Ηλεκτρικό ρεύμα: Ποιες είναι οι τρεις κλίμακες επιδότησης για τον Οκτώβριο – Στα 90 ευρώ η ενίσχυση για το φυσικό αέριο

 

Σε τρεις κλίμακες θα γίνει η επιδότηση για το ηλεκτρικό ρεύμα τον Οκτώβριο όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Επίσης, θα υπάρξει οριζόντια επιδότηση ύψους 90 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα στο φυσικό αέριο και συγχρόνως ένα ειδικό τέλος για ηλεκτροπαραγωγούς που χρησιμοποιούν το αέριο ως πρώτη ύλη για την παραγωγή ηλεκτρισμού.

H Ελλάδα προνόησε και έχει λάβει μέτρα απορροφώντας το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης τόνισε ο Κώστας Σκρέκας. Πρόσθεσε ότι ειδικά για τον μηχανισμό για τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών ο ελληνικός μηχανισμός έχει αποδώσει 2,5 δισ. ευρώ.

Οι τρεις οι στόχοι της κυβέρνησης σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα είναι:

-να συνεχίσουμε τη στήριξη των νοικοκυριών

-να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα για ενεργειακή επάρκεια όλο τον χειμώνα

-να ενισχύσουμε την προσπάθεια για εξοικονόμηση ενέργειας

Από την 1η Οκτωβρίου θα ισχύσει κλιμακωτή επιδότηση για τα νοικοκυριά με τρεις κλίμακες. Η επιδότηση αφορά σε όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου.

Οι τρεις κλίμακες

– Έως 500 κιλοβατώρες απορροφούμε το 90% της αύξησης και αυτό αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα

– Από 501 έως 1.000 κιλοβατώρες απορροφούμε το 80% της αύξησης. Αν έναν κοικκυριό μειώσει κατά 15% τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ τη μεγαβατώρα

– Για καταναλώσεις άνω των 1.000 κιλοβατώρων η απορρόφηση είναι της τάξης του 70%. Και εδώ υπάρχει η επιδότηση 50 ευρώ για μείωση κατανάλωσης 15% σε σχέση με το 2021.

Για το φυσικό αέριο ο υπουργός Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει από την ΔΕΠΑ οριζόντια επιδότηση 90 ευρώ ανά μεγαβατώρα για όλους τους οικιακούς καταναλωτές και για το σύνολο της κατανάλωσης και θα απορροφήσει έτσι το 50% της αύξησης με το μέτρο να αφορά 700.000 καταναλωτές ανεξαρτήτως κριτηρίων.

Ο Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε και ειδικό τέλος δέκα ευρώ ανά μεγαβατώρα για τις ποσότητες φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται ειδικά για την ηλεκτροπαραγωγή. Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα πάνε σε ειδικό λογαριασμό για στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και τις επενδύσεις σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας.