Παράταση του προγράμματος «Γέφυρα» με μειωμένη επιδότηση

Στο μισό περίπου μειώνεται η επιδότηση των οφειλών από δάνεια με υποθήκη την πρώτη κατοικία όσων έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Γέφυρα 1» του υπουργείου Οικονομικών, που επιδοτεί τις δόσεις των δανείων όσων δανειοληπτών έχουν πληγεί από την πανδημία. Πρόκειται για περισσότεροι από 74.000 οφειλέτες που έχουν λάβει δάνειο με υποθήκη την πρώτη κατοικία τους, οι δόσεις του οποίου επιδοτούνται για εννέα μήνες από το κράτος. Το μέτρο ξεκίνησε στα τέλη του προηγούμενου Αυγούστου με καταληκτική ημερομηνία ένταξης στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου και λήγει για την πλειονότητα των δανειοληπτών στα τέλη Σεπτεμβρίου. Με την παράταση το μέτρο θα διαρκέσει άλλους τρεις μήνες και συγκεκριμένα έως τα τέλη του 2021. 

 

Η σχετική πρόβλεψη είχε προαναγγελθεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο πλαίσιο της ΔΕΘ και η διάταξη –αφού συμφωνήθηκε με τους θεσμούς– αναμένεται να κατατεθεί τις προσεχείς ημέρες στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διάταξη θα προβλέπει:

• Την επιδότηση κατά 40% από το κράτος για ένα ακόμη τρίμηνο των δανείων που είναι ενήμερα. Η επιδότηση όπως ισχύει σήμερα ξεκινούσε από το 90% της δόσης του δανείου και μειωνόταν στο 70% κατά το τελευταίο, δηλαδή το γ΄ τρίμηνο. 

• Την επιδότηση κατά 35% από το κράτος για ένα ακόμη τρίμηνο των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η επιδότηση όπως ισχύει σήμερα ξεκινούσε από το 80% της δόσης του δανείου και μειωνόταν στο 60% κατά το γ΄ τρίμηνο.

 

• Την επιδότηση σε ποσοστό 20% των δανείων που είχαν καταγγελθεί. Η επιδότηση όπως ισχύει σήμερα ξεκινούσε από το 60% της δόσης του δανείου και μειωνόταν στο 30% κατά το τελευταίο τρίμηνο.

Το πρόγραμμα «Γέφυρα 1» έχει προσφέρει μέχρι σήμερα ουσιαστική στήριξη στα νοικοκυριά, έχοντας παράλληλα βοηθήσει και τις τράπεζες στην προσπάθειά τους να ρυθμίσουν δάνεια οφειλετών που εμφάνισαν δυσκολίες λόγω της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία ή ακόμη και δάνεια που ήταν ήδη σε καθυστέρηση. Υπενθυμίζεται ότι η ένταξη στο πρόγραμμα «Γέφυρα» προϋποθέτει ότι μετά τη λήξη της επιδότησης οι δανειολήπτες θα πρέπει να πληρώνουν ολόκληρη τη μηνιαία δόση του δανείου τους για χρονικό διάστημα από 6-18 μήνες, ανάλογα με την κατηγορία του δανείου. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να επιστρέψουν την κρατική επιδότηση. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται ότι τα δάνεια αυτά θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται και μετά τη λήξη της επιδότησης, που για την πλειονότητα των περιπτώσεων λήγει στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι πληρωμές του προγράμματος «Γέφυρα 1» έχουν ανέλθει συνολικά στα 20,4 εκατ. ευρώ και αντιστοιχούν στην επιδότηση 115.447 δανείων και 73.704 δικαιούχων. Συνυπολογίζοντας και τις προηγούμενες οκτώ φάσεις πληρωμών, των μηνών Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020 και Ιανουαρίου – Ιουνίου 2021, το συνολικό ποσό της κρατικής επιδότησης που έχει καταβληθεί μέχρι σήμερα ανέρχεται στα 185,5 εκατ. ευρώ. Εως τα τέλη Σεπτεμβρίου, που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί η επιδότηση του 90% των δόσεων του προγράμματος «Γέφυρα 1», η κυβέρνηση θα έχει καταβάλει περί τα 230 εκατ. ευρώ, με συνέπεια να παραμένει αδιάθετο ένα ποσό της τάξεως των 70 εκατ. ευρώ από τον συνολικό προϋπολογισμό των 300 εκατ. ευρώ που είχε δεσμευτεί για το πρόγραμμα. Μέσω αυτών των κονδυλίων η επιδότηση θα συνεχιστεί έως και τα τέλη του χρόνου.