Σκρέκας: Πολύ κοντά σε συμφωνία για πλαφόν στο αέριο στα 180 ευρώ

 

Οι συζητήσεις μεταξύ των υπουργών ενέργειας της ΕΕ που συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες για την επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, βρίσκονται στην τελική ευθεία, σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα. Την ίδια ώρα, το πρακτορείο Reuters μεταδίδει πως το προσχέδιο της τσεχικής προεδρίας περιέχει πρόταση για πλαφόν στα 180 ευρώ, ήτοι πολύ κοντά στην ελληνική πρόταση των 160 ευρώ.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο Κώστας Σκρέκας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία. Πρόσθεσε, επίσης, ότι υπάρχει ενισχυμένη πλειοψηφία όσον αφορά στο πλαφόν και τώρα αναζητείται η κοινή τομή για να συμφωνήσουν η Γερμανία, η Ολλανδία και άλλες χώρες.

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σε λίγες ώρες και έστω και αν το πλαφόν δεν μπορεί να εγκριθεί με ενισχυμένη πλειοψηφία, υπάρχει αισιοδοξία ότι το μέτωπο των «27» θα είναι ενιαίο και ότι θα βγει λευκός καπνός με ομοφωνία.

Το προσχέδιο της πρότασης με τα 180 ευρώ

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από το πρακτορείο Reuters, η τσεχική προεδρία ήρθε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με νέα συμβιβαστική πρόσταση. Αυτή τη φορά, στα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από τα 188 ευρώ που είχε προτείνει το πρωί.

Σύμφωνα με το Reuters, η νέα πρόταση που τέθηκε στο τραπέζι των Ευρωπαίων υπουργών προβλέπει επίσης τη διακοπή του μηχανισμού πλαφόν σε περίπτωση που προκαλέσει σημαντική άνοδο στις κλήσεις περιθωρίου (margin calls). Υπενθυμίζεται πως το πλαφόν αφορά την τιμή των προθεσμιακών συμβολαίων TTF, που αποτελεί «βαρόμετρο» για την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου.

Σκρέκας: Ξεκάθαρη εντολή να βρούμε λύση σήμερα

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση σήμερα το πρωί, όταν και η πρόταση υπό εξέταση ήταν το πλαφόν στα 188 ευρώ/MwH, ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας δήλωσε χαρακτηριστικά πως «κάθε τιμή μεταξύ 150 και 190/200 (ευρώ) θα λειτουργούσε. Πιστεύω ότι το πλαφόν στα 188 θα στείλει τα σωστά μηνύματα στις αγορές».

Ο ίδιος τόνισε επίσης: «Έχουμε λάβει ξεκάθαρη εντολή από τους ηγέτες μας να βρούμε λύση για το πλαφόν σήμερα. Είναι ευθύνη μας να φέρουμε σε πέρας αυτή την αποστολή. Δεν θα επιμέναμε τόσο εάν δεν ήμαστε πεπεισμένοι ότι αυτή είναι η καλύτερη λύση για τους Ευρωπαίους πολίτες. Ελπίζω ότι το μήνυμα της αποφασιστικότητας, αλληλεγγύης και ενότητας θα σηματοδοτήσει την έναρξη μίας καλύτερης χρονιάς για όλους του Ευρωπαίους πολίτες».

Κλειστή σύσκεψη Ελλάδας, Βελγίου Ιταλίας και Πολωνίας

Κλειστή σύσκεψη των τεσσάρων χωρών που πρωτοστατούν στην επιβολή ρεαλιστικού πλαφόν στις αγορές φυσικού αερίου από την ΕΕ διοργανώθηκε χθες το βράδυ, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με πρωτοβουλία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας, του Βελγίου, της Ιταλίας και της Πολωνίας και αντικείμενό της ήταν η στάση που θα κρατήσουν στο σημερινό Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.

Στη διάρκεια της σύσκεψης, σύμφωνα με πληροφορίες, επιβεβαιώθηκε η πεποίθηση όλων ότι ο μηχανισμός διόρθωσης τιμών θα λειτουργήσει ομαλά γιατί όλα τα κράτη μέλη θα εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση. Οι «4» συμφώνησαν επίσης ότι οι ασφαλιστικές δικλείδες δεν θα εμποδίσουν την εφαρμογή του μηχανισμού.

Έγινε ευρεία συζήτηση για τις ανησυχίες ορισμένων κρατών μελών σχετικά με τη διαδικασία αναστολής του μηχανισμού και αποφασίστηκε στη σημερινή Σύνοδο αυτές να συζητηθούν και το αποτέλεσμα της συζήτησης να ενσωματωθεί στην τελική, συμβιβαστική απόφαση.

Οι υπουργοί Ενέργειας των 4 κρατών- μελών δεν δέχονται την λήψη απόφασης με ειδική πλειοψηφία και συμφώνησαν να επιμείνουν ως το τέλος για την ύπαρξη μιας συμβιβαστικής απόφασης στην οποία θα συμφωνήσουν όλοι και θα δεσμευτούν ότι θα ακολουθήσουν όλοι, καθώς θα ικανοποιεί τις ανάγκες όλων των κρατών- μελών στο θέμα.

Τέλος, αν η εφαρμογή των όσων αποφασιστούν σήμερα αναδείξει προβλήματα, οι υπουργοί Ενέργειας μπορούν σε επόμενο στάδιο να προβούν σε διορθωτικές κινήσεις.

Ωστόσο, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Αυστρία είναι μεταξύ εκείνων που φοβούνται ότι το πλαφόν θα μπορούσε να διαταράξει τις αγορές ενέργειας της Ευρώπης και να εκτρέψει τα τόσο αναγκαία φορτία αερίου εκτός ΕΕ. Το μπλοκ αυτό ζητάει αυστηρότερους κανονισμούς, όπως αυτόματη αναστολή του πλαφόν σε περίπτωση που πυροδοτήσει αρνητικές συνέπειες.

Καθώς οι θέσεις ορισμένων χωρών είναι ακόμη ασαφείς, ορισμένοι διπλωμάτες της ΕΕ είπαν ότι και οι δύο πλευρές μπορούν να μπλοκάρουν τη συμφωνία με τις ψήφους τους.

Η έγκριση ή μη του πλαφόν θα καθορίσει την τύχη και άλλων ενεργειακών πολιτικών της ΕΕ, όπως η ταχύτερη αδειοδότηση έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και κοινής αγοράς αερίου.

Οι υπουργοί Ενέργειας θα προσπαθήσουν επίσης να εγκρίνουν νέο νόμο της Ε.Ε. για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου που προκαλούν υπερθέρμανση του πλανήτη. Έγγραφα που είδε το Reuters δείχνουν ότι ορισμένες χώρες επιδιώκουν να αποδυναμώσουν τους προτεινόμενους κανόνες για τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου.