Πάουελ (Fed): Τουλάχιστον δύο ακόμα αυξήσεις επιτοκίων μέχρι το τέλος του χρόνου

Η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) συνεχίζει να παρακολουθεί πολύ στενά στις εξελίξεις στο αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, δήλωσε την Πέμπτη ο διοικητής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, επαναλαμβάνοντας πως η τράπεζα θα πρέπει να συσφίξει περαιτέρω τη νομισματική της πολιτική μέχρι το τέλος του 2023.

Μιλώντας σε τραπεζικό συνέδριο στη Μαδρίτη της Ισπανίας, ο Πάουελ έκανε τις δηλώσεις λίγους μήνες μετά από τις καταρρεύσεις περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ -όπως η Silicon Valley Bank- που προκάλεσαν μεγάλη ανησυχία στις αγορές σχετικά με τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ο Αμερικανός τραπεζίτης είπε «είμαστε πολύ διστακτικοί στο να πούμε» εάν η αναταραχή στον κλάδο έχει παρέλθει. «Η δουλεία μας είναι να ανησυχούμε» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Υπάρχουν ακόμη κάποια τρωτά σημεία χρηματοδότησης στις ΗΠΑ, πρόσθεσε ο Πάουελ, φέρνοντας ως παράδειγμα μέρος της αγοράς ακινήτων.

«Υπάρχει μια προσαρμογή των αξιών των ακινήτων σε εξέλιξη, κυρίως όσον αφορά τα γραφεία. Η εργασία από το σπίτι έχει αλλάξει τα πράγματα», είπε.

Για τα επιτόκια της Fed

Σχετικά με τη νομισματική πολιτική της αμερικανικής τράπεζας, ο Πάουελ επανέλαβε πως «βλέπει» ότι η Fed θα χρειαστεί να προχωρήσει σε «τουλάχιστον] 2 αυξήσεις των επιτοκίων της μέχρι το τέλος του έτους, ώστε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ να επανέλθει στον στόχο της τράπεζας, του 2%.

Αναφερόμενος στα μέλη της νομισματικής επιτροπής της Fed (FOMC), ο Πάουελ είπε πως μια ισχυρή πλειοψηφία «αναμένει πως θα είναι σκόπιμο να αυξηθούν τα επιτόκια δύο ή περισσότερες φορές μέχρι το τέλος του έτους. Οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζουν να είναι υψηλές και η διαδικασία επαναφοράς του πληθωρισμού στο 2% έχει πολύ δρόμο μπροστά της» τόνισε ο επικεφαλής της Fed.

Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη ο Πάουελ δήλωσε από το φόρουμ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Σίντρα της Πορτογαλίας «πιστεύουμε ότι χρειάζεται περαιτέρω σύσφιξη» της νομισματικής πολιτικής της αμερικανικής τράπεζας. Ο ίδιος ανέφερε πως εκτιμά ότι θα χρειαστούν περίπου 2 ακόμα αυξήσεις των επιτοκίων της Fed μέχρι το τέλος του 2023.