Πότε οι τράπεζες θα δέχονται την ελάχιστη δόση για τα δάνεια και πώς θα αξιολογούν τους πελάτες

Νέος μεγάλος κύκλος ρυθμίσεων ξεκινά για όλα τα δάνεια και οι τράπεζες διασταυρώνουν ενδελεχώς τα οικονομικά στοιχεία της πελατείας τους, για να σταθμίσουν τις διευκολύνσεις που θα κάνουν στον καθένα.

Νέος μεγάλος κύκλος ρυθμίσεων ξεκινά για όλα τα δάνεια και οι τράπεζες διασταυρώνουν ενδελεχώς τα οικονομικά στοιχεία της πελατείας τους, για να σταθμίσουν τις διευκολύνσεις που θα κάνουν στον καθένα.

Οι διασταυρώσεις αυτές περιλαμβάνουν τα πάντα, από την περιοχή κατοικίας, την μάρκα και τον κυβισμό του ΙΧ που οδηγεί ο δανειολήπτης, αν τα παιδιά του πηγαίνουν σε δημόσιο ή ιδιωτικό σχολείο, αν έχει πιστωτικές κάρτες και τι είδους αγορές κάνει, και φυσικά ελέγχεται αν έχει καταθέσεις, μετοχές, αν διατηρεί θυρίδα σε τράπεζα, αν έχει και άλλα ακίνητα.

Όλα εξετάζονται, σταθμίζονται και προσμετρώνται.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα προστατεύονται όλες οι κατοικίες από πλειστηριασμούς, με την προϋπόθεση ότι ο  δανειολήπτης έχασε πάνω από το 30% των εισοδημάτων του λόγω της ύφεσης  και εφόσον εξυπηρετεί μία ελάχιστη δόση. Η πληρωμή μιας ελάχιστης δόσης είναι το μεγάλο κλειδί για να μην χάσει κάποιος το σπίτι του.

Θα πρέπει λοιπόν να γνωρίζετε τα εξής:

Ο κάθε πελάτης θα αντιμετωπίζεται ξεχωριστά. Η λύση θα είναι κομμένη στα μέτρα του και απολύτως συμβατή με την  οικονομική του κατάσταση.

Για τους ανέργους και όσους δεν  έχουν οικονομικούς πόρους προβλέπεται «πάγωμα» των μηνιαίων δόσεων των δανείων για 6 μήνες. Στη συνέχεια η κάθε περίπτωση θα εξεταστεί εκ νέου.

Διαφορετική θα είναι η αντιμετώπιση για εκείνους που είναι μεν άνεργοι, διαθέτουν όμως ακίνητα. Στην περίπτωση που αυτός ο άνεργος δεν έχει μεν καταθέσεις, ωστόσο καταβάλει κανονικά τα χαράτσια, σημαίνει ότι έχει κάποια αδήλωτα εισοδήματα και θα αντιμετωπίζεται αναλόγως.

Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε –και κατά καιρούς έχουμε γράψει- οι νέες ρυθμίσεις θα περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

«Πάγωμα» των δόσεων για τους οικονομικά αδύναμους.Πληρωμή μιας χαμηλής μηνιαίας δόσης, το ύψος της οποίας δεν θα ξεπερνά το ενοίκιο που θα πλήρωνε ο δανειολήπτης αν ήταν «ενοικιαστής» στο σπίτι του. Αν δηλαδή έχει δόση 800 ευρώ το μήνα, και ένα ίδιο διαμέρισμα στην περιοχή νοικιάζεται 400 ευρώ, θα πληρώνει αυτό το ποσό ως δόση.Επιμήκυνση της διάρκειας των στεγαστικών δανείων, στην μέγιστη διάρκεια, που μπορεί να ξεπεράσει και τα 40 χρόνια, αν το επιτρέπει η ηλικία του δανειολήπτη,  που δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 75 έτη στην λήξη του δανείου.Πληρωμή μόνο τόκων για διάστημα μέχρι 5 χρόνια.Συγκέντρωση οφειλών από καταναλωτικά δάνεια και κάρτες, σε ένα δάνειο, με προσημείωση ακινήτου.  Στην περίπτωση αυτή το επιτόκιο είναι ιδιαίτερα χαμηλό, δεν υπερβαίνει το 6% και η διάρκεια αποπληρωμής φτάνει τα 35 έτη.

Επίσης αναφέρουμε, ότι εξετάζεται η επιμήκυνση της διάρκειας δανείου να είναι ακόμα μεγαλύτερη από το 75ο έτος της ηλικίας του δανειολήπτη, καθώς οι τραπεζίτες έχουν ρίξει στο τραπέζι την πρόταση να πάμε σε δάνεια με διάρκεια μεγαλύτερη και από τα 55 χρόνια.

Και μία άλλη πρόταση είναι να υιοθετηθεί το μοντέλο της Ισπανίας, που  στηρίζεται στη λογική του αντίστροφου leasing (sale and lease back).

Δηλαδή το δάνειο μετατρέπεται σε μακροχρόνια μίσθωση, το ακίνητο περνά στην κατοχή της τράπεζας και ο δανειολήπτης δεν επιβαρύνεται με την προσημείωση του ακινήτου. Και όπως γίνεται με τις συμβάσεις  leasing, ο δανειολήπτης μπορεί να μείνει στο σπίτι έως και 30 έτη. Στην περίπτωση αυτή, ο πρώην δανειολήπτης πληρώνει  ποσό που θα απαιτείτο για ενοίκιο, ή σε πολλές περιπτώσεις και κατώτερο αυτού.