ΟΠΕΚ: Εμπιστευθείτε μας, οι τιμές θα πέσουν

Ο υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων υπερασπίστηκε την Τετάρτη την απόφαση του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του να μην αυξήσουν την προσφορά πετρελαίου στην αγορά, παρά την πίεση των ΗΠΑ να αντλήσουν περισσότερα.

«Θα ενθαρρύνω τους ανθρώπους να ηρεμήσουν, να μας εμπιστευτούν», είπε ο Σουχάιλ αλ-Μαζρουέι στον Hadley Gamble του CNBC από το ενεργειακό φόρουμ Adipec στο Άμπου Ντάμπι.

Ο Αλ-Μαζρουέι είπε ότι έχει λάβει κλήσεις από υπουργούς διαφορετικών χωρών που του ζητούν να αναλάβει δράση, αλλά πρόσθεσε ότι ο ΟΠΕΚ σκοπεύει να «ακολουθήσει τα γεγονότα».
Επεσήμανε επίσης, τις προβλέψεις που μιλούν για πλεόνασμα πετρελαίου το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.

«Το 2022, αναμένουμε ότι η αύξηση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+, το πετρέλαιο των ΗΠΑ και άλλες χώρες εκτός του ΟΠΕΚ θα ξεπεράσει την επιβράδυνση της αύξησης της παγκόσμιας κατανάλωσης πετρελαίου και θα συμβάλει στην πτώση των τιμών του Brent από τα τρέχοντα επίπεδα σε ετήσιο μέσο όρο 72$/β». ανέφερε η έκθεση του Νοεμβρίου της ΕΙΑ.

«Θα αμβλυνθεί το πρώτο τρίμηνο και θα αρχίσουμε να βλέπουμε συσσώρευση στα αποθέματα το 2022», δήλωσε ο al-Mazrouei την Τετάρτη.

«Αυτό είπαν οι ειδικοί και συμφωνούμε μαζί τους στον ΟΠΕΚ», είπε.

Εάν το τρέχον σχέδιο του ΟΠΕΚ+ για αύξηση της παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα κάθε μήνα οδηγεί ήδη σε πλεόνασμα, η συμμαχία δεν πρέπει να αλλάξει αυτό το σχέδιο και να αυξήσει ακόμη περισσότερο την παραγωγή, πρόσθεσε.

Δεν συμφωνούν όλοι, ωστόσο.

Η Helima Croft της RBC Capital Markets είπε ότι, στην πράξη, ο OPEC+ δεν αυξάνει την παραγωγή όπως είχε προγραμματιστεί επειδή «ορισμένες χώρες δεν μπορούν να επιτύχουν τους στόχους τους, εν μέρει λόγω έλλειψης επενδύσεων».

«Το ερώτημα είναι αν θα είμαστε ακόμα κοντά βαρέλια όταν πρόκειται για το πρώτο τρίμηνο, αν είναι ιδιαίτερα κρύος χειμώνας και υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση για πετρέλαιο λόγω των αναγκών αλλαγής», υπογράμμισε η Croft στο CNBC την Τρίτη.

Τόσο τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού όσο και του αργού Brent έχουν αυξηθεί περισσότερο από 60% μέχρι στιγμής φέτος μετά την αύξηση της ζήτησης όταν χαλαρώθηκαν οι περιορισμοί της πανδημίας.

Οι ΗΠΑ αποδίδουν τις υψηλές τιμές της ενέργειας στην απροθυμία του ΟΠΕΚ+ να αυξήσει περαιτέρω την παραγωγή. Η υπουργός Ενέργειας Τζένιφερ Γκράνχολμ κάλεσε τον ΟΠΕΚ + να αυξήσει τις προμήθειες αργού και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επέκρινε επίσης την πετρελαϊκή συμμαχία επειδή δεν παράγει περισσότερα βαρέλια.

«Η ιδέα ότι η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία και άλλοι μεγάλοι παραγωγοί δεν πρόκειται να αντλήσουν περισσότερο πετρέλαιο ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να έχουν βενζίνη για να πάνε από και προς τη δουλειά τους, για παράδειγμα, δεν είναι σωστή», δήλωσε ο Μπάιντεν στις 31 Οκτωβρίου.

Πηγή: ot.gr