Ποιες γυναίκες μπορούν να πάρουν δεύτερη σύνταξη στα 60

Οι γυναίκες που είχαν πάρει πρόωρη σύνταξη και συνεχίζουν να εργάζονται, μπορούν υπό ορισμένες προϋποθέσεις να λάβουν και δεύτερη σύνταξη στην ηλικία των 60 ετών από την «καινούρια» εργασία.

Οι γυναίκες που είχαν πάρει πρόωρη σύνταξη και συνεχίζουν να εργάζονται, μπορούν υπό ορισμένες προϋποθέσεις να λάβουν και δεύτερη σύνταξη στην ηλικία των 60 ετών από την «καινούρια» εργασία.

To «παράθυρο» για τη δεύτερη σύνταξη στα 60 ανοίγει για τις γυναίκες που είχαν συμπληρώσει το 55ο έτος ως το 2010, με εγκύκλιο του ΙΚΑ, για όσες είχαν αποχωρήσει πρόωρα σε μικρότερη ηλικία απο το Δημόσιο, τις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες αλλά συνέχισαν όμως να απασχολούνται με ασφάλιση στο ΙΚΑ.
Η νομοθεσία προβλέπει ότι δεύτερη σύνταξη χορηγείται σε δυο περιπτώσεις:
* Οταν ο ασφαλισμένος θεμελιώνει δικαίωμα για σύνταξη λόγω αναπηρίας.
* Οταν ο ασφαλισμένος θεμελιώνει δικαίωμα για σύνταξη λόγω γήρατος.

Οι προϋποθεσεις

Και στις δυο περιπτώσεις η βασική προϋπόθεση για την καταβολή σύνταξης είναι να υπάρχουν είτε 6.000 ημέρες ασφάλισης, οπότε παίρνουν πλήρη τη δεύτερη σύνταξη είτε 4.800 ημέρες ασφάλισης-εργασίας, οπότε παίρνουν το 50%, της σύνταξης.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία οι γυναίκες μπορούν να πάρουν δεύτερη σύνταξη αλλά με βάση το όριο ηλικίας που ισχύει τη χρονιά που συμπληρώνουν το 60ο έτος.
Ετσι μια ασφαλισμένη που είχε τις 4.800 ημέρες το 2010, θα έπρεπε να ήταν και 60 ετών για να πάρει δεύτερη σύνταξη. Αν συμπλήρωσε τα 60 τα έτη 2011 και 2012, το όριο ηλικίας για την καταβολή της δεύτερης σύνταξης είναι αντίστοιχα το 61ο και το 62ο έτος, ενώ αν το 60ο έτος συμπληρώνεται μετά το 2013, το όριο αυξάνεται στα 67.

Για τους άνδρες στα 67

Αυτά λέει η νομοθεσία για τη χορήγηση της δεύτερης σύνταξης. Για δε τους άνδρες που συνταξιοδοτήθηκαν και εξακολουθούν να «κολλάνε ένσημα» από εργασία, δικαιούνται δεύτερη σύνταξη με τον ίδιο αριθμό ενσήμων, αλλά σε ηλικία 67 ετών αν είναι σε κοινή ασφάλιση και στα 62 αν απασχολούνται σε βαρέα.

Στην περίπτωση των γυναικών όμως το ΙΚΑ «διαβάζει» το νόμο διαφορετικά επικαλούμενο όπως αναφέρει στην εγκύκλιο, γνωμοδότηση του υπουργείου Εργασίας. Ετσι όπως αναφέρει σε εγκύκλιό του, όσες είχαν συνταξιοδοτηθεί και είχαν συμπληρώσει το 55ο έτος ως το 2010, διατηρούν το ίδιο όριο ηλικίας για δεύτερη σύνταξη, με αυτό που ισχύει για την πρώτη σύνταξη!

Αυτό που λέει το ΙΚΑ είναι ότι επειδή σύμφωνα με τη νομοθεσία μια ασφαλισμένη που ήταν 55 ετών ως το 2010 και είχε 4.500 ημέρες ασφάλισης, εκ των οποίων 100 ανά έτος την προηγούμενη 5ετία, δικαιούται πλήρη σύνταξη στο 60ο έτος, επομένως το ίδιο όριο ηλικίας θα ισχύει και για όσες ασφαλισμένες πληρούν τις προϋποθέσεις για δεύτερη σύνταξη.

Πλήρη ή μειωμένη


Ετσι όσες είχαν πάρει την πρώτη σύνταξη σε μικρή ηλικία (40-45) απο το Δημόσιο, τις ΔΕΚΟ και τράπεζες και είχαν συμπληρώσει το 55ο έτος ως το 2010, ως ασφαλισμένες του ΙΚΑ, δικαιούνται να πάρουν τη δεύτερη σύνταξη μόλις συμπληρώσουν το 60ο έτος, και όταν θα έχουν τις απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης. Με 6.000 ημέρες ασφάλισης απ τη δεύτερη εργασία τους θα πάρουν πλήρη τη δεύτερη σύνταξη, ενώ αν έχουν 4.800 ημέρες θα πάρουν τη δεύτερη σύνταξη μειωμένη κατά 50%.
Το όριο των 60 ετών δεν αυξάνεται παρά τις αλλαγές που επήλθαν στις ηλικίες συνταξιοδότησης, που σημαίνει ότι αρκεί και μόνο να ήταν η ασφαλισμένη 55 ετών ως το 2010 για να κατοχυρώσει το δικαίωμα δεύτερης σύνταξης.
Για παράδειγμα, ασφαλισμένη που συνταξιοδοτήθηκε το 1995 σε ηλικία 45 ετών από έναν δημόσιο οργανισμό, και στη συνέχεια ασφαλίστηκε στο ΙΚΑ έχοντας άλλη απασχόληση, μπορεί να πάρει σήμερα δεύτερη σύνταξη γιατί συμπλήρωσε το 55ο έτος το 2010. Ομως για να πάρει τη δεύτερη σύνταξη θα πρέπει να έχει είτε 6.000 ημέρες εργασίας, δηλαδή άλλα 20 χρόνια ασφάλισης, μετά τη συνταξιοδότηση, είτε 4.800 ημέρες, δηλαδή 16 χρόνια, αφότου συνταξιοδοτήθηκε και συνέχισε να εργάζεται. Αν είχε αποχωρήσει το 1994, και ήταν 55 ετών το 2009, πάλι θα είχε δικαίωμα να πάρει δεύτερη σύνταξη απο το 60ο έτος με τις ίδιες προϋποθέσεις.