Πρώτη κατοικία: Και το ύψος του δανείου στα κριτήρια προστασίας

Συνδυασμό δύο κριτηρίων για να επιλέγονται οι δανειολήπτες που θα μπορούν να προστατεύσουν την πρώτη κατοικία προωθεί η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες το νέο σύστημα θα προβλέπει δύο κριτήρια:

  • Την αξία της κατοικίας η οποία θα είναι χαμηλότερη από τις 250.000 ευρώ που ισχύουν σήμερα με το νόμο Κατσέλη, αλλά υψηλότερη από τις 100.000-120.000 ευρώ που ζητούσαν οι τράπεζες -πιθανώς γύρω στις 200.000 ευρώ.
  • Το ύψος του δανείου και η σχέση με την αξία του ακινήτου, με πιθανό όριο τις 150.000 ευρώ για ανώτατο όριο δανείου.
  • Το ύψος της υπολειπόμενης οφειλής.

Με τον τρόπο αυτό μπορεί να εντάσσονται στην προστασία της πρώτης κατοικίας και δανειολήπτες με αξία κατοικία σχετικά υψηλή, π.χ. γύρω στις 200.000 ευρώ, αλλά θα αποκλείονται δανειολήπτες με υπόλοιπο δανείου πάνω από ένα ορισμένο ύψος, π.χ. 150.000 ευρώ.
Έτσι, η μεν κυβέρνηση θα αποφύγει την μείωση του ορίου αξίας κατοικίας στα χαμηλά επίπεδα που ζητούν οι τραπεζίτες, αλλά θα αποκλείσει πολλούς δανειολήπτες που έχουν υπόλοιπα δανείων πάνω από ένα επίπεδο.
Πέραν αυτών για να ενταχθεί ένας δανειολήπτης σε καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας θα πρέπει το εισόδημά του να μην ξεπερνά ορισμένα όρια.
Από την άλλη πλευρά, στο καθεστώς προστασίας θα ενταχθούν και τα επιχειρηματικά δάνεια για τα οποία οι δανειολήπτες έχουν υποθηκεύσει την πρώτη κατοικία.