Πώς μπορούν να συμμετάσχουν στις αυξήσεις κεφαλαίου οι μέτοχοι της Εθνικής και της Πειραιώς

Με ποιους όρους μπορούν να συμμετάσχουν οι μέτοχοι των τραπεζών στις αυξήσεις κεφαλαίου και πόσο πρέπει να πληρώσουν για να ασκήσουν το δικαίωμα και να αγοράσουν τις νέες μετοχές;

Με ποιους όρους μπορούν να συμμετάσχουν οι μέτοχοι των τραπεζών στις αυξήσεις κεφαλαίου και πόσο πρέπει να πληρώσουν για να ασκήσουν το δικαίωμα και να αγοράσουν τις νέες μετοχές;

Ας δούμε ορισμένα παραδείγματα:

ALPHA BANK

Η πρώτη  αύξηση κεφαλαίου που ολοκληρώθηκε.

Ετσι όποιος συμμετείχε με 100 μετοχές:

- Πήρε 194 νέες μετοχές καταβάλλοντας 85,36 ευρώ.

- Πήρε 194 warrants που αντιστοιχούν σε δικαίωμα αγοράς 1.422 μετοχών στο μέλλον.

- Θα έχει πάρει συνολικά 1.716 μετοχές εφόσον και όταν ασκήσει το δικαίωμα του warrant καταβάλλοντας 711 ευρώ.

Αυτό ισχύει εφόσον ο επενδυτής εξασκήσει τα warrant στην πρώτη περίοδο δηλαδή στο τέλος του 2013. Διαφορετικά θα έχει την επιλογή της εξάσκησης ανα 6 μήνες με προσαύξηση της τιμής διάθεσης των 0,44 ευρώ κατά 4%, 5%, 6% και 7% αντίστοιχα για τα επόμενα 4 χρόνια.

Την Δευτέρα 10/06 ξεκινάει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών και του warrant στο ΧΑΑ.

Δεν αποκλείεται να υπάρξουν σημαντικές βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις στην τιμή του warrant, καθώς στην ουσία είναι ένα παράγωγο το οποίο θα είναι πλέον προσιτό στο ευρύ επενδυτικό κοινό.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ WARRANT, ΤΑ ΡΙΣΚΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Οι παλιοί μέτοχοι εφόσον πιστεύουν στην μεσοπρόθεσμα ανοδική πορεία της τράπεζας και της μετοχής θα μπορούν εφόσον έχουν πλέον 100 μετοχές (δηλαδή είχαν αρχικά 1.000 μετοχές οι οποίες έγιναν 100 μετά το reverse split), να αγοράσουν άλλες 222 μετοχές με 4,29 ευρώ τη μία καταβάλλοντας συνολικά 952,38 ευρώ.

Εάν καλυφθεί οριστικά το 10% της αύξησης τότε για αυτόν που έχει 100 μετοχές (μετά το reverse split) θα αντιστοιχούν 222 warrants με δικαίωμα αγοράς 9 μετοχών ανά warrant δηλαδή 1.998 πρόσθετες μετοχές.

Στο τελευταίο σενάριο ο επενδυτής που έχει 100 μετοχές θα πρέπει να καταβάλλει έστω και σταδιακά μέσα στα επόμενα 4 χρόνια το ποσό των 8.571,42 ευρώ για να ασκήσει το δικαίωμα των warrants. Βέβαια, τα warrants θα είναι διαπραγματεύσιμα στο χρηματιστήριο και μπορούν να πουληθούν ενδιαμέσως.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πτώση της τιμής του δικαιώματος συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίου (το οποίο βρέθηκε σε διαπραγμάτευση ανεξάρτητα από τη μετοχή μετά την αποκοπή) δημιούργησε αρνητικές συνθήκες για τους επενδυτές που ενδεχομένως δεν θα ήθελαν να συμμετάσχουν στην αύξηση και θα προτιμούσαν να πουλήσουν τα δικαιώματα.

Εάν ο επενδυτής που έχει 100 μετοχές ήθελε να πουλήσει τα 222 δικαιώματα του θα είχε εισπράξει μόλις 15 σέντς για κάθε παλιά μετοχή στο τέλος της περιόδου διαπραγμάτευσης.

Η διαπραγμάτευση του δικαιώματος ξεκίνησε από τη θεωρητική τιμή των 4,5 ευρώ για να κλείσει στο 1,5 ευρώ ανά μετοχή την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης και μόλις στα 15 σεντς στο τέλος της περίοδου διαπραγμάτευσης, ενώ την τελευταία ημέρα υποχώρησε στα 4 λεπτά και έκλεισε την τελευταία ημέρα στο 1 λεπτό!

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

H αύξηση κεφαλαίου ξεκινάει την Τρίτη 11/06 με την προσαρμοσμένη τιμή της μετοχής στο 1,71 ευρώ και την τιμή του δικαιώματος στο 0,385 ευρώ.

Οι όροι της αύξησης κεφαλαίου είναι:

- 10 προς 1 reverse split

- 35,68 νέες μετοχές για κάθε 1 που θα προκύψει από το split με 1,70 ευρώ

Με δεδομένη την εξασφαλισμένη κάλυψη του 10% από τις ξένες τράπεζες BCP και SOCIETE GENERAL θεωρείται βέβαιο ότι θα εκδοθούν και warrants όπου και θα επικεντρωθεί το αγοραστικό ενδιαφέρον με σημαντικό μάλιστα trading. To "παιγνίδι" αυτό δεν συνιστάται για τον μικροεπενδυτή διότι εμπεριέχει πολύ υψηλό ρίσκο.

Εάν ένας επενδυτής κατέχει για παράδειγμα 100 μετοχές της τράπεζας, αυτές θα γίνουν 10 από το reverse split.

Και στη συνέχεια με τα δικαιώματα των 10 αυτών μετοχών θα μπορεί να λάβει 357 νέες μετοχές εφόσον καταβάλλει 606,9 ευρώ.

Έτσι θα έχει συνολικά 367 μετοχές έχοντας δικαίωμα και σε 357 warrants με 7,33 μετοχές ανα warrant δηλαδή σε 2.617 μετοχές.

Για να ασκήσει το δικαίωμα των warrant και να αποκτησει αυτές τις μετοχές πρέπει να καταβάλλει 4.449 ευρώ κάτι που μπορεί να το κάνει και σταδιακά σε 4 χρόνια.

Εάν ο παλιός μέτοχος δεν θέλει να συμμετάσχει στο σύνολο της αύξησης που δικαιούται με βάση τις μετοχές του, αλλά στο μισό, για παράδειγμα, θα πρέπει να πουλήσει τα μισά δικαιώματα και να ασκήσει τα υπόλοιπα.

H περίοδος διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων λήγει στις 18 Ιουνίου (τελευταία ημέρα). Από εκεί και πέρα, βέβαια, το δικαίωμα δεν έχει αξία.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ – ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ: Τα αναγραφόμενα αποτελούν γενική πληροφόρηση και δημοσιεύονται με σκοπό τη γενική ενημέρωση του κοινού και την παροχή στοιχείων και δεδομένων που μπορούν να βοηθήσουν στην κατανόηση της ευρύτερης επικαιρότητας. Σε  καμία περίπτωση δεν αποτελούν προτροπή ή παρότρυνση για επενδύσεις, τοποθετήσεις χρημάτων, αγορά προϊόντων ή για οποιαδήποτε άλλη απόφαση οικονομικού περιεχομένου σε συγκεκριμένη κατεύθυνση. Οι χρηματιστηριακές επενδύσεις ενέχουν μεγάλο ρίσκο και μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντικές απώλειες χρημάτων ακόμα και από το κεφάλαιο.