Σοκ ακρίβειας: Έρχεται δεύτερος γύρος ανατιμήσεων, φόβοι για πληθωρισμό κοντά ή και πάνω από 10%

Για ακόμα μεγαλύτερες ανατιμήσεις στα περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες ετοιμάζεται η αγορά, καθώς η άνοδος της τιμής των πρώτων υλών παγκοσμίως προκαλεί αλυσιδωτές αυξήσεις οι οποίες αλληλοτροφοδοτούνται.

Οι νομισματικές αρχές διαπιστώνουν πλέον ότι ο πληθωρισμός πλέον αυτοτροφοδοτείται, καθώς περνάει στο κόστος παραγωγής και η μία αύξηση φέρνει την άλλη. Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί με τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι επιπτώσεις του οποίου δεν έχουν ακόμη περάσει σε όλο το φάσμα της αγοράς η οποία αναμένει την χειρότερη ακρίβεια των τελευταίων 40 ετών.

Η κατάσταση του αυτοτροφοδοτούμενου πληθωρισμού έχει θορυβήσει τις κεντρικές τράπεζες, οι οποίες ήδη έχουν αναπροσαρμόσει τη θέση ότι το φαινόμενο είναι παροδικό, την οποία είχαν υιοθετήσει στην αρχή, όταν το πρόβλημα εμφανίστηκε λόγω των διαταραχών που σημειώθηκαν στην προσφορά αγαθών λόγω της πανδημίας.

Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα έφτασε τον προηγούμενο μήνα στο 7,2%, ποσοστό που είναι υψηλό 25ετίας και αντανακλά τη σταθμισμένη αύξηση σε εκατοντάδες αγαθά σύμφωνα με τη μέθοδο μέτρησης που εφαρμόζει η ΕΛΣΤΑΤ με βάση τις οδηγίες της Eurostat. Στην πραγματικότητα το ποσοστό αυτό «κρύβει» πολύ μεγαλύτερες αυξήσεις σε αγαθά όπως το ρεύμα (71%) και το φυσικό αέριο (78%), ενώ είναι βέβαιο ότι θα αυξηθεί τους επόμενους μήνες προσεγγίζοντας ή και ξεπερνώντας το 10%.

Πηγές από τις αρμόδιες αρχές (Τράπεζα της Ελλάδος, ΕΛΣΤΑΤ) αναφέρουν ότι στην πραγματικότητα δεν μπορεί να υπολογιστεί το ποσοστό στο οποίο θα φτάσει ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή, αλλά η ανοδική τάση είναι δεδομένη και μάλιστα φαίνεται ότι η τάση αυτή θα διατηρηθεί για το σύνολο της χρονιάς και ίσως και για το μεγαλύτερο μέρος του 2023.

Το Φερβρουάριο ο πληθωρισμός έφτασε το 5,8% στην Ευρωζώνη και το 7,9% στις ΗΠΑ, ποσοστό που αποτελεί υψηλό 40 ετών. Η αύξηση του ενεργειακού κόστους και η ανατιμήσεις των πρώτων υλών παγκοσμίως επιδεινώνονται από τις διαταραχές στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα που δημιουργεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά και από τις προσδοκίες για το μέλλον, οι οποίες ανεβάζουν τις προθεσμιακές τιμές στα διεθνή εμπορεύματα.

Οι τιμές στην ενέργεια και τα περισσότερα εμπορεύματα υποχώρησαν τις τελευταίες ημέρες, μετά τα εξωφρενικά επίπεδα στα οποία είχαν φτάσει αμέσως μετά την επιβολή των κυρώσεων στη Ρωσία, αλλά παραμένουν σε πολύ αυξημένα επίπεδα σε σχέση με πέρσι.

Και δεν είναι μόνο η ενέργεια, όπου το πετρέλαιο είναι 6%υψηλότερα από πέρσι και το φυσικό αέριο 83%, αλλά και τα τρόφιμα με το στάρι να είναι σε τιμή 91% υψηλότερη από πέρσι, το βόειο κρέας 15%, καφές 58%, καλαμπόκι 30%, βαμβάκι 41%, ζωοτροφές 14%, ξυλεία 63%, σόγια 18%.

Οι εξελίξεις οδηγούν τις κεντρικές τράπεζες να αναπροσαρμόζουν την τακτική τους και να προαναγγέλουν το τέλος των πολιτικών του «φθηνού χρήματος» («τύπωμα» χρήματος και χαμηλά επιτόκια) και τη «σύσφιξη» της νομισματικής πολιτικής για να σταματήσουν την άνοδο των τιμών. Τα μέτρα αυτά όμως λειτουργούν μειώνοντας τη ζήτηση στην οικονομία πράγμα που σημαίνει ότι έχουν υφεσιακή επίδραση οικονομία, φρενάρουν δηλαδή την οικονομική δραστηριότητα και αυξάνουν την ανεργία.

 

Ειδήσεις σήμερα:

Υπολογιστής φόρου 2022: Ο φόρος και οι εκπτώσεις – Πόσο θα πληρώσετε, πόσο θα γλιτώσετε

Ανατιμήσεις λόγω Ουκρανίας – Ακριβαίνει κι άλλο το σουβλάκι

Ενεργειακή ακρίβεια: Γιατί ο Μητσοτάκης έπαθε… Βαρουφάκη

Πηγή: politicus.gr