Ποιοι μπορούν να αυξήσουν τη σύνταξη από τον ΟΑΕΕ κατά 220 ευρώ

Αύξηση σύνταξης κατά 220 ευρώ μπορούν να κερδίσουν νόμιμα και χωρίς κανένα «παράθυρο» οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ που προέρχονται από το ΤΕΒΕ.

Αύξηση σύνταξης κατά 220 ευρώ μπορούν να κερδίσουν νόμιμα και χωρίς κανένα «παράθυρο» οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ που προέρχονται από το ΤΕΒΕ.

Η νομοθεσία προβλέπει ότι όσοι έχουν ως το 2012 τα απαιτούμενα χρόνια ασφάλισης, είτε 15 είναι αυτά είτε 35, φτάνει να είναι όλα ΤΕΒΕ, παίρνουν στη σύνταξη ένα έξτρα μπόνους που δεν ισχύει για κανέναν άλλο ελεύθερο επαγγελματία!

Αυτή την ειδική διάταξη την εφαρμόζει ακόμη και σήμερα ο ΟΑΕΕ, με βασική προϋπόθεση οι ασφαλισμένοι του από το ΤΕΒΕ να έχουν έναρξη εγγραφής πριν το 1993 και να συμπληρώνουν στο ΤΕΒΕ ως το 2012 τουλάχιστον 15 και από 35 και αν έτη ασφάλισης.

Με τις προϋποθέσεις αυτές μπορούν να ζητήσουν διπλό υπολογισμό της σύνταξής τους, και να επιλέξουν τον συμφερότερο γι΄αυτούς. Μπορούν δηλαδή να επιλέξουν να υπολογιστεί η σύνταξή τους είτε με τον ενιαίο τρόπο που εφαρμόζει ο ΟΑΕΕ για όλους τους ασφαλισμένους του, είτε αν προέρχονται από το ΤΕΒΕ, τον τρόπο που έβγαζε τις συντάξεις το δικό τους ταμείο.

Προσοχή όμως γιατί, αυτή η δυνατότητα δεν ισχύει για όσους συμπληρώνουν είτε 15, είτε 35 από την 1/1/2014 και μετά. Εκεί εφαρμόζεται ένα τρόπος και είναι με βάση το σύστημα υπολογισμού σύνταξη του ΟΑΕΕ.

Το «μπόνους»

Το μπόνους των 220 ευρώ κρύβεται στις διατάξεις του ΤΕΒΕ, καθώς προβλέπουν ότι όσοι έχουν συμπληρώσει 35 έτη ασφάλισης ως το 2012 δικαιούνται πέραν της σύνταξης που αναλογεί στις εισφορές τους, ένα πρόσθετο ποσό, (220 ευρώ) που δεν αντιστοιχεί στις εισφορές τους και είναι καθαρά προνοιακού χαρακτήρα.

Αν όμως τα 35 χρόνια συμπληρωθούν μετά το 2013, τότε χάνεται το δικαίωμα της επιλογής και η σύνταξη υπολογίζεται υποχρεωτικά με το ενιαίο καθεστώς του ΟΑΕΕ.

Για παράδειγμα ασφαλισμένος που έχει 35 έτη στον ΟΑΕΕ το 2012 για να βγεί στη σύνταξη θα πρέπει να έχει συνολικά 37 έτη, (35 ως το 2012 και άλλα 2 από το 2013 και μετά) και όταν θα έχει φτάσει στα 37 έτη να είναι 60 ετών, οπότε μπορεί να υποβάλλει αίτηση για σύνταξη.

Αν επιλέξει τον υπολογισμό του ΟΑΕΕ θα πάρει περίπου 1550 ευρώ μικτά, ενώ αν επιλέξει τον υπολογισμό με τις διατάξεις του ΤΕΒΕ, θα πάρει άλλα 220 ευρώ και η μικτή σύνταξη βγαίνει στα 1.770 ευρώ!

Εξαγορά πλασματικού χρόνου

Η βασική προϋπόθεση δηλαδή για να πάρουν το μπόνους των 220 ευρώ όσοι αποχωρούν από τον ΟΑΕΕ είναι να έχουν 35 έτη στο πρώην ΤΕΒΕ μέχρι το 2012 και μάλιστα ο νόμος τους ευνοεί σημαντικά καθώς αν ένας επαγγελματίας δεν έχει  35 έτη το 2012, αλλά 30, μπορεί να εξαγοράσει άλλο πέντε από στρατιωτική θητεία, παιδιά, τυχόν σπουδές, ή ανασφάλιστα διαστήματα, και έτσι να καλύψει το κενό μέχρι τα 35 έτη. Με τον τρόπο αυτό θα πληρώσει μεν για να τα πλασματικά έτη, (το κόστος είναι 167,8 ευρώ το μήνα για παιδιά, σπουδές, κενά ασφάλισης και η τρέχουσα εισφορά για τη στρατιωτική θητεία), αλλά θα έχει όφελος 220 ευρώ στο τελικό ποσό σύνταξης.

Η νομοθεσία προβλέπει ότι το 2012, μπορούν να αναγνωριστούν μέχρι 5 έτη για να συμπληρωθεί η 35ετία, ενώ για να συμπληρωθεί το 2011, αναγνωρίζονται μέχρι 4 έτη. Για το 2010, μπορεί να αναγνωριστεί μόνο η στρατιωτική θητεία.
Ετσι για παράδειγμα ένας ασφαλισμένος του ΟΑΕΕ που προέρχεται από το πρώην ΤΕΒΕ και είχε 32 έτη το 2013, μπορεί να αξιοποιήσει τον διπλό τρόπο υπολογισμού της σύνταξης αρκεί να αναγνωρίσει για το 2012, τρία πλασματικά έτη, ώστε να φτάσει στα 35 για τη χρονιά αυτή. Με τον τρόπο αυτό, κερδίζει το δικαίωμα να επιλέξει τον συμφερότερο τρόπο και να πάρει το μπόνους των 220 ευρώ στην τελική σύνταξη.

Θα καταργηθεί;

Το όφελος αυτό όμως δεν θα ισχύει για πάντα καθώς με τις αλλαγές που σχεδιάζονται στο ασφαλιστικό, και συνολικά στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι το μπόνους των 220 ευρώ θα καταργηθεί ακόμη και αν οι προερχόμενοι από το πρώην ΤΕΒΕ έχουν 35 έτη στον ΟΑΕΕ μέχρι το 2012.

Δεν θα καταργηθεί όμως για όσους έχουν προλάβει, ή θα προλάβουν να κάνουν αιτήσεις συνταξιοδότησης πριν νομοθετηθούν οι νέες ρυθμίσεις.

Σημασία λοιπόν έχει, πρώτον, να ξέρουν οι ασφαλισμένοι ότι μπορούν να κερδίσουν κάτι παραπάνω στη σύνταξή τους, εφόσον είχαν ή μπορούν να συμπληρώσουν 35ετία ως το 2012, και δεύτερον να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης πριν έρθει ο νέος νόμος που αναμένεται να κατατεθεί μέσα στο Νοέμβριο με ισχύ από το 2016.

 

Πώς «κατοχυρώνεται» το 220άρι

 1ο βήμα: Ασφάλιση στο πρώην ΤΕΒΕ όλα τα χρόνια (35) ως το 2012.

2ο βήμα: Συνολικός χρόνος κατά τη συνταξιοδότηση 37 έτη.

3ο βήμα: Ηλικία ασφαλισμένου 60 ετών. Με τα νέα όρια ηλικίας όσοι συμπληρώνουν το 60ο έτος από 19/8/2015 έως 31/12/2015, επιβαρύνονται επιπλέον με 3 μήνες, δηλαδή για να συνταξιοδοτηθούν θα πρέπει να κλείσουν το 60ο έτος και 3 μήνες.

4ο βήμα: Αίτηση για την αναζήτηση του συνολικού χρόνου ασφάλισης ως το 2012 εφόσον χρειαστεί η αναγνώριση πλασματικού χρόνου, αν με τα πραγματικά χρόνια, δεν συμπληρωθεί η 35ετία.

5ο βήμα: Αίτηση αναγνώρισης πλασματικού χρόνου (έως 5 έτη για το 2012 και έως 4 για να συμπληρωθεί η 35ετία στο 2011).

6ο βήμα: Επιλογή του συμφερότερου τρόπου υπολογισμού σύνταξης ανάμεσα σε διατάξεις ΟΑΕΕ και σε διατάξεις ΤΕΒΕ.

  Ποιες παγίδες πρέπει να αποφεύγονται.

 Πριν γίνουν τα παραπάνω βήματα, οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να έχουν μια πρώτη και ασφαλή εικόνα ανάμεσα στο τι θα κερδίζουν αν επιλέξουν τις ευνοϊκότερες διατάξεις γιατί μπορεί μεν ο υπολογισμός με διατάξεις ΤΕΒΕ να είναι συμφερότερος, αλλά για να αποδειχθεί θα πρέπει να υπάρχει και σύγκριση με το τι θα έπαιρναν αν επέλεγαν τον υπολογισμό του ΟΑΕΕ. Μπορεί δηλαδή με τον υπολογισμό του ΟΑΕΕ η σύνταξη να είναι εξίσου καλή ιδίως αν οι ασφαλισμένοι έχουν πολλά χρόνια στις τελευταίες και υψηλές ασφαλιστικές κατηγορίες. Σε αυτή την περίπτωση είναι προτιμότερος ο υπολογισμός του ΟΑΕΕ, ιδίως αν οι ασφαλισμένοι χρειαστεί να πληρώσουν για πλασματικούς χρόνους προκειμένου να έχουν 35ετία ως το 2012 ώστε να έχουν το δικαίωμα της επιλογής του υπολογισμού σύνταξης με διατάξεις ΤΕΒΕ.