Σεντένο (Eurogroup): Δεν είναι διαρθρωτικό μέτρο οι συντάξεις

Θετικά αποδέχτηκε το Eurogroup την απόφαση της κυβέρνησης να καταθέσει δυο σενάρια για τον προϋπολογισμό ενώ την «έκπληξη» έκανε ο επικεφαλής του.

«Δεν είναι διαρθρωτικό μέτρο η μείωση των συντάξεων καθώς στο ασφαλιστικό σύστημα έχει γίνει μεταρρύθμιση. Είχε στόχο να είναι δημοσιονομικό μέτρο και όλοι ξέρουμε ότι η δημοσιονομική κατάσταση στη χώρα δείχνει πολύ καλύτερη απ' ότι πριν από 18 μήνες που ελήφθη η απόφαση», δήλωσε ο Μάριο Σεντένο αμέσως μετά τη συνεδρίαση του οργάνου και εκτίμησε ότι η χώρα θα πιάσει τους στόχους.

Η άποψη αυτή του προέδρου του Eurogroup ταυτίζεται με τη θέση της ελληνικής πλευράς ότι η περικοπή των συντάξεων δεν είναι διαρθρωτικό μέτρο, θέση που επιτρέπει να μην εφαρμοστούν εφόσον δεν υπάρχει δημοσιονομικός λόγος.

Αυτό που είναι σημαντικό, επισήμανε, είναι η χώρα να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της σε ότι αφορά τα δημοσιονομικά και το χρέος, συμπλήρωσε και αυτό ακριβώς είναι σημαντικό. Υπάρχουν συζητήσεις για τα μέτρα που υπάρχουν στον προϋπολογισμό αλλά περιμένουμε η χώρα να πιάσει τους στόχους.

Μετά τις 15 Οκτωβρίου θα αρχίσουμε να εξετάζουμε τις προτάσεις της Ελλάδας, μεταξύ αυτών και την αναγκαιότητα να εφαρμοστεί η περικοπή των συντάξεων, δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβισί από την πλευρά του. Εχουμε τη γνώμη ότι η χώρα είναι στο σωστό δρόμο να για να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους φέτος και του χρόνου. Το ερώτημα για την ανάγκη να εφαρμοστούν μέτρα που συμφωνήθηκαν στο πρόγραμμα θα συζητηθεί, υποστήριξε.

Ο Κλάους Ρέγκλιγνκ, από την πλευρά του, χαρακτήρισε θετικό το ότι η χώρα κατέθεσε δυο σενάρια γιατί έπρεπε να παρουσιάσουν αριθμούς σήμερα. Ηταν καλό να έχουμε δυο πιθανότητες και να δούμε πιο θα είναι το αποτέλεσμα.