Σε νέα «πίστα» μπαίνει η ενεργειακή κρίση, υπό την πίεση των ΗΠΑ για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο - Αντιδρούν χώρες της Ε.Ε.

 

Σε ραγδαία κλιμάκωση οδηγείται ο οικονομικός πόλεμος της Δύσης στη Ρωσία, καθώς οι ΗΠΑ πιέζουν για νέες κυρώσεις οι οποίες θα αφορούν και στον ενεργειακό τομέα, με ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία να αντιδρούν στην επιβολή εμπάργκο στα ρωσικά ενεργειακά αγαθά.

Οι εξελίξεις εκτόξευσαν τις τιμές των ενεργειακών αγαθών σε νέα ύψη ρεκόρ δημιουργώντας ακόμα και αμφιβολίες για θέματα επάρκειας στην αγορά. Η Ρωσία δια στόματος του Ρώσου αναπληρωτή πρωθυπουργού προειδοποίησε ότι η τιμή του βαρελιού μπορεί να φτάσει στα 300 δολάρια. 

Η τιμή του πετρελαίου Βόρειας Θάλασσας (Brent) που είναι το βαρόμετρο της διεθνούς αγοράς έφτασε στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας στα 139 δολάρια το βαρέλι, στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 14 ετών, για να κλείσει στα 123 δολάρια. 

Η τιμή του φυσικού αερίου εκτοξεύτηκε στα 345 ευρώ ανά μεγαβατώρα, και έκλεισε τελικά στα 214 ευρώ. 

Η ανατίμηση του φυσικού αερίου οδηγεί στα ύψη και τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Χθες οι τιμές χονδρικής στο χρηματιστήριο ενέργειας ανέβηκαν σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν για σήμερα στα 468 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αυξημένες κατά 50%, γεγονός που σημαίνει ότι θα ακολουθήσουν αυξήσεις και στα τιμολόγια λιανικής, ήτοι στους λογαριασμούς που παραλαμβάνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η ενεργειακή κρίση βαθαίνει και εκτός από τις άμεσες επιπτώσεις στο κόστος και την επάρκεια των ενεργειακών αγαθών, γίνονται ορατές οι ευρύτερες συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία. Όλοι οι αναλυτές προβλέπουν αύξηση του πληθωρισμού, των επιτοκίων, ύφεση και  απώλειες εισοδήματος για τους καταναλωτές.

Την ίδια στιγμή αυξάνονται οι διεθνείς τιμές των τροφίμων και πολλοί προβλέπουν τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία στην αγορά σιτηρών και επισιτιστική κρίση, καθώς η Ουκρανία και η Ρωσία αποτελούν πάνω από το 25% της παγκόσμιας αγοράς σίτου, όπως επίσης και το 20% της παγκόσμιας αγοράς καλαμποκιού. Οι τιμές των δύο αγαθών έχουν καταγράψει κατακόρυφη άνοδο λόγω της ρωσικής εισβολής, με το σιτάρι να έχει ακριβύνει 50% τον τελευταίο μήνα, ενώ το καλαμπόκι βρίσκεται στην υψηλότερη τιμή από το 2012. 

Οι κυρώσεις της Δύσης έχουν προκαλέσει περαιτέρω προβλήματα και καθυστερήσεις στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. Υπάρχει, επίσης, σοβαρή έλλειψη λιπασμάτων, δεδομένου του ρόλου της Ρωσίας στην παραγωγή του, ενώ η «τέλεια καταιγίδα» επιδεινώνεται λόγω της μείωσης των αποθεμάτων της Κίνας η οποία προσπαθεί ενεργά να εξασφαλίσει την εισαγωγή αρκετών ποσοτήτων σιτηρών από τις υπόλοιπες αγορές του πλανήτη.

Οι ΗΠΑ προωθούν εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και πιέζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση να ακολουθήσει, αλλά μέχρι τώρα αντιδρούν ορισμένες χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία. Είναι ενδεικτικό ότι ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ  δήλωσε ότι εάν η Ε.Ε.  αποφασίσει εμπάργκο, η χώρα του θα ζητήσει εξαίρεση, καθώς εξαρτάται σχεδόν πλήρως από τις ρωσικές εισαγωγές φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Ωστόσο, η Κομισιόν ετοιμάζεται να ανακοινώσει σήμερα νέο μακροχρόνιο ανασχεδιασμό της ενεργειακής στρατηγικής ώστε να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο νωρίτερα, υποκαθιστώντας σε βάθος χρόνου το 89% των 150 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων που εισαγει ετησίως. 

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα ψηφίσουν σήμερα περιορισμούς στις εισαγωγές ενεργειακών αγαθών, ενώ ταυτόχρονα προωθούν να εξασφαλίσουν ότι θα διοχετευτούν μεγαλύτερες ποσότητες πετρελαίου στη διεθνή αγορά, επαναφέροντας προμηθευτές που βρίσκονται εκτός, λόγω κυρώσεων, όπως η Βενεζουέλα και το Ιράν. 

Χθες απεσταλμένος της αμερικανικής κυβέρνησης βρέθηκε στη Βενεζουέλα για να διαπραγματευτεί το τέλος των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί επί Ντόναλντ Τραμπ ενώ παράλληλα προωθούν και τις συζητήσεις για την επίτευξη συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν προκειμένου να αρθούν και για τη χώρα αυτή οι κυρώσεις. 

Ειδήσεις σήμερα:

Κυρώσεις: Βαρύ πλήγμα στη Ρωσία – Η Ε.Ε. θα τις πληρώσει ακριβότερα από ότι οι ΗΠΑ

«Κάψτε λιγνίτη ελεύθερα», η σύσταση Κομισιόν προς τις χώρες μέλη

Ο Γ’ Παγκόσμιος είναι οικονομικός

Πηγή: politicus.gr