Ψάχνουν τρόπο να επιστρέψουν αναδρομικά στους συνταξιούχους

Τις διαφορετικές ταχύτητες διεκδικούμενων αναδρομικών εξετάζουν αναλυτικά στο οικονομικό επιτελείο καθώς αναζητούν τον πλέον ανώδυνο δημοσιονομικά τρόπο επιστροφής μέρους των αναδρομικών που διεκδικούν 2,5 εκατ. συνταξιούχοι, γράφει η Ρούλα Σαλούρου στο euro2day.gr.

Το κόστος είναι τεράστιο. Εκτιμάται ότι μόνο για 10 μήνες αναδρομικών ποσών το κόστος αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ. Εάν δηλαδή η κυβέρνηση επέλεγε να επιστρέψει το σύνολο των διεκδικούμενων ποσών στο σύνολο των συνταξιούχων, μόνο για τους 10 μήνες που μεσολάβησαν από την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ έως και την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, εντός του 2019, θα έπρεπε να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 5,5%. Βέβαια, υπάρχουν και οι συνεχείς δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν συνταξιούχους, ενώ εσχάτως, στο ζύγι μπαίνουν και τα πολιτικά οφέλη που θα αποκομίσει η κυβέρνηση ενόψει των βουλευτικών εκλογών.

Η... πόρτα για την επιστροφή μέρους των αναδρομικών άνοιξε δια στόματος της αρμόδιας υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου: παραδέχθηκε ότι υπάρχει ένα κενό διάστημα που δεν καλύπτεται ούτε από την απόφαση του ΣτΕ ούτε από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, υποστήριξε ότι αυτό είναι το 10μηνο Ιούλιος 2015 - Απρίλιος 2016 και αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση εξετάζει τα δημοσιονομικά περιθώρια προκειμένου να... επουλώσει τις πληγές της κρίσης.

Έσπευσε βέβαια να υπερτονίσει ότι το κόστος μόνο για το 10μηνο αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ, φωτογραφίζοντας το μέγεθος της δυσκολίας που έχει η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος κοντά στο 5,5% για να «θεραπευτεί» μόνο αυτό το διάστημα και μόνο για τους συνταξιούχους... Στην πράξη, η κα Αχτσιόγλου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επιστροφής, με κάποιον τρόπο, ενός μέρους των αναδρομικών, για το διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ της απόφασης του ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015 και της ψήφισης του νόμου Κατρούγκαλου, τον Μάιο του 2016.
Ξεκινούν από 660 και φθάνουν έως τις 27.000 ευρώ

Το μηνιαίο κόστος των διεκδικούμενων αναδρομικών -εφόσον επιστρέφονταν σε όλους- υπολογίζεται σε 175 εκατ. ευρώ, ήτοι 1,75 δισ. ευρώ για το 10μηνο, δηλαδή 2,1 δισ. τον χρόνο, κι αυτό μόνο από τις περικοπές του 2012 που έχουν κριθεί αντισυνταγματικές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις (ν. 4051 και 4093). Αν προστεθούν και τα δώρα που καταργήθηκαν εντελώς το 2012 (περικοπή που επίσης κρίθηκε αντισυνταγματική το 2015), τότε ο… λογαριασμός φτάνει στο δυσθεώρητο ποσό των 4,2 δισ. τον χρόνο.

Οι μεν περικοπές των συντάξεων αφορούν περίπου 1,2 εκατομμύρια συνταξιούχους, ενώ η κατάργηση των δώρων που είχαν διαμορφωθεί σε σταθερό ποσό 800 ευρώ ετησίως για όλους, αφορά τους πάντες, δηλαδή 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους. Ακόμη και για το 10μηνο, τα 2,5 εκατ. συνταξιούχοι διεκδικούν αναδρομικά ποσά που ξεκινούν από περίπου 650 ευρώ και φθάνουν έως και τις 7.000 ευρώ. Στην περίπτωση που οι διεκδικήσεις φθάνουν έως και τον Δεκέμβριο του 2018, αφορούν δηλαδή 42 μήνες, τα ποσά αγγίζουν ακόμη και τις 27.000 ευρώ για συνταξιούχο με μία κύρια και μία επικουρική.

Διαβάστε περισσότερα στο euro2day.gr