Πάουελ: Η επιστροφή του πληθωρισμού στο 2% έχει ακόμα δρόμο

Η μάχη που δίνει η Federal Reserve για να μειώσει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2% “έχει ακόμα πολύ δρόμο”, αναφέρει ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ στο κείμενο της ομιλίας που θα παραδώσει σήμερα στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

“Ο πληθωρισμός επιβράδυνε κάπως από τα μέσα του περασμένου έτους”, με την προτιμώμενη μέτρηση της Fed [τον δείκτη τιμών για τις δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης] να υποχωρεί σημαντικά από την κορυφή του 7% πέρυσι στο 4,4% τον Απρίλιο. Όμως πρόσφατα η πρόοδος είναι αργή.

“Οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζουν να είναι υψηλές και η διαδικασία για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο 2% έχει ακόμα πολύ δρόμο”, αναφέρει ο Πάουελ στο κείμενο της ομιλίας του.

Ο διοικητής σημειώνει παράλληλα ότι αν και η Fed αποφάσισε να κάνει μια παύση στις αυξήσεις των επιτοκίων στη συνεδρίαση της την προηγούμενη εβδομάδα, “σχεδόν όλοι” οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι περιμένουν πως η κατάλληλα προσέγγισε μέχρι το τέλος του έτους θα είναι να υπάρξουν και νέες αυξήσεις των επιτοκίων.

Πηγή: politicus.gr