αμφιθέατρο του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος».

Μια κριτική επιτροπή αποτελούμενη από διακεκριμένα στελέχη επιχειρήσεων και επενδυτές άκουσε τις παρουσιάσεις των Startups, υπέβαλε ερωτήσεις, βαθμολόγησε και τελικά επέλεξε τους νικητές του διαγωνισμού από το General Track και το Energy & Mobility Track.

Στην πρώτη θέση η Twiddle

Στην πρώτη θέση του General Track βρέθηκε η Twiddle, η οποία αναπτύσσει ένα οικοσύστημα υπηρεσιών με κύριους χρήστες τους επαγγελματίες παραγωγούς περιεχομένου για πλατφόρμες όπως το YouTube και όχι μόνο. Χρησιμοποιώντας μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης, προσφέρει πλήρως αυτοματοποιημένες υπηρεσίες μουσικής επένδυσης βίντεο με επώνυμους ήχους από μεταπωλητές μουσικής.

Στην δεύτερη θέση βρέθηκε η AidPlex, η οποία έχει ως στόχο να παρέχει τις καλύτερες δυνατές λύσεις στα ορθοπεδικά προβλήματα, όπως κατάγματα, σκολίωση αλλά και προβλήματα στήριξης. Αυτό το πετυχαίνει φέρνοντας νέα σχέδια αλλά και υλικά στον χώρο της Υγείας.

Τρίτη στην κατάταξη των κριτών αναδείχθηκε η PD Neurotechnology. Η Startup επικεντρώνει τις δραστηριότητές της στην έρευνα, ανάπτυξη, παραγωγή, διανομή και πώληση συστημάτων και υπηρεσιών που περιλαμβάνουν σε ιατρικές συσκευές, αισθητήρες και λογισμικό παρακολούθησης, διάγνωσης και θεραπείας ασθενών που πάσχουν από νόσο του Parkinson και άλλες κινητικές διαταραχές.

Από το Energy and Mobility Track, του οποίου επίσημος χορηγός ήταν τα Ελληνικά Πετρέλαια, διακρίθηκε η Bunkering at Sea, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο της Εμπορικής Ναυτιλίας και ειδικότερα στο χώρο αγοραπωλησίας Ναυτιλιακών Καυσίμων & Λιπαντικών.

Οι νικήτριες Startups του General Track έλαβαν χρηματικό βραβείο και έπαθλα σε είδος καθώς και τη δυνατότητα διεθνούς δικτύωσης μέσω του MITEF.

«Η Ελλάδα διαθέτει το επιχειρηματικό DNA»

Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Πρόεδρος του MIT Enterprise Forum Greece «άνοιξε» την τελετή, παρουσιάζοντας τις δράσεις του Οργανισμού και μίλησε στη συνέχεια για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Η Ελλάδα διαθέτει το επιχειρηματικό DNA, εξειδικευμένους μηχανικούς και επιστήμονες, υγιή ερευνητική παραγωγή και τοπικές πηγές χρηματοδότησης. Τώρα πρέπει να επικεντρωθούμε περισσότερο στη μεταφορά τεχνολογίας και να προσπαθήσουμε να αντλήσουμε περισσότερο από αυτό το “προϊόν” στην παγκόσμια αγορά. Αυτό είναι το σημείο όπου η MITEF Greece μπορεί να βοηθήσει περισσότερο, φέρνοντας παγκόσμια τεχνογνωσία και παγκόσμια δικτύωση σε όλα τα μέλη του ελληνικού οικοσυστήματος. Έτσι μπορούμε να καταστήσουμε την Ελλάδα τεχνολογικό κόμβο μέχρι το 2021».

Μετά τον κ. Παπακωνσταντίνου, τον λόγο πήρε η Irit Ben-Abba, Πρέσβειρα του Ισραήλ στην Ελλάδα και η Monica Cummings, Σύμβουλος Δημοσίων Υποθέσεων της Πρεσβείας των ΗΠΑ.

Οι 12 ομάδες του τελικού παρουσίασαν τις επιχειρηματικές τους ιδέες μπροστά σε ένα κοινό περίπου 300 ατόμων, αποτελούμενο από ξένες διπλωματικές αποστολές, εγχώριους και διεθνείς επενδυτές, ακαδημαϊκούς και δημοσιογράφους.

Μετά τα pitches των διαγωνιζόμενων, στο βήμα βρέθηκε ο Jerome Schaufeld από το WPI School of Business και ιδρυτής και Πρόεδρος του MIT Enterprise Forum, ο Αιμίλιος Χαλαμανδάρης, συνιδρυτής και CEO της Innoetics και ο Ανδρέας Ανδρουτσέλλης- Θεοτοκλής, CEO της Innate Repair and φιναλίστ του περσινού διαγωνισμού.