Σοκ και δέος για τους Γερμανούς: Έκτακτη εισφορά λόγω ενεργειακής κρίσης

Εκτάκτως ο λογαριασμός στους πολίτες από τη γερμανική κυβέρνηση, με το Βερολίνο να αποφασίζει να φορτώσει στα νοικοκυριά το 90% των ζημιών που θα υποστούν οι πάροχοι από τη μείωση του φυσικού αερίου.

Παρά το γεγονός ότι όλοι γνώριζαν  ότι θα κληθούν να πληρώσουν τα σπασμένα του πολέμου και των κυρώσεων, δύσκολα θα μπορούσαν οι Γερμανοί φορολογούμενοι να διανοηθούν ότι θα υποστούν μέτρα σοκ, που θυμίζουν εκείνα που αναγκάστηκαν να υποστούν πριν από μερικά χρόνια οι λαοί των κρατών της νοτίου Ευρώπης.

Χθες η γερμανική κυβέρνηση έδωσε μια πρώτη γεύση για το πώς αντιλαμβάνεται την αντιμετώπιση της τεράστιας ενεργειακής κρίσης, καθώς, μετά τα δισεκατομμύρια που έδωσε για να διασώσει τον ενεργειακό κολοσσό της Uniper, αποφασίζει να επιβάλλει έκτακτη εισφορά στους φορολογούμενους έως και τον Μάρτιο του 2024.

Το Βερολίνο, που έχει υποσχεθεί μέτρα στήριξης στους πολίτες, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας, αποφάσισε να επιτρέψει στους παρόχους φυσικού αερίου να μετακυλήσουν στους καταναλωτές το 90% των ζημιών από το κλείσιμο της ρωσικής στρόφιγγας.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας αρμόδιος για ζητήματα Ενέργειας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε ότι κάθε νοικοκυριό θα αναγκαστεί από τον ερχόμενο Οκτώβριο να πληρώσει επιπλέον στις ήδη αυξημένες τιμές από 1,5 και μέχρι 5 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Με δεδομένο ότι μια τετραμελής οικογένεια καταναλώνει περίπου 20.000 κιλοβατώρες το χρόνο το κόστος θα φθάσει, σύμφωνα με πρώτους υπολογισμούς, από τα 500 μέχρι και τα 1.000 ευρώ. Η επιβάρυνση αυτή θα έχει ισχύ μέχρι τον Μάρτιο του 2024.

Από που προκύπτει η νέα επιβάρυνση

Δικαιολογία για αυτό το ακραίο μέτρο είναι η μειωμένη παροχή φυσικού αερίου από πλευράς Μόσχας, με την κυβέρνηση να προειδοποιεί τους πολίτες πως χωρίς αυτή την επιβάρυνση οι πάροχοι θα κινδύνευαν με κατάρρευση.

Σύμφωνα με την κυβερνητική απόφαση οι πάροχοι φυσικού αερίου αποκτούν τη δυνατότητα να μετακυλήσουν στους πολίτες το 90% του επιπλέον κόστους και μάλιστα κατά το ίδιο ποσό ανά κιλοβατώρα, ανεξάρτητα από τον πάροχο με τον οποίο έχουν υπογράψει συμβόλαιο.

Ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας Φράτσερ, λέει η Deutsche Welle, υπολογίζει με τριπλασιασμό του κόστους θέρμανσης με φυσικό αέριο σε σύγκριση με το 2021 και τάσσεται υπέρ της οικονομικής στήριξης οικονομικά ασθενέστερων.

Θα σας βοηθήσουμε…

Την περασμένη εβδομάδα, εξάλλου, ο Όλαφ Σολτς είχε υποσχεθεί βοήθεια προς τους πολίτες με τα σχέδια του Βερολίνου να περιλαμβάνουν αύξηση του επιδόματος ενοικίου, εφ΄ άπαξ καταβολή 300 ευρώ σε κάθε εργαζόμενο το Σεπτέμβριο καθώς και την καταβολή 100 ευρώ για κάθε παιδί μέσα στον Ιούλιο.

Προς το παρόν, πάντως, η κυβέρνηση έχει φροντίσει να δώσει δισεκατομμύρια στην Uniper, κρατικοποιώντας ένα μεγάλο ποσοστό της βέβαια, και να ανακοινώσει αυτή την έκτακτη εισφορά σοκ.

Την ίδια στιγμή, κι ενώ ήδη εκφράζονται φόβοι για γενικευμένη λαϊκή αναταραχή, το Ανόβερο γίνεται η πρώτη πόλη που επιβάλει σκληρά μέτρα, βάζοντας τέλος στο ζεστό νερό σε δημόσιες θερμαινόμενες πισίνες. Από την 1η Οκτωβρίου έως τις 31 Μαρτίου αθλητικά κέντρα και γυμναστήρια θα είναι χωρίς ζεστό νερό, ενώ κλειστά θα παραμείνουν τα συντριβάνια. Τέλος στοπ θα μπει και στον φωτισμό των δημοσίων κτιρίων.