Ποια είναι τα νέα όρια για τις κατώτατες συντάξεις και ποιοι επηρεάζονται
Μικρότερες συντάξεις για όσους παίρνουν απόφαση συνταξιοδότησης από 1η Ιουλίου του 2015 και μετά, φέρνει η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας με την οποία καταργείται το κατώτατο όριο των 486 ευρώ και οι ασφαλισμένοι θα παίρνουν πλέον το ποσό που βγάζουν οι εισφορές τους, ανάλογα με τις αποδοχές και τα έτη που έχουν ασφαλιστεί.

Μικρότερες συντάξεις για όσους παίρνουν απόφαση συνταξιοδότησης από 1η Ιουλίου του 2015 και μετά, φέρνει η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας με την οποία καταργείται το κατώτατο όριο των 486 ευρώ και οι ασφαλισμένοι θα παίρνουν πλέον το ποσό που βγάζουν οι εισφορές τους, ανάλογα με τις αποδοχές και τα έτη που έχουν ασφαλιστεί.
Από την αλλαγή αυτή επηρεάζονται όσοι υπέβαλαν αίτηση για σύνταξη από την 1/1/2015 και δεν είχε βγεί η απόφαση συνταξιοδότησης μέχρι τις 30/6/2015, ώστε να πάρουν το κατώτατο όριο των 486 ευρώ που ίσχυε πριν από το νέο νόμο ακόμη και αν οι εισφορές τους έβγαζαν μικρότερο ποσό.
Ετσι όσων η συνταξιοδότηση αρχίζει από 1/7/2015, η σύνταξη θα υπολογιστεί με το νέο σύστημα, και αν το ποσό που τους αναλογεί είναι 350 ευρώ, ή 400 ευρώ, αυτό θα έχουν μέχρι να κλείσουν το 67ο έτος γιατί τότε -όπως λέει ο νόμος- θα παίρνουν το κατώτατο όριο, είτε πρόκειται για την κύρια είτε για την επικουρική τους σύνταξη.
Πριν από το νόμο αν ένας ασφαλισμένος έβγαζε σύνταξη 400 ευρώ, το κράτος του έδινε 486 ευρώ γιατί αυτό ήταν το θεσμοθετημένο κατώτατο ποσό για τα περισσότερα ταμεία. Με το νέο νόμο, θα μείνει στα 400 ευρώ και στα 67 θα πάρει το συμπλήρωμα ως τα 486 ευρώ.
Υπάρχει όμως μια διαφορά. Με το νέο νόμο, δεν αλλάζει μόνο ο τρόπος που θα υπολογίζεται η σύνταξη, αλλά επιπρόσθετα, μειώνεται και το κατώτατο όριο, που πάει στα 393 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ένας ασφαλισμένος που θα πάρει 350 ευρώ σύνταξη θα περιμένει ως τα 67 για να πάρει τη διαφορά ως τα 393 ευρώ, δηλαδή τα άλλα 43 ευρώ.
Δεν είναι όλοι οι ασφαλισμένοι βέβαια στην κατηγορία των κατωτάτων ορίων. Ωστόσο, λόγω της κρίσης, της ανεργίας και των μειωμένων μισθών, τώρα, στα χρόνια του μνημονίου δηλαδή, είναι περισσότεροι οι ασφαλισμένοι που βγαίνουν με τα κατώτατα όρια, σε σχέση με το παρελθόν. Κυρίως επηρεάζονται όσοι αποχωρούν με 15-18 χρόνια, και με χαμηλές αποδοχές της τάξης των 700-900 ευρώ.
Αντίθετα όσοι έχουν περισσότερα χρόνια και καλύτερο μισθό, θα πάρουν πάλι τη σύνταξη βάσει εισφορών αλλά σε κάθε περίπτωση θα είναι μεγαλύτερη και από τα 393, αλλά και από τα 486 ευρώ.
Μικρότερα θα είναι τα ποσά και για όσους βγαίνουν με σύνταξη λόγω αναπηρίας και θανάτου, καθώς και εδώ δεν ισχύουν τα κατώτατα -εγγυημένα από το κράτος- όρια σύνταξης, αλλά μόνο τα λεγόμενα «οργανικά ποσά» δηλαδή όση σύνταξη βγάζουν οι ασφαλιστικές εισφορές.
Ακόμη πιο χαμηλές θα είναι όμως οι συντάξεις για όσους αποχωρούν πρόωρα, αφενός γιατί δεν θα έχουν κατώτατο όριο, και αφετέρου επειδή η σύνταξή τους θα έχει και την επιπλέον ποινή 10%, πέραν των ποσοστών μείωσης που ισχύουν σήμερα.
Για παράδειγμα μια ασφαλισμένη που έχει στο ΙΚΑ 18 χρόνια, με μέσο μισθό 800 ευρώ, αν αποχωρήσει με πλήρη σύνταξη, θα πάρει 470 ευρώ, ενώ αν δεν καταργούνταν το κατώτατο όριο θα έπαιρνε 486 ευρώ. Αν όμως αποχωρήσει 5 χρόνια πριν από το κανονικό όριο ηλικίας, δηλαδή στα 62, αντί 67, τότε θα έχει την ποινή μείωσης 5 έτη πρόωρης αποχώρησης που είναι 6% μείωση για κάθε έτος, δηλαδή 30% και επιπλέον θα έχει άλλο ένα 10%, δηλαδή συνολικά η σύνταξη θα μειωθεί κατά 40%, και θα πάρει 282 ευρώ. Αν δεν έμπαινε το 10% θα έπαιρνε 330 ευρώ. Τώρα όμως θα έχει την επιπλέον μείωση η οποία θα της αφαιρεθεί όταν γίνει 67 οπότε θα η σύνταξη θα διαμορφωθεί στα 330 ευρώ.