Πότε και πώς πρέπει να κάνετε την αίτηση για ρύθμιση χρεών στην εφορία

Το άκρον άωτον του παραλογισμού και της αδικίας συνιστά η απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών να δώσει τη δυνατότητα εξόφλησης ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις σε οφειλέτες που ήταν ασυνεπείς σε παλαιότερες ρυθμίσεις χρεών και να μην επιτρέψει το ίδιο και σε όσους είναι αυτή τη στιγμή συνεπείς στην εξόφληση των μηνιαίων δόσεων παλαιότερων ρυθμίσεων!

Τις ακριβείς προθεσμίες για την υπαγωγή 2,5 εκατομμυρίων οφειλετών του Δημοσίου στις νέες ρυθμίσεις που νομοθετήθηκαν πρόσφατα ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών. Ταυτόχρονα, η ΓΓΠΣ ανήρτησε στην ιστοσελίδα της, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.gsis.gr,  τρεις πίνακες με πληροφορίες τόσο για τις προϋποθέσεις υπαγωγής των οφειλών στα νέα προγράμματα ρυθμίσεων, όσο και για τα απαραίτητα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίζονται κατά περίπτωση.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΠΟΙΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΥΠΑΧΘΟΥΝ ΣΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ

Σύμφωνα, ειδικότερα, με τα όσα ανακοίνωσε η ΓΓΠΣ:

Εφάπαξ μέχρι και την 1η Ιουλίου

1) Εάν θέλετε να εξοφλήσετε εφάπαξ τις ληξιπρόθεσμες μέχρι 31-12-2012 οφειλές σας (με έκπτωση 50% επί των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής που είχαν συσσωρευτεί μέχρι 31-12-2012), πρέπει να υποβάλετε τη σχετική αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία (Δ.Ο.Υ. ή Τελωνείο) μέχρι και την 1η Ιουλίου 2013. Ταυτόχρονα, πρέπει να καταβάλετε και το σχετικό ποσό.

Στη ΔΟΥ από 20 Ιουνίου έως και 17 Ιουλίου

2) Εάν θέλετε να υπαχθείτε σε ρύθμιση για την καταβολή των οφειλών σας σε δόσεις, μπορείτε να υποβάλετε τη σχετική αίτηση και την υπεύθυνη δήλωση περιουσιακής κατάστασης χειρόγραφα στην αρμόδια υπηρεσία (Δ.Ο.Υ, ή Τελωνείο για οφειλές έως 1.500.000 ευρώ και στην Επιχειρηματική Μονάδα Είσπραξης για χρέη άνω του ποσού αυτού) από τις 20-6-2013 έως και τις 17-7-2013.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΧΡΕΩΝ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΕ 48 ΔΟΣΕΙΣ

Μέσω ίντερνετ από 18 Ιουλίου

3) Από τις 18-7-2013 οι αιτήσεις υπαγωγής σε ρύθμιση για την τμηματική καταβολή των ληξιπρόθεσμων βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ. οφειλών θα πρέπει να υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτυακής εφαρμογής, που θα δημιουργηθεί από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, στην ιστοσελίδα της, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.gsis.gr.

4) Επιπροσθέτως, θα παρασχεθούν στους οφειλέτες οι εξής δυνατότητες:

-να ανακτούν ηλεκτρονικά, αρκετές ημέρες πριν τις 18-7-2013 (στη διαδικτυακή πύλη της ΓΓΠΣ), πληροφορίες για το σύνολο των οφειλών που δύνανται να ρυθμιστούν και

-να πληροφορούνται πιθανές εναλλακτικές επιλογές, αναφορικά με τα χαρακτηριστικά της ρύθμισης (αριθμός και ποσό δόσεων).

Σύμφωνα εξάλλου με τα όσα ήδη προβλέπονται από τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις:

-Εάν σκοπεύετε να ενταχθείτε στη ρύθμιση για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων μέχρι 31-12-2012 οφειλών σας, η οποία προβλέπει περισσότερες από 48 και μέχρι 100 μηνιαίες δόσεις, έχετε περιθώριο να υποβάλετε την αίτησή σας μέχρι και τις 31-12-2013.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΟΔΗΓΟ ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΧΡΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ

Αναλυτικό "πόθεν έσχες" από τις 18 Ιουλίου

-Σε κάθε περίπτωση, από τις 18-7-2013 και μετά, μαζί με την αίτηση πρέπει να υποβάλετε, επίσης ηλεκτρονικά, και την υπεύθυνη δήλωση με τα αναλυτικά στοιχεία για την περιουσιακή και εισοδηματική σας κατάσταση. Στη δήλωση αυτή θα πρέπει να αναγράψετε πλήρη στοιχεία για την κινητή και ακίνητη περιουσία σας, τους τραπεζικούς λογαριασμούς σας, τις λοιπές αποταμιεύσεις και επενδύσεις σας, τις απαιτήσεις σας από τρίτους και τις οφειλές σας σε ιδιώτες, ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και λοιπούς φορείς του ιδιωτικού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα! Θα πρέπει επίσης να δηλώσετε το τρέχον και το μελλοντικό σας εισόδημα!

 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΧΡΕΩΝ ΣΕ 48 ΕΩΣ 100 ΔΟΣΕΙΣ